Представяне на Mepps Aglia-e

blog_aglia-e18

Материалът е любезно предоставен от Генади Алтънов.

Здравейте, фенове на спининговия риболов!

Имах възможността да пробвам нова примамка из родните водоеми (реки и язовири) и сега ще ви представя едно кратко ревю за нея. Примамката този път е нов модел въртяща блесна на Мепс – Аглия-е, която е разработена в шест различни модела с номера от 0 до 5 и шест различни оцветявания със златисто и сребристо листо. Разбира се отделно от това, блесната се предлага с единична или тройна кука. В това ревю ще ви разкажа впечатленията си относно един конкретен размер, с който лових – Аглия-е първи номер със сребристо листо и светло зелено (отровно зелено) оцветяване. Ето и как изглежда самата блесна:

blog_aglia-e1

Нека да разгледаме на практика какво е новото този път. Към Аглия-е са добавени два нови елемента – гумено мънисто на стеблото на тройката, което е в един тон с едностранното долно оцветяване на сребристото листо. Идеята на мънистото, като атрактор, е да имитира хайвер на риба, който е сред любимата храна на пъстървовите видове, обитаващи Северна Америка. Може би оттам произлиза и самото име на модела Aglia-egg („egg“ в буквален превод от английски е яйце, в случая се има предвид хайверното зърно на рибата). Ето я и визуалната разлика на Аглия-е спрямо стандартната Аглия със сребристо листо (AG):

blog_aglia-e2

Формата и дебелината на листото на Аглия-е, разбира се, е същата като на показаната Аглия. Надписът с номерацията и модела на блесната е преместен отзад на листото, като допълнително те са изобразени и отпред с черна боя. Под тях пък е нарисувано гуменото мънисто. Както се вижда от снимките, другите елементи на блесната са идентични.

blog_aglia-e3

blog_aglia-e4

Това бяха приликите и разликите между новото и старото. Сега идва ред да ви разкажа за слуката и впечатленията си, които имах при риболова с първи номер Мепс Аглия-е.

За не много дълъг период от време успях да реализирам слука при няколко излета на различни водоеми в периода от последния уикенд на Август до средата на Октомври. Тя бе от различни видове дребни хищници, като някои от тях бяха с очаквано скромни размери, а други с малко по-големи от обичайното. Според мен причината за тази разнообразна слука бе разположеното мънисто на тройката, което  според мен играе доста важна роля в комбинация с едностранното оцветяване на листото в долната му част. Сами ще забележите, че когато пуснете блесната във водата и я развъртите, благодарение на тези два елемента, примамката добива един обем около себе си и тя става доста по-атрактивна. Ето например как реагираха кефалите. Наред с дребосъците, които обичайно се ловят на този номер блесна на Мепс….:

blog_aglia-e5

blog_aglia-e6

blog_aglia-e7

blog_aglia-e8

….имах слука и на по-прилични кефали:

blog_aglia-e9

blog_aglia-e10

blog_aglia-e11

blog_aglia-e12

Относно кастинга и развъртането на блесната нямам някакви съществени забележки. Разбира се този номер Аглия-е е подходящ само за въдици с мощност от ултра лайт до лайт. Замятането срещу течението и воденето на блесната по течението също даваше резултат и кефалите я преследваха до самия край на проводката. Определено те бяха заинтригувани от блесната, защото зад нея я следваха по няколко риби.

blog_aglia-e13

Мепс Аглия-е ми донесе слука на кефали и в по-студена течаща вода, като тогава обикновено гледах да я задържам максимално време до горещите точки, където очаквах да стоят рибите – отсрещните брегове и преминавайки над пясъчните коси.

blog_aglia-e14

blog_aglia-e15

Поглъщането на тройката с мънистото, при повечето уловени кефали, говореше само за едно – стървен апетит, породен от точно този привиден обем, който се създава във водата при развъртането на листото:

blog_aglia-e16

blog_aglia-e17

blog_aglia-e18

Освен кефали успях да уловя още и ултра дребни костури:

blog_aglia-e19

blog_aglia-e20

Както и такива с почти двойно по-големи размери:

blog_aglia-e21

blog_aglia-e22

Също така и щуката си хареса новата блесна на Мепс:

blog_aglia-e23

blog_aglia-e24

Един недостатък, който установих е, че след риболов между вътрешната повърхност на мънистото и стеблото на тройката се задържат миниатюрни капчици вода, които след време предизвикват поява на локална корозия на стеблото. Всички знаем, че след продължителна активна употреба на блесната тези куки започват да ръждясват, така че няма повод за особени притеснения. Към момента въпреки захабяването на листото долното му оцветяване още не се е изтрило и стои стабилно, което е добре.

blog_aglia-e25

Смятам, че Мепс Аглия-е в размера си от първи номер, е една универсална блесна за риболов на всякакви видове дребни хищници. Сигурен съм, че тя ще се хареса от всички, които практикуват лайтов спинингов риболов и че с по-големите размери определено трябва да се готвим за още изненади. Пожелавам ви много слука с новия модел Аглия от Мепс и до скоро! 😉

blog_aglia-e26

Очаквайте Aglia-e в началото на следващата година при нас и в риболовните магазини.

2 thoughts on “Представяне на Mepps Aglia-e

  1. Pingback: За пъстърви с Mepps Aglia-e - FilStar блог

  2. Pingback: Новата въдица | Spinning Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *