Пролетни кефали със Salmo Hornet

Материалът е любезно предоставен от Павлин Вълев.

Поради факта, че тази година зимата бе доста по-мека,  а и необичайно високите температури за сезона бяха допълнителна предпоставка да започна търсенето на кефала по-отрано.

По това време на годината риболовът според мен е доста по-труден, но не и невъзможен. Постигането на положителен резултат ми костваше много усилия, настояване и обхождане на голям периметър по реката.

Честите превалявания от дъжд, подухването на студения ветрец бяха допълнителна “подправка към менюто” за неблагоприятно време. Това възпрепятстваше нужните прецизни замятания и всеки риболов бе съпроводен със загуба на примамки.  Въпреки че трябваше да риболовствам в тези условия, нищо не можеше да ме откаже от желанието да надхитря някой зимен кефал. И така, упорито проверявах местата, където съм имал добри успехи.

Придържах се към някои правила, придобити и затвърдени от собствен опит, като да използвам примамки с по-ярки и сигнални цветове, да се стремя към „изнервящо” бавна проводка, както и да подбирам добре местата, които облавям.

Разбира се, в риболова няма точни закономерности, но стремейки се да спазвам наученото през времето прекарано край реката, нещата се случваха!

Като доказал се във времето, при провокирането на трудни риби бе класическия Salmo Hornet 4S в цвят GT, който и този път се представи блестящо!

Blog_PKS-1

Blog_PKS-2

Не му отстъпваше и близкият като вариант Rattlin Hornet , като показа предимство в по-дълбоките води, отново в цвят GT.

Blog_PKS-3

Много добре се представиха и други цветови гами, на които дадох шанс за изява. Например като UVGS, CB , UVO, отново в размер 4см.

Blog_PKS-4

Blog_PKS-5

Blog_PKS-6

Blog_PKS-7

Blog_PKS-8

Blog_PKS-9

Като неразделна част от удоволствието при риболова бе връщането на рибите обратно в реката, и времето прекарано сред природата, показваща ни знаци вече за настъпващата пролет.

Blog_PKS-10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *