Блесните на Mepps – проверено и доказано работещи

Материал, любезно предоставен от Павел Павлов.

За тежкия метал

Всеки спинингист знае, че колкото по-тихо се прокрадва към рибата, колкото по-леко се приводнява примамката, толкова са по-големи шансовете за успех. Това убеждение пълни кутиите с леки блесни, които чудесно ловят в малките и средни реки, но предизвиква смут и объркване при първи сблъсък с Голямата Река. Рибите се оказват изненадващо далеч от обсега и на най-далекобойната примамка в кутията понякога навътре в реката, понякога встрани. Мнозина са се сблъсквали със ситуацията, когато едър распер гони уклея на 50-60 м от позицията ни и притичвайки към него, хитрецът удря точно на мястото, което сме напуснали. Така играта на “пиян морков” може да продължи с дни. На голяма дистанция хищниците са спокойни, атакуват мощно и уверено. Плясъкът от приводняването на примамката не ги плаши, точно обратното – привлича ги. С появата на оловните рибки на Spro и преоткриването на кастмастерите, успехите на дунавските спинингисти се увеличиха, но в много ситуации тези безспорни бойци се оказваха неподходящи. Особено в в залетите от високата вода, обрасли и плитки прибрежия, където примамките с открити куки бързо зацепват.

Първи срещи

 През един септемврийски ден на 2008-ма на река Тунджа Марто Дулевски извади распер 79 см, 4280 гр с една нова блесна – Mepps Aglia Long Heavy 1+, 12 гр. Гледах огромния хищник, поизкривеното жило на тройника и не можех да повярвам, че примамка с подобен размер може да улови такъв трофей. Вече предчувствах какво им предстои на расперите по Дунав…

Седмица по-късно се снабдих със същия модел. С лекота достигаше дистанции над 50 м и имаше относително малко съпротивление. Най-голям успех имах като я задържах по ръба на силното течение и тихата вода. Направи ми впечатление, че еднакво добре лови риби с различен размер без празен удар. Единственият недостатък беше, че в анафор изискваше по-интензивно водене и ако полепнеха водорасли, започваше да пресуква влакното, но в бърза и чиста вода беше в стихията си.

Aglia1

 

Aglia2

Междувременно, на язовир Йовковци видях колега от Пловдив – Иван Калайджиев да вади успешно щуки с подобна тежка блесна на Mepps, със същото амфоровидно тяло, но със стандартното листо на Aglia – Aglia Longcast. Опитите ми започнаха със сребриста №3, 12 гр. Невероятна блесна! Развърташе още с падането, а в плитка вода се отблъскваше от препятствията без да спира да се върти. С медиум въдица в силно течение идваше малко упориста и затова започнах да облавям с нея тихите заливи и участъците с обратно течение. Расперите просто се лепяха за нея, а близо до брега и белите рибки…

Aglia3

Aglia4

Не по-зле ловеше и сребърната №2, 8 гр. В плитките бистри води на Янтра, осеяни с туфи водорасли, позволяваше да се води на различна дълбочина. Така успявах да проникна в дупките между отделните растителни струпвания, където се криеха рибите. За няколко излета улових доста кефали и я поставих в кутията с най-ценните примамки за лайт спининг.

Aglia5

До края на 2008-ма имах три вида хищник на тези тежки блесни. Четвъртият вид улових в началото на сезона през 2009-та. Докато водех медната Long Heavy 1+ в силна струя в близост до брега, ме изненада зъбатка.

Aglia6

Петият вид на същата блесна се оказа карагьоз (дунавска скумрия).

Aglia7

Последваха костури, мъздруги и сом, с които се запълни целият спектър на местните хищници.

Все по-тежък метал

През лятото се редуваха распери, кефали и щуки. Лових основно с номера 1+, 2 и 3. В средата на август, когато е панаирът в Никопол, ме покани приятелят ми Синан (Лео). Като имах предвид размера на расперите в района, се снабдих с по-големи блесни – Long Cast №4, 17 гр – сребърна и златиста. Златистата №4 се оказа истински терминатор на едрите распери! Ловихме на челната пясъчна коса на дунавски остров, където високата вода беше довлякла много дънери. Расперите се придържаха в тесен улей, образуван от разделянето на главната струя и се налагаше да ловим със стегнат аванс и много бърза проводка по течението. Ударите следваха един след друг, но ваденето беше проблемно. Имаше само няколко свободни секунди да се извади рибата преди да се забие в чуканите.

Aglia8

Aglia9 

Черен метал

Дойде 2010-та, с много вода по Дунав, а с нея и повече риби. През августовските жеги по обяд, когато е най-приятно да нагазиш в реката, открих възможностите на черната Aglia Longcast. В ситуация на пълен игнор за всякакви примамки, поставих черна № 3 и улових великолепни кефал и щука. В подобна ситуация през есента улових риби и на Тунджа.

Aglia10

Aglia11 

 

Aglia12 

Aglia13

Метал, метал…

Имаше още много и различни риби до края на сезона. Лових с голям арсенал от примамки, но тежките блесни на Мепс винаги бяха по-резултатните.

2011, 2012, 2013 – години с много риби. Наред с останалите успешни примамки, сребристата Aglia Longcast № 3 и 4 уловиха не малко добри риби…

Aglia14

Aglia15

Aglia16 Aglia17

Хеви метъл и кастинг

Още при първите опити с кастингов такъм се усеща нуждата от тежки примамки. Бейткастинговите макари трудно изхвърлят тежести по-леки от 7 грама и лонгкаст блесните на Мепс се оказаха идеални за случая. В началото на сезона високото ниво на Дунав и замътената вода държаха рибите в близост до дъното и брега. Хрумна ми да водя тежките Longcast и Long Heavy № 4 джигообразно. Оставях блесната да потъне до 7-8 метра и я припомпвах с къси повдигания. С тази техника успях да уловя доста распери. Удряха непосредствено след повеждането.

Aglia18

По-леките Longcast №2 и 3 също успешно се изхвърлят с бейткастер и ловят кефал, щука, сом не по-зле от спининговия такъм.

Aglia19

Aglia20

Aglia21

Вместо заключение

Днес, години след първата среща, трудно мога да си представя риболова без тежките блесни на Мепс – лонгкаст и лонг хеви. Държа винаги в джобовете на елека две кутийки с различни размери и цветове. На много от тях многократно съм чупил жилата на тройниците и заменял с нови. Понякога ловят сребърните, понякога златистите или шарените. Многократно са правени опити да се обясни защо и кога са по-успешни едните и другите, включително и от мен, но до този момент не бих се ангажирал със статистика, освен с факта, че ловят всички. Много и всякакви хищници…

 

Разгледайте примамките на Mepps на официалния сайт на FilStar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *