Влакната Lazer – част 2

В гамата на Lazer особено популярни са влакната от серията Specimen – това са специализирани влакна за всяка риболовна ситуация. Разработени са благодарение на дългогодишни наблюдения и опити с помощта на водещи състезатели по риболов. Достъпна цена и безкомпромисно качество. Всеки вид от серията е съобразен с навиците на конкретния вид риба и с най-често използваните методи за риболова й.

Lazer Specimen Carp – Меко и здраво влакно – идеално за борба с водните гиганти. Отлични якостни показатели на опън и на възел, позволяващи ни да се справим безпроблемно и с най-яростните пориви на дивия шаран. Цвят – кафяв, съобразен с любимите местообитания на шарана – невидимо върху дъното. Налично на икономични големи шпули – от 250 до 800м (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer Specimen/23/Lazer.Specimen.Carp/3220/), допълнително защитени с предпазна лента. А така също и на икономични 1200 метрови ролки(http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer Specimen/23/Lazer.Specimen.Carp.1200m/3280/) в прозрачна индивидуална кутия.

Диаметри от 0,25 до 0,40.

Specimen-Carp

Lazer Specimen Pike – Зелено на цвят влакно, сливащо се с водната растителност, любимо убежище на зъбатите хищници. Контролирана разтегливост, която позволява избягване на закачките и възпираща резките удари на щуката. Налично на икономични големи шпули – от 250 до 500м (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer Specimen/23/Lazer.Specimen.Pike/3221/), допълнително защитени с предпазна лента.

Диаметри от 0,25 до 0,40.

Lazer-Specimen-Pike1

Lazer Specimen Match – Твърдо и бързопотъващо влакно, подходящо за английски риболов. Изключително здраво и устойчиво на усукване. Специално повърхностно третиране – осигуряващо минимално триене по водачите на мачовата пръчка. Налично на икономични 300 метрови шпули, допълнително защитени с предпазна лента. Размери от 0,15 до 0,21 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer Specimen/23/Lazer.Specimen.Match/3224/).

Цвят – тъмно кафяв.

Lazer-specimen-Match (1)

Като говорим за влакна на по-големи шпули не трябва да пропускаме Ultra – Влакно, проверено и доказало се с течение на годините. Идеалното съотношение ‘цена-качество’. Изключително меко и износоустойчиво. Налично на супер икономични 1000 метрови ролки. Цвят светло-зелен с размери от 0,25 до 0,35 (в индивидуална кутия – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Ultra.-.green/3312/) и бял с размери от 0,22 до 0,35(http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Ultra.-.natural/3225/).

Ultra

Интересна новост е и последният модел – Ultra Carp. Влакното е кафяво на цвят и се предлага в размери от 0,25 до 0,40. Шпулите са в индивидуална опаковка и са с различни дължини – от 1370м за 0,25 до 595м за 0,40 (така наречената 1/4lbs box – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Ultra.-.Carp/3313/).

Lazer-Ultra-Carp-

Освен монофилни Lazer предлага и пълна гама флурокарбонови влакна – от най-високия клас до най-икономичното ниво, покривайки по този начин всички нужди на модерния риболовец.

Lazer FLUOROCARBON SS HD  – Японско флуорокарбоново влакно с най-високо качество. Комбинира всички позитивни характеристики на материала флуорокарбон – невидимост във водата, висока износоустойчивост, ниска разтегливост със мекотата и високато якост на нормалните монофилни влакна. Специфичната му плътност от 1.78, сравнена с водата го прави наистина бързо потъващо влакно за всички видове риболов, където това е необходимо. Запазва характеристиките си при много висока и много ниска температура и не поема вода, за разлика от монофилните влакна, които влошават якостните си характеристики при такива условия и при продължителен престой във водата. Паралелно навивито, избягвайки каквото и да е усукване на линията. Идеално за много видове риболов – както като повод, така и като основно влакно. Изключително важно при морски риболов и във всяка ситуация, при която рибата е неактивна и кълването е плахо.

Налично на 30 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fluorocarbon.SS-HD.-.30m/2491/) и 100 метрови ролки (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fluorocarbon.SS-HD.-.100m/3226/) в индивидуална прозрачна опаковка  и с диаметри от 0.114 до 0.41mm.

Цвят – кристално прозраче

Fluorocarbon

Lazer Crystal X – Японско флуорокарбоново влакно от най-висок клас, предлагащо изключително съотношение цена/качество. 100% PVDF (поливинил дефлуорид). Бързо потъващо. Невидимо под водата. Изключително меко и същевременно високо износоустойчиво. Отлично може да се използва както като повод, така и като основно влакно.

Налично на 30(http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Crystal.X.30m/3662/) и 100 метрови ролки (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Crystal.X.100m/3661/) в индивидуална опаковка  и с диаметри от 0.156 до 0.341mm. Цвят – кристално прозрачен.

Crystal-X

Lazer FLUOROCARBON, PVDF line – Влакно, почти невидимо във вода. Това се дължи на коефициента му на пречупване на светлината , почти идентичен с този на водата. Отличава с висока износоустойчивост, значително по-голяма от традиционните монофилни влакна. Произведено по специална технология от екструдиран поливинил дефлуорид (PVDF), то на практика има по голяма плътност от водата и затова е по-тежко и бързо потъващо. Традиционните монофилни влакна притежават пореста структура и позволяват просмукването на вода, което намаля с около 15% тяхната здравина на опън и на възел. Този недостатък при флуорокарбона е избегнат тъй като структурата му е абсолютно плътна. Това повишава и устойчивостта му на UV лъчения и химикали. Запазва кчествата си и при високи и ниски температури. Ниската разтегливост на флуорокарбона го прави идеално влакно за риболов на големи дистанции, тъй като допринася за висока чувствителност, перфектен контрол на линията и отчитане и на най-плахото кълване. Подходящо за почти всеки вид риболов – като повод (tippet) при риболов на изкуствена муха, при морски риболов (поради кристалната бистрота на морската вода), като повод при риболов с плетено влакно (на спининг или с фидер), при риболов на плахи риби на плувка както и за направа на монтажи за шарански риболов. Паралелно навивито, избягвайки каквото и да е усукване на линията.

Налично на 100 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка, както и на 30 метрови ролки – 10 свързани, с диаметри от 0.10 до 0.35mm (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fluorocarbon.PVDF.Line/3207/).

Налично и като Shock leader – на 30 метрови ролки (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fluorocarbon.PVDF.Shock.Leader/3209/) в индивидуална прозрачна опаковка, с диаметри от 0.50 до 0.80mm

Цвят – светло прозрачен.

Fluorocarbon-PVDF

Внимание заслужават и плетените влакна на Lazer – едни от по-новите попълнения на гамата, но вече известни и наложили се с изключителното си качество. Тук отново е покрита пълната гама – от най-висококачествените до най-икономичните, покривайки всяка риболовна ситуация.

Lazer L8 – Японско 8-нишково PE плетено риболовно влакно от най-висок клас. Произведено от най-високо качествени 100% UHMW-PE фибри. Изключително здраво и устойчиво, благодарение на супер стегнатата си – „hi-pitch” оплетка. С идеално кръгло сечение и гладка повърхност, позволяващи по-далечни и прецизни замятания, както и по-малко триене и шум от водачите при навиване. Предлага изключителна чувствителност и трайност. Подходящо за всякакъв вид риболов – от лодка, тролинг, спининг, фидер и много други.

Налично на 150 метрови ролки (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.PE.L8/3745/) в индивидуална прозрачна опаковка с диаметри от 0.153 до 0.265mm (японски размери – от #0.6 до #2.5).

Цвят – тревисто зелен.

L8

Lazer PE BRAID YELLOW – Изключително японско PE плетено риболовно влакно, произведено от най-високо качествени 100% UHMW-PE фибри. Плътно преплетените 4 до 8 нишки го правят супер здраво и устойчиво като запазват финния диаметър. Перфектно кръглата форма и гладка повърхност означават по-далечни и точни замятания, естествена презентация на примамките и по-малко триене и шум от водачите при навиване. Подходящо за всякакъв вид риболов – от лодка, тролинг, спининг и много други. Ясно видимия цвят дава на риболовеца по-добър контрол върху линията.

Налично на 125 метрови ролки – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.PE.Braid.Yellow/2472/ – (110m за 0.48mm) в индивидуална прозрачна опаковка, а също така и на големи 1000 метрови шпули с диаметри от 0.165 до 0.564mm – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.PE.Braid.Yellow/2435/ (японски размери – от #1.0 до #10).

Цвят – флуо жълто.

PE

Lazer PE BRAID MULTICOLOUR – Японско PE плетено риболовно влакно от най-висок клас. Произведено от най-високо качествени 100% UHMW-PE фибри. Изключително здраво и устойчиво, благодарение на супер стегнатата си плетка. Финният диаметър, идеално кръглото сечение и гладката повърхност позволяват по-далечни и прецизни замятания, естествена презентация на примамките и по-малко триене и шум от водачите при навиване. Ниската разтегливост прави линията много чувствителна и спомага регистрирането и на най-плахото кълване. Подходящо за всякакъв вид риболов – от лодка, на джиг, тролинг, спининг и много други. Петте ярки, лесно забележими цветове са ясно различими и дават перфектна ориентация за дистанцията и контрол над линията. Цвета се сменя на всеки десет метра, със бял индикатор на всеки метър и черен индикатор на всеки 5 метра за да покаже точната дълбочина и движение на линията.

Налично на 150 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка с диаметри от 0.17 до 0.269mm – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.PE.Braid.Multicolour/2473/ (японски размери – от #0.8 до #2.5). А също така и на 10 свързани 100 метрови ролки – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/PE.Braid.Multicolour.-.100m/3665/ – с диаметри от 0.296 до 0.504мм (японски размери – от #3.0 до #8.0). Цвят – 5x multicolour (многоцветно).

PE-Braid

Lazer PRO CAST CAMO – Специално високо качествено японско влакно – хибрид PE+PET. Комбинира положителните характеристики както на плетените, така и на монофилните влакна. Гъвкаво и в същото време чувствително, позволяващо перфектен контрол над линията и регистриране и на най-слабото кълване. Може да се използва за всякакъв риболов. Предлага отлично качество за цената си. Специалния камуфлажен цвят го прави почти невидимо върху дъното на повечето водоеми

Налично на 100 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка с диаметри от 0.144 до 0.299mm – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.Pro.Cast.Camo/2574/ –  (японски размери – от #0.6 до #3.0). Цвят – камуфлаж сиво-зелено-кафяв.

Pro Cast Camo

Lazer ELITE BRAID – Плетено PE влакно, предлагащо идеално съотношение цена/качество. Кръгло сечение. Изключително здраво. Удобно както за навиване на макара, така и като материал за поводи.

Налично на икономични, 25метрови ролки – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.Elite.Braid.-.25m/3232/ – (свързани х 10 ) и на 100метрови ролки (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.Elite.Braid.-.100m/3233/) с размери от 0,08 до 0,30. Цвят – тъмно зелен.

Lazer-Elite-Braid

Lazer DACRON – изключително качествено плетено влакно, подходящо за изработка на различни монтажи. Особено популярно за връзване на куки при риболов на дъно (капан или пружина), както и за ‘бекинг лайн’ при риболов с изкуствена муха. Цвят бяло-зелен. Налично на удобни 50м ролки (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer плетени влакна /56/Lazer.Dacron/3234/).

dacron-50m

Lazer  предлага и шнурове и поводи за мухарски риболов, като така удовлетворява изискванията и на практикуващите този вид риболов.

Lazer Adventure Fly lines – изработени с изключителна прецизност , тези шнурове позволяват бързо, безпроблемно  и финно подаване , без ‘празни’ замятания. Освен това те са силно износоустойчиви и предполагат дълго използване. Шнурове, с които риболовът е наистина удоволствие.

Три категории – Economy (http://www.filstar.com/bg/Аксесоари/5/Мухарски риболов – Шнурове и поводи/245/Шнур.Lazer.Economy/4462/), Standard (http://www.filstar.com/bg/Аксесоари/5/Мухарски риболов – Шнурове и поводи/245/Шнур.Lazer.Standard/4463/) и Professional (http://www.filstar.com/bg/Аксесоари/5/Мухарски риболов – Шнурове и поводи/245/Шнур.Lazer.Professional/4464/), обхващащи всички изисквания. DT и WF, класове от 4 до 6.

Shnur-za-muharka_

Lazer Adventure Fly leaders – конични поводи за шнур , изработени от най-качествените материали. Изключително меки, позволяващи плавно и финно подаване на мухата. Налични в най-популярните размери – 2Х, 3Х и 4Х (http://www.filstar.com/bg/Аксесоари/5/Мухарски риболов – Шнурове и поводи/245/Поводи.за.шнур.FilStar/4465/). Дължина 2,70м.

360914_

Lazer Adventure Crystal Clear Fly Leaders – Kонични поводи за шнур , изработени от най-качествените материали. Изключително меки, позволяващи плавно и фино подаване на мухата. Налични в най-популярните размери – 2Х, 3Х и 4Х. Дължина 2,70м (http://www.filstar.com/bg/Аксесоари/5/Мухарски риболов – Шнурове и поводи/245/Повод.за.шнур.Crystal.Clear/2490/). Цвят кристално прозрачен. 

CC

Lazer Adventure Braided Fly Leaders – плетени, плуващи  конични поводи за шнур . С клуп за лесно и бързо прикрепяне към шнура. Дължина 1,5м, позволяваща добавянето на 0,9 – 1,2 м повод (http://www.filstar.com/bg/Аксесоари/5/Мухарски риболов – Шнурове и поводи/245/Поводи.за.шнур.FilStar.плетен/4466/).

360944

Надяваме се, че всеки ще намери своето влакно в богатата гама на LAZER.

Прочетете Част 1 на статията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *