Влакната Lazer

С тази статия ще се опитаме да разгледаме по-подробно широката гама влакна с марката Lazer, за да открием факторите, които обуславят високото им качество, а също така и да помогнем на читателите да изберат подходящото влакно за техните нужди.

Марката се появява на българския пазар преди около 6 години – в края на 1997г – скромно представена от само един модел – първият Lazer Original. Оттогава насам гамата непрекъснато се разширява, като стремежът е да се обхванат всички възможни риболовни ситуации. Това, по което си приличат първите модели и всички останали след тях е безкомпромисния контрол върху качеството. Под името Lazer  могат да се предлагат само влакна, преминали интензивни тестове и полеви изпитания.Въпреки, че за българският пазар цената е от изключително значение, винаги водещ аргумент при избора на нови модели е качеството и чак след това цената.

Но кои са факторите, които обуславят положителните характеристики на тези влакна? На първо място това е първокласното оборудване, включващо най-добрите екструдери, произвеждани досега в света. В световен мащаб, големите производители на риболовни и други технически влакна, разполагащи с такова оборудване са съвсем малко на брой. Освен тях, има много по-малки производители, чието производство на пръв поглед е добро, но не е в състояние да издържи по-сериозни тестове. Много са химическите и техническите характеристики, които предизвикват разликата и на които няма да се спираме. Достатъчно е само да кажем,че най-скъпите и качествени екструдери в процеса на екструзия пренареждат молекулите по начин, който придава на влакното най-голяма здравина при определения диаметър. Те се произвеждат в Дюселдорф, Германия и фирмите, които ги притежават наистина се броят на пръсти.

Водещите риболовни фирми, предлагащи на пазара най-квалитетните влакна се стремят да купуват само продукти, произведени с подобно оборудване.

Следващият важен момент е използването само на първокласни суровини. Големите химически концерни, произвеждащи тези материали също не са многобройни, като най-популярни при производството на риболовни влакна са немските и японските. В гамата на Lazer някои модели са произведени с немски, а други модели с японски суровини. Независимо от това, какъв е произхода – най-важното е това да е най-доброто, предлагано от съответната фирма.

След производството на самото влакно в определени случаи се правят и допълнителни обработки. Целта им е получаването на определени характеристики, чието постигане е невъзможно при производството. При влакната на Lazer, конкретно, се подхожда изключително внимателно и се използват  само най-прецизните съвременни технологии, тъй като безразборното прилагане на допълнителни обработки, в определени случаи може да доведе до влошаване на качеството.

Освен необходимите мерки за осигуряване на нужните предпоставки за добро производство, важна характеристика за влакната на Lazer е и безкомпроминият качествен контрол. Контрол, който се осъществява на всяка стъпка – от подготовката на суровините до получаването на готовия продукт.

Друга причина за успеха на марката е дългогодишният опит в търговията със специализирани влакна за риболов и тясното сътрудничество с най-добрите научни лаборатории и изследователски екипи. Неоценима помощ в това отношение оказва дългогодишния партньор на фирмата – Р.Хилман от Германия. Целия професионален път на г-н Хилман  преминава в бизнеса с риболовни влакна. Неговата школа и опит са особенно ценни при избора и тестовете на всеки нов модел.

И накрая, макар и не на последно място като значение, за успеха на Lazer допринасят доброто познаване и съобразяването с биологичните особености  и начина на живот на отделните видове риби, както и на всевъзможните риболови техники. Обратната връзка с обикновения риболовец също е изключително важна – тя спомага за определяне на нуждите на пазара и задоволяването им с избора на всеки нов модел.

Положителната оценка на доволните клиенти – от България и от цяла Европа, дава увереност, че пътя по който се развива марката е успешен и че за в бъдеще могат да се очакват още по-големи успехи.

И така, нека да направим и един бърз преглед на широката гама на влакната Lazer.

Едно от най-новите допълнения към гамата е FORTEX – влакно от най-висок клас, удовлетворяващо изискванията и на най-взискателните риболовци. Тествано от някои от най-добрите състезатели по риболов в света и доказало изключителните си качества. Абсолютно точен диаметър. Ненадмината здравина на опън и възел дори и при най-малките диаметри.

Налично на 150 метрови ролки от 0,069 до 0,26, (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fortex/834/) както и на 30 метрови ролки от 0,069 до 0,203 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fortex.30/2261/).

Цвят натурален.

Fortex

От същия клас е и Lazer FUSION – японско влакно, използвано в състезания от най-висок ранг. Произведено от най-висококачествени суровини. Изключително здраво и с повишена здравина на възел. Перфектно гладката повърхност и прецизното паралелно навиване, което елиминира всякакво усукване на влакното, позволяват по-далечни и по-прецизни замятания, а също така повишават чувствителността на линията. Удължен живот поради високата си устойчивост на износване и UV лъчи. С натурален кристален цвят, който го прави почти невидимо във водата. Подходящо за риболов във всякакви условия – както в сладка, така и в солена вода. А така също и за почти всички видове риболов. Перфектния избор за риболовеца, който се задоволява само с най-доброто.

Налично на 150 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка  и с диаметри от 0.087 до 0.36mm (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fusion/2492/).

Цвят – кристален.

Fusion

Сериата Lazer PRO SPECIALIST range е отскоро на пазара, но вече се оказа особено популярен избор и за най-отговорните ситуации. Това е специализиранa гама от риболовни влакна, създадени за специфични видове риболов. Предлага най-доброто качество във всяка риболовна дисциплина, при това – на приемлива цена. Ще задоволи изискванията и на най-взискателните риболовци.

Lazer PRO SPECIALIST FEEDER Висококачествено японско влакно, специално създадено за риболов на фидер. Подходящо и за други видове риболов. Предлага минимална разтегливост за повишена чувствителност и отчитане на дори и най-слабите почуквания, както и за бързо и прецизно засичане. Перфектното паралелно навиване избягва всяко усукване и позволява по-далечни и по-точни замятания. С изключително висока здравина на опън и на възел и с висока устойчивост на износване и UV лъчи. Перфектният му цвят го прави почти невидимо върху дъното на повечето водоеми.

Налично на 150 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка  и с диаметри от 0.167 до 0.269mm. (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Pro.Specialist.Feeder/2582/).

Цвят – тъмно кобалтово-кафяв.

SP feeder

Lazer PRO SPECIALIST MATCH BOLO – Висококачествено японско влакно, специално създадено за риболов с макара. Изключително здраво и устойчиво. Бързия темп на потъване и ниската разтегливост го правят идеално за риболов с мач и на плувка. Нискатa памет и перфектно гладката му повърхност спомагат далечното и прецизно замятане. Повишената чувствителност на линията регистрира и най-слабото кълване и позволява бързо и сигурно засичане.  Прецизното паралелно навиване избягва всяко усукване и удължава живота на влакното. Добре видимия цвят ни дава по-добър контрол над линията когато ловим на дистанция.

Налично на 150 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка  и с диаметри от 0.147 до 0.229mm (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Pro.Specialist.Macth-Bolo/2580/).

Цвят – медно червено-кафяв.

Match Bolo

Lazer PRO SPECIALIST CARP CAMO Висококачествено японско влакно, специално създадено за шарански риболов. Перфектната комбинация от еластичност и здравина позволява естествена презентация на стръвта. Гладката повърхност и ниската памет спомагат далечните и точни замятания. Изключително здраво и устойчиво, предлагащо и на най-взискателните риболовци голямо предимство в борбата с водните гиганти. Никога няма да ви подведе и ще ви помогне да уловите мечтания трофей. Специалния камуфлажен цвят го прави почти невидимо върху дъното на повечето водоеми.

Налично на удобни 300 метрови ролки в индивидуална опаковка  и с диаметри от 0.29 до 0.38mm (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Pro.Specialist.Carp.Camo/2568/). А така също и на икономични 1200 метрови ролки в прозрачна индивидуална кутия.

Цвят – камуфлаж зелено-черен.

carp camo

Ако сте риболовец, който се задоволява единствено с най-доброто, тогава вашият избор без съмнение е TORNADO  – един от най-новите модели на Lazer. Създаването на това влакно е резултат от прилагането на най-модерните технологии към производството на монофилни влакна. То свързва висококачествен ко-полимер и специално еластично покритие от силикон и каучук за получаването на комбинация от мекота и изключителна здравина. Другите предимства на това влакно са – константен диаметър, висока устойчивост на износване и UV лъчи, контролирана разтегливост, ниска видимост във водата. Интензивно тествано при различни условия на риболов, TORNADO  показва удивително добри резултати във всички ситуации. Бледият му светло син цвят го прави почти невидимо във водата. Налично на 100 метрови ролки от 0,08 до 0,35 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer..Tornado/121/). Подходящо както за поводи, така и за навиване на макара.

tornado

Друго отлично влакно е SHOGUN. Това влакно от най-висок клас отдавна е доказало качествата си  и е неслучайно е най-продаваното влакно от гамата на Lazer на Европейския пазар. Причините за тази популярност на SHOGUN са:

константен диаметър по цялата дължина на влакното , изключително висока здравина на опън, повишена здравина на възел, висока устойчивост на износване, устойчивост на UV лъчи, ниска видимост във водата, контролирана разтегливост, минималана ‘памет’, приложимост за всякакъв вид риболов, включително и морски. Налично на 100 метрови ролки от 0,10 до 0,45 (+50м бонус) – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Shogun.100+50m/123/ и на 25метрови от 0,06 до 0,18 (+5м бонус) – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Shogun.25+5m/122/. Цвят светло сиво-кафяв.

shogun

За любителите на морския риболов Lazer създаде FORTEX MARE – влакно, което ще задоволи и най-претенциозните риболовци. Силно резистентно към солената вода, но напълно подходящо и за риболов в сладка вода. Изключително здраво и същевременно меко. Висока абразивна и UV  устойчивост. Цветът му го прави почти незабележимо в кристалната морска среда. Тествано в най-различни риболовни ситуации, това е влакно, което няма да ви подведе. Налично на 150 метрови ролки в размери от 0,10 до 0,45 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Fortex.Mare/1653/).

Цвят светло син.

Fortex-Mare

Специализирано допълнение към горното влакно е Lazer FORTEX MARE Special Trolling предназначено за морски тролинг, както и за всички случаи, в които ни е необходимо влакно с голяма мощност. Произведено в Япония от най-висококачествени коплимери. Изключително меко въпреки големия си диаметър. Специфичният му червен цвят бързо се губи под водата, а същевременно е идеално видим над нея, което ни позволява по-добре да следим и контролираме линиите си.

Налично на 1000 метрови ролки в 3 размерa – 0,66 ; 0,69 & 0,80мм (японски рамери №16, #18 & №24) – http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Fortex.Mare.Special.Trolling/3663/.

Цвят ‘бургунди’ червено.

931157

Още едно специализирано влакно с голям диаметър и сериозна здравина е Lazer VICTORY Special Catfish. То е особено подходящо за риболов на трофеен сом. Може да се използва също така като монофилен повод при Game Fishing с основно плетено влакно, като шок лидер, както и във всяка ситуация, в която ни е необходима много мощ. Налично на 600 метрови ролки в 2 размерa – 0,90 & 1,00мм

Цвят ‘стоманено’ сиво.

932555-932556_

LAZER BRAVO – влакно с изключително високо качество. Направените тестове показаха, че това е влакно  с изключително голяма здравина на опън и на възел. Тази корда е невидима във водата и е подходяща  както за взискателния състезател по риболов, така и за обикновения риболовец.   BRAVO е покрито със специален слой който го прави антиусукващо и подходящо за навиване на макара. Същевременно то е меко и еластично  и е подходящо и за изработване на такъми.  Налично на 100 метрови ролки от 0,08 до 0,30 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Bravo/3210/).

Цвят светло сив.

bravo

За колегите, които риболовстават интензивно и освен на качеството отдават голямо значение и на икономичността на влакното е един от най-популярните модели – MAGNUM XP. Това е влакно за макара с изключително високо качество. Голяма здравина на опън и на възел, даваща сигурност в борбата с трофейни екземпляри сладководни и морски риби. Износоустойчиво, позволяващо прецизна работа и след многократни замятания.  Налично на удобни и икономични 200 метрови ролки от 0,10 до 0,35 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Magnum.XP/3211/).

Цвят светло сив.

Magnum

Подобрена версия на така популярното Lazer Pro – новото Lazer MAX PRO е влакно от висок клас, произведено в Германия от най-високо качествен ко-полимер. Подходящо за всякакъв вид риболов. Излючителна здравина на опън и на възел, дори и при най-тънките диаметри. Специалното покритие го прави високо износоустойчиво. Най-добрия избор в ценовия си клас. Налично на 100 метрови ролки в индивидуална прозрачна опаковка  и с диаметри от 0.10 до 0.50mm (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Max.Pro/2471/).

Цвят – ‘олив’ (маслинено)

928172

Следващият модел е Lazer PRO – най-популярното влакно от гамата в България и вероятно и най-продаваното от всички влакна на пазара. Произведено от най-високо качествен ко-полимер, PRO е най-добрият избор за всякакъв вид риболов. Излючителна здравина на опън и на възел, дори и при най-тънките диаметри. Особено подходящо за поводи. Специалното покритие го прави високо износоустойчиво. Налично на 100 метрови ролки от 0,10 до 0,50 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Pro.100m/3213/) и на 30 метрови от 0,10 до 0,20 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Pro.30m/3212/). Цвят ‘олив’ (маслинено зелен).

Lazer-Pro

Ако продължим в класацията стигаме до Lazer CLASSIC VS – масово използвано влакно, проверено във всякакви риболовни ситуации – плувка , дъно , блесна. Идеалното съотношение ‘цена-качество’ – особено подходящо за риболовците, които поставят на първо място в риболова удоволствието и възможността да се отпуснат без излишно напрежение. Изключително меко и износоустойчиво. Налично на 100 метрови ролки от 0,12 до 0,60 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Classic/3214/).

Цвят ‘светло-зелен’.

Lazer-classic

След като разгледахме влакната с общо приложение нека да обърнем малко внимание и на влакната за специализиран риболов.           

За риболовците, използващи ваглер, най-добрият избор, гарантиращ безпроблемен риболов е Lazer  Match – твърдо и бързопотъващо влакно, подходящо за английски риболов. Изключително здраво и устойчиво на усукване. Специално повърхностно третиране – осигуряващо минимално триене по водачите на мачовата пръчка. Налично на 150 метрови впули, а също така и на икономични – 300 метрови – с размери от 0,15 до 0,21 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer%20Specimen/23/Lazer.Specimen.Match/3224/).

Цвят – тъмно кафяв. 

Lazer-specimen-Match

За търсачите на силни усещания, запалени по подледния риболов, особено подходящо е специализираното влакно за този вид риболов – Lazer Alaska. Това е влакно тествано до – 40 C, изключително меко и същевременно здраво, което го прави абсолютно пригодно за суровите зимни условия. Естествено, това не означава, че с него не може да се риболовства успешно и през останалото време от годината.

Цвят кристал-флуо. Налично на 50 метрови шпули в индивидуална опаковка и размери от 0,10 до 0,16 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Alaska/3215/).

Lazer-ALIASKA

За любителите на морския риболов един от изпитаните модели е Lazer SPECIALE MARE – влакно, специално проектирано за морски риболов и устойчиво на солената вода, но напълно подходящо и за риболов в сладка вода. Ественият му кристален цвят го прави почти невидимо във водата. Много здраво и същевременно меко. Отсъствие на памет дори при най-дебелите диаметри. Отлична здравина на възел. Налично на икономични големи шпули – 500м от 0,16 до 0,35 и шпули от 350 до 150 м – съответно за диаметри от 0,40 до 0,70, допълнително защитени с предпазна лента (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Speciale.Mare/3217/). За по-дебелите диаметри от 0,80 до 1,50мм се предлага чилета от 100м (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Speciale.Mare.100m/3218/). Налично също така и  на 100м шпули от 0,16 до 0,60 (http://www.filstar.com/bg/Корди/1/Lazer/68/Lazer.Speciale.Mare.100m-чиле/3219/).

special-mare

 

Останалата част от влакната Lazer (Lazer Specimen и Lazer плетени влакна, Lazer гама флуорокарбонови влакна ) ще бъдат представени в отделен материал много скоро.

One thought on “Влакната Lazer

  1. Pingback: Влакната Lazer – част 2 | Риболов с FilStar. Блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *