Впечатления за примамките на Storm от серията Gomoku – Част 2

Здравейте, фенове на риболова с изкуствени примамки!

В първата част на обзорния ми преглед за примамките на Storm от серията Gomoku, която е ориентирана за риболов на малки хищници, ви представих накратко три примамки за риболов на повърхността, с които ловя успешно по нашите водоеми. Ето, че сега ще слезем малко по-надолу във водния слой и ще стигнем в края на втората част от публикацията до самото дъно, където също дебнат хищници за менюто на Storm. 🙂

Storm Gomoku Dense 48S

Mатериалът е предоставен от Генади Алтънов.

Storm Gomoku Dense 48S е потъващо туичингово воблерче с нервозна игра, което можете да използвате за риболов на различни малки хищници. Когато го заметнете за първи път, ще почувствате, че той тежи едва ли не повече от обявените 6 грама, т.е. е силно утежнен спрямо размера си от 48 mm. Фабрично са монтирани две тройни куки на VMC с късо рамо, като бих казал, че халките са здравички. Допълнително като ефект са залепени 3D очички, а на някои от разцветките има холограми.

Storm Gomoku Dense 48S е воблерче, което изисква малко повече движения и усилия от страна на риболовеца, за да може да заработи така, че когато ви удари риба, тя да ви вкара дозата адреналин в главата с агресивната си атака. Воблерчето е проектирано да има стабилна игра при високоскоростни проводки и резки придърпвания. Освен това с него можете да ловите и на пропадане – при тази проводка, докато потъва към дъното, то се олюлява около оста си, създавайки трептения около себе си – все едно някаква малка рибка издъхва.

Dense се оказа, че е доста подходящ за риболов на пъстърва. Това, че е тежък за размера си и е от потъващ тип са едни от предимствата му при риболова в бързите и дълбоки води. Не ви препоръчвам да го използвате в плитките места. Един съвет от мен – не го оставяйте да потъне съвсем до дъното на реката, защото ако ловите по течението, неминуемо ще се зацепи под някой камък, корен или подводно дърво, а също така при риболов в малки реки съобразявайте силата на кастинга си.

Единственото, което не ми харесва в него е, че покритието на воблера не е ударо устойчиво и с времето речните камъни свалят боята му. Миналата година лакирах един Dense в цвят Trout и реших този проблем, като дори му добавих и качествени единични куки за пъстърва, за да намаля зацепванията, когато съм със „забавени“ реакции. 🙂

Освен пъстърви, с воблерчето успях да примамя малки щуки, костури и нахални малки бели риби. Успешната проводка при риболова на тези риби бе основно туичинговата, като при риболов в по-дълбоките места на затворените водоеми, оставях в паузата то да пропадне на известна дълбочина, след което отново го придърпвах, т.е. лових и на пропадане.

Наред с горните дребосъци имах слука и на по-едри риби, из плитчините на затворените водоеми (до 1,2 метра), които бяха провокирани за атака при пропаданията или непосредствено при придърпванията. Из тези места предимство ми даде и далечния кастинг, който постигах лесно с воблерчето на лайтовия спининг, облавяйки по-голяма водна площ по права линия.

Storm Gomoku Dense 48S заслужи моето внимание и определено допадна на стила ми на риболов. Има индикации, че той е удачен избор и при морски риболов на сафрид от брега, за сега още не съм проверил това, но няма причина да не е така.

Strom Gomoku Micro Jig

Това е метална примамка, която успешно разлових при първите замятания с нея в солени и сладки води през средата на 2018 година. Когато хванах за пръв път в ръка Gomoku Micro Jig силно се зачудих дали това парче метал лови изобщо и ако е успешна примамка, то при какви условия ще се представя най-добре. Изобщо, риболовът с метални джигове ми е непознат и за първи път се сблъсках с подобен тип примамка. Лових с малкия модел, който е с дължина от 55 mm и тегло от 12 g. При този вариант е разположена само една кука – тройна, в опашната част, а при по-големите е добавена и допълнителна асист кука отпред. Конкретно този модел е подходящ за риболов със спининги с мощност L, ML и M, с тази уговорка, че когато ловите с лайт (L) е добре да се съобразите дали горния реален тест на въпросната лайтовка може да ви позволи това или не – трябва да внимавате да не претоварите спинига, за да не се разцепи той на няколко парчета непосредствено след замятането, препоръчвам ви да го замятате плавно. Въдиците, с които аз ловя, са тези модели на Шимано: Zodias – ZODIAS264L2 и Speedmaster CX – SSMCX24M. Излишно е да споменавам какъв кастинг притежава това парче метал. J Понякога дори не виждам в далечината къде се приводнява.

В затворени сладководни водоеми успях да уловя костури и малки бели риби, като не изключвам възможността да му налетят и по-големите белки или някоя скатана щука в дълбокото.

Успехите ми с тези риби бяха основно в придънния слой, като успешната проводка бе степенчатата с равномерни и понякога резки повдигания на спининга, до височини над главата ми. Ударите често бяха при пропадането, като при паузата джига планира в относително широка и насечена амплитуда към дъното. Имах кълванета и при повдигането на металния джиг от дъното, но по-рядко. Много се съобразявах с това на какво дъно ловя с Gomoku Micro Jig, тъй като той е тежка и плътна метална примамка с разположена тройка в задната част, което обуславя зацепването на куката при риболов от брега в скални дъна и твърди структури. Общо взето избягвах да ловя в такива зони и главно го водих по пясъчни, глинести или тинести дъна.

В солени води лових само на песъчливи дъна, като тук обаче имах успехи не само в дънния слой, но и в под повърхностния. Успях да излъжа с него главно едри и по-малки сафриди в гръцки води, като имах случаи на удари в началото, средата или края на проводката.

При равномерна проводка Gomoku Micro Jig се движи в под повърхностния слой, със собствена игра около оста си. При този начин на риболов той бе атрактивен за зарганите, дебнещи около повърхността или сафридите.

Storm Gomoku Micro Jig е едно много добро попадение, на което заложих смело при излетите си миналата година. Очарован съм от ефективността на това парче метал и за мен няма съмнение, че е ефективен. Определено се иска специфичен подход към риболова с него, който след това ще ви донесе желаната слука.

Storm Gomoku Bottom

За мен това е една наистина странна примамка, която ще ви почовърка мозъка, докато се научите да ловите с нея – е не чак толкова, но си иска подход. Може би знаете, но да припомня, че преди време за тази примамка бе писал впечатления колегата Христо Мурджеев в публикацията си: „Ревю на примамките на Storm – Gomoku Bottom“.

Storm Gomoku Bottom представлява нещо като джиг примамка, но не съвсем, с формата на скаридка, с кухо пластмасово тяло, която в предната си част има специфично голямо утежнение. Водещата тел е разположена отгоре на главата на скаридката, а на опашната част е монтирана само една малка тройна кука на VMC.

Основната идея, поради която взех този модел за тестове, бе риболов на малки морски хищници, но нещо не успях да сполуча с тях. Притежавам и двата размера в две разцветки – Clear Pink и Glow Orange Belly, като предпочитанията ми за риболов клонят, като че ли повече към големия модел. Малкият е с габарити от 30 mm и 2,5 g тегло, а големия – 45 mm и тегло от 6,5 g.

Направи ми впечатление, че малкият и големият модел потъват не като оловна тежест –  с висока скорост моментално към дъното, а с малко по-бавна и поклащане около оста си, като при тупването на дъното се вдига и лека пушилка от утайките, ако има такива.

За сега успехи имам само с 45 милиметровия Storm Gomoku Bottom (и на двете разцветки цитирани по-горе) в сладки води. Слуката, която имах бе през лятото на 2018-та с добри костури – около 20-25 см.

Рибите се излъгаха при дълбочина от около 2 метра, на бетонно дъно, като имах кълванета при повдигане на скаридката от дъното и при планирането й към него, т.е. в момента на пауза.

По презумпция Storm Gomoku Bottom трябва да имитира някаква плячка, която се храни на дъното или около него и би трябвало да се води и презентира само в този воден слой. Интересното обаче е, че той може да се води и на равномерна проводка, като тогава се превръща в нещо като малък кранк с изразена собствена игра и ниска амплитуда на отклонение. Аз основно го ползвах като джигова примамка с къси придърпвания и не мога да ви споделя впечатления при равномерния начин на водене.

Storm Gomoku Bottom е една интересна и определено нестандартна примамка, която обаче успява да провокира риби и при нашите условия. Все още не съм разгадал напълно силата, която той притежава. Спецификата на водене и местата за презентирането му са от ключово значение за успешния риболов.

Това бяха шестте примамки на Storm от серията Gomoku, с които ловя малки хищници. Мотото на бранда е „Think like a fish“, или в превод на български – „Мисли като риба“! То е продиктувано от това примамките им да бъдат до толкова успешни и различни, че когато отворите кутията си с примамки да бъдете подготвени за всяка една ситуация – с каквото и в който воден слой се храни за момента хищника. Когато хищниците гонят на повърхността, вие ще ги провокирате успешно за атака с Gomoku Popper 40F, Pencil 45F или 60F. Когато ловите в (условно) средния слой вие ще поставите Gomoku Dense като презентирате на пропадане с придърпвания. Когато рибите са на дъното можете, да им сервирате Gomoku Micro Jig или Bottom. Е, разбира се, не изключвам да им презентирате и останалите модели от серията – Gomoku Crank, Vibe, Spin и други, стига да притежавате някой от тях. Това голямо многообразие от примамки на Storm предлага решение за всякакви условия и риби – риболов в реки, затворени водоеми и солени води. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *