Ревю на джиг главите на FilStar

Материалът е любезно предоставен от Стефан Петров.

Макар често пъти пренебрегванa и недооценяванa, джиговата глава е ключов (ако не и най-важният) елемент в риболова със силиконови примамки. От нейното качество, както и от правилния избор на съответния размер и форма до голяма степен зависи успеха на нашите действия на водоема и на риболовния ни излет като цяло. Джиговите глави могат да бъдат най-разнообразни по своите форма, грамаж, вид и размер на куката, като съществуват, разбира се, и глави (популярни още под името „чебурашки“) без предварително отлята в себе си кука, при които за монтажа на силиконовата примамка се ползва отделна, оф-сетна такава… От нас като риболовци се изисква да подберем правилното съчетание на всички тези характеристики и да ги използваме адекватно в зависимост от конкретните условия на риболова – вид и размер на използваната примамка, дълбочина, наличие и сила на течението, тип дънен грунд, наличие на зацепи по дъното, очакван улов и т.н. Комбинациите и практическото съчетание на тези фактори са толкова много и разнообразни, че предполага всеки един от нас, който е решил да се занимава сериозно с джигов риболов, да е подготвен максимално добре и да има на разположение в кутиите си колкото е възможно по-голям набор глави за монтаж на своите примамките.

В същото време, както и да погледнем на пазара на риболовни принадлежности у нас, трябва да отчетем факта, че по отношение на предлагането на джигови глави е налице осезаема „празнота“, която е най-малкото странна на фона на все по-нарастващото изобилие от силиконови примамки… Особено видима е тази празнота, когато говорим за намирането на приемливо съотношение между качество, цена и налични размери. И в случая не става дума за някакви специални странни форми и модели (каквито безспорно съществуват в света на джиг-спининга), а за най-обикновените и тривиални кръгли глави с фиксирана (отлята) кука. Поне аз в изминалите вече близо 10 години, откакто активно се занимавам с този вид риболов, така и не успявам да намеря за себе си удачен и изгоден вариант за снабдяване с тях.

Това всъщност е причина и голяма част от сериозните колеги-спинингисти да набавят необходимите си джигови глави по пътя на собтсветното производство, т.е. отливането им в домашни условия или чрез доставки от чужбина. Но колкото и удачни да са тези варианти, безспорно те не винаги са възможни, тъй като са свързани с определена предварителна подготовка, познания, наличие на свободно време, суровини и пр.

Затова не мога да остана безразличен към главите, на които попаднах миналата година и които ми направиха наистина добро впечатление в излетите от тогава до сега. Става дума за един от моделите джиг-глави с марка „Филстар“:

Blog_Jig-heads1

Това са стандартен тип (кръгли) глави, предлагани в два варианта – неоцветени и цветни (в жълто-зелен и бяло-червен цвят), както и в 3 различни грамажа – 11 гр., 15 гр. и 21 гр. Размера на използваните куки е 2/0 от същия производител, който прави и Sensei Blue за Filstar; oпаковани са практично в кутийки по 5 бр. от съответния грамаж.

Има няколко основни неща, поради които наистина ми допадат тези глави. На първо място, разбираемо, е високото качество на джиговата кука. Същата е изключително остра, което й позволява безпроблемно и уверено пробождане на костеливите челюсти у хищници като щуката и бялата риба.

Blog_Jig-heads2

Едновременно с това тя е достатъчно здрава, за да издържи борбата с уловения хищник, но и доволно „податлива“ така че при по-сериозен напън да бъде спасена след зацеп в камъните или други евентуални препятствия по дъното. (Характеристика, която лично аз ценя високо и търся често в ползваните от мен джиг-глави). След подобна интервенция, при която обикновено куката се изправя, а върхът й се подбива, не представлява никакъв проблем тя да се огъне обратно с помощта на клещи и да се заостри отново. Материалът, от който е произведена позволява многократно качествено заточване на върха, в следствие на което куката остава все така напълно пригодна за последваща употреба. Както повечето от вас знаят, това е неприложимо при главите с ниско качество на куките, които се чупят или просто остават затъпени, независимо от нашите усилия.

Сравнително фината кука има и още едно предимство, което не е за пренебрегване и то е по-малката степен на увреждане на ползваните силикони. В съчетание с тънката «якичка» на главата това осигурява веднъж възможност за ползване на по-деликатни примамки (каквито са например любимите ми шадове на Смуки, нежните Lunker City FinS Fish или Zoom Tube 4’’, Action Plastics Curl tail grub 4’’ и т.н) и втори път – по-дълъг живот на нашите силикони, без това да се отразява негативно върху стабилното им поставяне  върху джиговата глава.

Blog_Jig-heads3

Накрая няма как да не отбележа и достъпната цена, на която се предлагат тези глави, което за повечето от нас, потребителите, не е никак маловажно. Възприемам джиговата глава като консуматив с висока степен на разход, затова считам цената им в случая за напълно коректна.

Смело мога да обобщя, че в джиговите глави на Филстар открих за себе си един действително качествен продукт и ценна придобивка, която заслужава внимание от всеки истински джиг-спинингист. Опитайте ги! Препоръчвам ги с увереност и с надежда, че ще донесат и на вас незабравими емоции с любимото хоби.

Blog_Jig-heads4

Можете да разгледате главите за туистери ТУК, ТУК и ТУК.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *