Ранни кефали със Salmo Hornet

Статията е любезно предоставена от Павлин Вълев.

Щом времето се позатопли и живака на термометъра се повдигна, в мен се разбушува страстта към любимото хоби, изтръгвайки ме от обзелата ме до сега ленивост, породена от бездействието през дългите студените дни.  Желанието ми за риболов в този момент бе по-голямо от всякога, подсилено още повече от продължителната зимна пауза.

Времето през седмицата бе доста обещаващо с положителни температури, за които бяхме позабравили в последните месеци, но като по закон през почивните дни всичко беше срещу нас – студено, влажно време с “лепнеща” мъгла, ни посрещна в определената  за риболов неделя – все пак бе още февруари! Въпреки несгодите, сервирани ни от времето, бяхме твърдо решени да осъществим замисленото!

В ранните обедни часове с мой верен другар и съмишленик потеглихме към любимата ни р.Тунджа. Целта ни бяха едрите кефали. Докато пътувахме към реката, в нас все се таеше надеждата, че слънчевите лъчи ще пробият през надвисналите тъмни облаци, но тази надежда окончателно бе размита от ситния постоянен дъждец , който започна и продължи чак до края на деня.

И така започнаха обиколките ни по реката, докато дъжда се опитваше да ни откаже от риболова, продължавайки да вали все така настоятелно…  Обиколихме десетки места с надеждата за някое рибе, но уви нямаше дори признак на живот. И така чак до късния следобед, мокри до кости се позиционирахме на вир, изглеждайки перспективен,  с прилична дълбочина, нападали клони и с подмоли до брега, тук бе мястото за любимия ми “пролетно-кефалски” воблер – Salmo Hornet 4S, въпреки, че бе малко рано за сезона. Веднага прибегнах до неговата употреба, а по-точно до един типично пролетен цвят, според моите разбирания и опита, който имам с него – UVO.

Няколко точни замятания и първата риба за годината бе факт!

Хубав февруарски кефал, който след като измерих (50см), отплува там откъдето е дошъл!

Не след дълго, втора риба излезе за снимка, също толкова добра, като първата. Този път успешния цвят бе CB.

След като покрихме максимално своите очаквания,  дойде ред да приключим риболова за деня – мокри до кости, но заредени с адреналин!

През следващите дни времето бе по-благоприятно за риболов, слънчевите лъчи се показваха все по-уверено, а това внасяше допълнително настроение в нашите души, а радостта от все по-активните риби беше огромна!

Салмо Хорнет се превърна в техен кошмар!

One thought on “Ранни кефали със Salmo Hornet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *