Впечатления за примамките на Storm от серията Gomoku

Материалът е предоставен от Генади Алтънов.

През годините Storm създаде изкуствени примамки, които се утвърдиха като класики при риболовците, практикуващи различен риболов на хищни риби. Например от воблерите им доста популярни не само у нас, са моделите: Wiggle Wart, Hot N Tot, Twitch Stick, Thin Fin, Chug Bug и други. С напредването на технологиите и тяхната по-голяма достъпност Storm трябваше да разнообразят продуктите си, за да отговорят на новите все по-претенциозни изисквания на риболовците, задоволявайки техния нестихващ апетит към новото и различното. Някъде през 2014-2015 година брандът изцяло промени концепцията си при предлагането на изкуствени примамки и успешно реализира на световния пазар няколко серии примамки за риболов на различни по размер хищници в сладки и солени води: 360GT; Arashi; R.I.P.; So-Run; Gomoku, като тя включва в себе си (условно) подсериите за малки хищници – Micro и Soft; SX-Soft, големи хибридни примамки и суимбейти.

От около вече три години използвам успешно примамките от серията Gomoku, както и тествам новите им модели, внесени на нашия пазар, които са насочени към риболова на малки хищни риби. Серията непрестанно се обновява откъм цветове и нови модели. Към началото на 2019 г. тя вече наброява 15 малко по-нестандартни по форма твърди (пластмасови и метални) и силиконови примамки. Те биват: попер, уолкър, миноу, бавнопотъващ пенсил, вайбче, тейл спинър, кранк, пилкер, джиг скарида и пасивни силикончета – едно наистина богато разнообразие при предлагането.

Тъй като това са основно малки примамки и са предназначени за риболов на малки хищници, е рационално да подходите с подходящо риболовно оборудване при използването им – в ултра лайтовия или лайтовия клас при мини примамките. В противен случай рискувате да изгубите всякакво удоволствие от неправилния подход към риболова с тях, изгубвайки голяма част от емоцията и магията му.

В настоящия обзорен материал ще ви представя примамките от серията, с които ловя успешно по нашите водоеми от около три години и от скоро. За някои вече съм описал впечатления си във FilStar блога, като продължавам да ловя с тях и до днес, а за други тепърва загатвам за техния потенциал, тъй като ги използвам от около няма и година насам. Първо ще започна с обзор за примамките на Storm, предназначени за риболов на повърхността на водата, минавайки през средния воден слой и стигайки до тези, които имат за цел да провокират рибите в дънния слой.

Storm Gomoku Popper 40F

В края на 2016 година споделих с вас впечатленията си за „Storm Gomoku Popper – бонбончета за малки зверчета“. От тогава измина доста време, през което продължих да използвам малкия пакостник, като неговите качества се препотвърдиха многократно при излетите ми. Поперчето затвърди позициите си на основен титуляр в кутийката с примамките ми и закономерно се превърна в най-предпочитаната ми примамка за риболов на повърхността през сезон 2017.

При морските ми излети в Гърция успешно го разлових с големи сафриди, които при сутрешния или вечерния си заход към брега търсеха лесна и малка плячка на повърхността. Почнеха ли да гонят отгоре, мигом слагах поперчето, провокирайки ги със силния за размера му шум и пръски, които той вдига над повърхността на водата.

Агресивно водене и много шум – успешната комбинация за успеха на поперчето при морските излети.

Когато бе нужно да се вдигне много шум на повърхността, за да се настървят рибите, Gomoku Popper 40F бе наистина незаменим помощник! Енергичното водене без паузи бе печелившата тактика дори и при риболова в големи реки като Марица.

Костурите моментално се отзоваваха на „повика“ на мини поперчето, стига да патрулираха наоколо из спокойните участъци на вира.

Риболовът в плитчините на язовирите бе още по-интригуващ! Да видиш отдалеч как спокойната водна повърхност избухва зад мини поперчето бе нещо като дозата сутрешно кафе – ободряващо и тонизиращо.

Не подценявайте силата на малкия попер, защото той е голям провокатор и ще ви донесе не само  много слука през летните дни, но и емоция, която ще търсите отново и отново, поставяйки го на линията си. 🙂

Storm Gomoku Pencil 45F

Това е следващият боец на повърхността, за който ви бях споделил положителни впечатления в началото на 2018 година – „Storm Gomoku Pencil 45F – мини очарование с голям потенциал“. Няма смисъл да се впускам в подробности, тъй като тях вече съм ги коментирал в ревюто. В допълнение само ще кажа, че определено оправда очакванията ми и също се утвърди като една от най-предпочитаните ми повърхностни примамки. През изминалата година това мини уолкърче ми донесе много слука и емоции при риболова на повърхността и не малко пъти бе първият ми избор на примамка при започването на излета.

Успешният ми ритъм на провеждане бе агресивното и енергично водене без никакви паузи (това донякъде произтича и от стила ми на риболов). Наред с костурите и кефалите, на сметката му добавих и щуки, които за размера на малкия пенсил се явяват наистина голяма плячка и слука за него. 🙂

Примамените кефали със Storm Gomoku Pencil 45F през сезон 2018 отново бяха с различни размери, както и през 2017. Лових ги в средно бързи и бавно течащи участъци на река Марица. Ето и част от слуката:

Както бях споделил преди време с вас – малък по размери уолкър, но с голям потенциал! Надявам се да овладеете силата му, разбирайки какво имам предвид – няма да останете разочаровани. 🙂

Storm Gomoku Pencil 60F

Тук малко излизаме от понятието мини примамка. 🙂 Това е „големият“ брат на Storm Gomoku Pencil 45F. Той се появи през 2017 г., а габаритите му са: дължина от 60 mm и тегло 6 g. Общо взето конструкцията и дизайна му са същите, както на по-малкото му братче, с тази разлика, че в пластмасовото му тяло е разположена само една балансираща сачма – в опашната част, а не три на брой, както е при по-малкия размер. Фабричните халки и тройки (на VMC) са безкомпромисни за размера му и ако ви налети някой по-едър хищник, а това не е изключено, ще се подготвени да посрещнете атаката му и да докарате битката с него до снимки на брега. Особеното при куките, което забелязах, е че коремната тройка е един или два размера по-малка спрямо опашната, зависи на коя партида ще попаднете.

Уолкърът притежава страхотен кастинг и добра игра, като оставя хубава следа след себе си. Подходящ е за замятане със спининги с мощност: L, ML и дори M. Води се сравнително лесно, чрез едновременни придърпвания със спининга и навивания с макарата. Лових с него в сладки и солени води. Тук трябва да отбележа, че тройките не са морски и появата на ръжда по тях след десетина морски излета е съвсем нормално явление.

Като цяло, според мен, 2018 г. не бе силна година за риболов на повърхността по нашите водоеми, поради комплексни метеорологични причини, но въпреки това успях да реализирам слука със Storm Gomoku Pencil 60F и да преценя какви са му възможностите, макар и частично.

По Марица имах удари на кефали, които клоняха „от лека към тежка категория“.

По язовирите го атакуваха дребни костури, като размерът на уолкъра предполага също и по-големите им събратя да бъдат примамени, но през сезон 2018 така и изобщо не срещнах някаква активност от едри костури на повърхността, не че и тази на по-малките беше голяма.

По морето в северна Гърция реализирах няколко меланури в моменти, при които всичко бе загубено и изглеждаше, че слуката няма да ме огрее. Атаките им бяха посрещнати от по-малката коремна тройка на уолкъра, като забелязах, че в тази част се наруши и покритието (боята) на примамката.

За мен няма съмнение, че Storm Gomoku Pencil 60F ще бъде също толкова успешен, колкото е и малкото му братче – новият летен сезон предстои, а с него и надеждата за още по-добра слука на повърхността. Замятайте смело повърхностните примамки и се наслаждавайте на удоволствието и магията от този риболов.

Следва продължение…

One thought on “Впечатления за примамките на Storm от серията Gomoku

  1. Pingback: Впечатления за примамките на Storm от серията Gomoku – Част 2 - FilStar блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *