Поглед към един стандартен релеф със Side Imaging – бреговата линия

Материал, предоставен от Dr. Jason Halfen – Professional Walleye Angler, оригинален източник – http://www.jasonhalfenoutdoors.com/Shorelines.html

Jason-HalfenНезависимо къде или в какъв вид вода ловите (езеро, река или язовир), има един тип релеф, с който гарантирано ще се сблъскате – бреговите линии. Почти всеки вид сладководна риба, която риболовците преследват, ще използва прикритието на бреговата линия по някое време през годината било то за размножаване, хранене или преминаване от един район в друг. Side Imaging на Humminbird е уникален инструмент, който визуализира бреговата линия, различни видове релеф, отнасящи се към бреговата линия, както и рибата, намираща се в тези части. И всичко това от удобна дистанция, далече от плитчините. 

Ще разгледаме няколко варианта. Снимката по-долу е направена с Humminbird 1197c SI, докато оглеждах бреговите линии. Обхватът на Side Imaging беше 36.5 м, а лодката ми се намираше на около 30.5 м от брега (означен с жълто) – между него и образования от водорасли. От брега навътре се простира равно дъно с разпръснати дървета (в червено), което се простира до водораслите (в зелено). Тази брегова линия е чудесно място за бяла риба, а Side Imaging технологията ми позволява да различа всички различни видове скривалища само с едно минаване с лодката с 8 км/ч.

Shorelines-1

Плитката вода, като тази, която се намира близо до брега, е прекрасно поле за изява на Side Imaging. Нека хвърлим поглед на този залив, обрасъл с водорасли от единия до другия бряг. Дълбочината му е около 1.2 м и цялото дъно може да бъде разгледано с едно преминаване, когато обсега на Side Imaging се увеличи до 36.5м (заливът е широк около 60м). Водораслите се забелязват по цялото протежение на брега, като липсват само по средата.

Shorelines-2

Големи зони от брегова ивица, обрасла с водорасли, са перфектни места за улов на трофейна риба или някои по-дребни видове, когато им е сезонът. Сонарите на Humminbird със Side Imaging правят позиционирането на лодката спрямо водораслите по-лесно от всякога. На снимката се вижда около 45м брегова линия с водорасли (посочена със зелените стрелки) и няколко риби (червените стрелки), които прекосяват равното дъно (на дълбочина около 2 м) в близост до водораслите.

Shorelines-3

Тук се наблюдава сравнително чисто дъно, което не предоставя особено прикритие и все пак успява да задържи няколко риби. Бреговата линия е отбелязана с тъмносинята стрелка, като рязко се спуска към дъното (дълбочината там е около 3.4м). Краят на спускането е обозначен с жълтите стрелки. От брега навътре горе-долу до средата на спускането има док, чиито подпори ясно се виждат в бяло – посочени са със светло синята стрелка. Забележете, че около дока са се концентрирали няколко риби; 5 са ясно различими (червените стрелки) в близост до дока и включват група от 3 по-големи, които минават доста близо до лодката.

Shorelines-4

Има голяма вероятност следващият път, когато ловите, да се озовете в близост до прикрития до брега. Подобрете шанса си за успех, като визуализирате напълно цялото прикритие (и риба) в този обсег със Side Imaging на Humminbird.

 

Още от Dr. Jason Halfen: Humminbird Side Imaging – различаване на различни структури и преходите между тяхHumminbird Down Imaging – различаване на риба и структура под лодката

One thought on “Поглед към един стандартен релеф със Side Imaging – бреговата линия

  1. Pingback: Туризъм и хотели в България» Blog Archive » Side imaging и Down imaging от Humminbird

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *