За пъстърви с Mepps Aglia-e

Материалът е представен от Генади Алтънов.

Привет на всички фенове на спининговия риболов!
В началото на тази година на българския риболовен пазар се появи новият модел въртяща блесна на Мепс – Аглия-e. Преди това да стане факт имах възможността да я тествам по нашите водоеми. Впечатленията ми за блесната споделих с вас в този материал: „Представяне на Mepps Aglia-e“, в който ви показах и каква слука имах с един конкретен модел – Aglia-e №1 в цвят AG/Chart bright. Тази година слуката при риболова на малки хищници с въпросния модел продължава да бъде отлична, като развъртях успешно и втори номер, с който миналата година не разполагах при тестовете. 🙂 Трябва да ви споделя, че откакто сложих в кутията си Мепс Аглия-е, почти спрях да замятам други въртящи блесни. Като добавя и това, че наличностите от блесната при вносителя ú бързо се изчерпват, то може би тя се превърна в хит на малкия ни риболовен пазар на изкуствени примамки.
Преди известно време бях попитан дали тази блесна ще лови и пъстърви. Отговор на този въпрос не можех да дам, поради простата причина, че тогава не ходих за пъстърви 🙂 Въпреки това споделих на колегата, че блесната е подходяща за пъстърви, тъй като по принцип производителя я препоръчва горещо за риболов на северноамериканските пъстрвови видове. Наред с това му разказах и каква е идеята на мънистото, което е поставено на стеблото на тройката. 😉 Колегата се замисли над споделеното и каза, че ще вземе да я пробва, когато ходи за пъстърви. Впоследствие, от около два месеца насам, започнах да ходя и аз за шарените красавици и спонтанно реших да проверя дали Мепс Аглия-е ще е толкова апетитна за пъстървите, колкото я препоръчва производителя. Пък и евентуално да разсея появилите се съмнения у някои колеги относно нейната успеваемост при пъстървовия риболов. Първите успехи са налице и ето, че бързам да ги споделя с вас, защото остават броени седмици до началото на забраната за риболов на пъстърви поради навлизането им в размножителен период 🙂 Някои от вас, които не са въртели блесната ще си кажат „какво толкова – блесна като всяка друга блесна“ – да, но това не е съвсем така 😉
За тестовете реших да добавя към кутията си и другата разцветка – AG/Orange bright:

В началото на юли започнаха излетите ми за балканска пъстърва.

Още с първият излет имах успехи! Като добавя и това, че участъка, в който ловях бе значително пресиран, то за мен блесната се представи блестящо.

С всеки изминал излет виждах как Мепс Аглия-е успешно провокира за атака притаилите се на дъното балканки. Дори имах случаи, при които малки балканки с дължина от около 8-10 см се опитваха да налапат лакомо тройката на първи номер, но този залък им идваше прекалено голям за малката уста. Имах успехи и на двата цвята, с които ловях.

Замятайки далеч срещу течението и водейки блесната по него, безпроблемно контролирах дълбочината й на газене в потока, променяйки позицията на върха на спининга и скоростта на обиране на линията с макарата. По същия начин регулирах дълбочината на газене из водните слоеве и когато ловях в дълбок вир с бавно течение.

Имаше ли балканка във вира, то тя моментално реагираше и атакуваше охотно блесната още с първите провеждания.

Няма съмнение, колеги, блесната лови успешно и балканска пъстърва. Пожелавам успех на всички, които ще атакуват като за последно балканките през оставащите септемврийски дни и не се страхувайте да заложите на Мепс Аглия-е!

One thought on “За пъстърви с Mepps Aglia-e

  1. Pingback: Последните пъстърви 2017 | Spinning Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *