Ревю на примамките на Storm – Gomoku Bottom

Материалът е любезно предоставен от Христо Мурджеев.

Като повечето колеги, пристрастени към опиата на спининга, аз също постоянно се оглеждам за нови и нови попълнения в кутийките си, в непрестанно търсене на по-ефективни, по красиви, или просто различни продукти.  Щях да подмина небрежно новата серия на „Storm”, насочена към деликатния риболов –  “Gomoku”, но от „Filstar” любезно ми изпратиха няколко различни екземпляра за проба. Честно казано, бях на особено мнение относно техните примамки, които до този момент свързвах с откровено едри и груби продукти, профилирани към откровено силов риболов и диаметрално различни от така скъпите на сърцето (и портмонето) ми филигранните японски произведения на изкуството. Бях обаче приятно изненадан, когато примамките пристигнаха и установих, че явно нещо е щяло да се промъкне незабелязано покрай мен. Цялата серия се оказа достатъчно фина за разбиранията ми, издържана в достатъчно „палави” разцветки и не на последно място – изключително многопластова, обхващаща риболова в пълната му комплексност – от повърхностен до дънен такъв. Пак ще повторя – при нужната миниатюризация и качество на примамките. Така че не ми остана нищо друго, освен да ги изпробвам – с нескрито нетърпение.

Blog_Gomoku1

За първите риболови, които бяха насочени към неподозиращия какво му кроя дребен до среден костур, сметнах, че удачно допълнение към силиконите би била серията „Gomoku Bottom” в размер 3 см/2.5 грама и 4.5см/6 грама. Примамката (каталожно изначално профилирана за соленоводен риболов)  е достатъчно нестандартна сама по себе си – своеобразен хибрид между цикада, ратлин и дребен пилкер, наподобяваща някакво водно животинче. В определението „животинче” влагам широк смисъл – поради малките си размери и нехарактерно поведение с еднаква обективност би могла да бъде оприличена на водно насекомо, попова лъжичка, мешесто, раче, рибка и практически всякакви дребни водни обитатели, от своя страна представляващи интерес за рибите, като естествени участници в хранителната верига.

Blog_Gomoku2

Отначало подходих с очакването, че ще е преутежнена, както подобава на примамките от този тип, но в процеса на риболов ми направи впечатление колко елегантна е играта на по-дребния трисантиметров вариант и колко е естествено поведението му при пропадане. За разлика от класическите ратлини и цикади, които потъват „като камък” и се отличават с изразено агресивно, високочестотно движение, при нормално водене играта на  „Gomoku Bottom 3” е по-бавна и ненатрапчива, наподобяваща  привичното движение на някакъв воден обитател.

Blog_Gomoku3

Лично на мен обаче много по-интересно и ефектно ми се видя представянето при типично джигово водене, много бавна работа с макарата и естествено пропадане. В тези моменти отлично балансираното воблерче се насочва бавничко към дъното със скорост на пропадане около 5-6 сантиметра в секунда (за пропадането на леки примамки трябва да подчертаем, че от немалко значение е и дебелината и типа на влакното – аз използвах флуорокарбон 0.14мм „Lazer Fluorocarbon PVDF Line” и плетено влакно 0.3),  като по  телцето му преминават редки надлъжни трептения, подобно на притеснено отделило се от групата дребно животинче. При леко подръпване с върха на въдицата, примамката извършва  плавни странични подскоци със значителна амплитуда и отклонения от посоката на придърпвеане, като при това обаче запазва естественото си положение без да се преобръща. Много примамливо е и държанието при „придъняване” – тогава сякаш тропва безстрашно по-дъното, вдигайки облачета мътилка, привличайки хищника и сякаш питайки „Абе няма ли тук кой да ме схруска?”. Именно в тези два случая бяха реализирани и практически всички кълванета, като поради гладкото тяло и едната кука, разположена в задната част, примамката биваше всмукана практически изцяло в устата на рибата.

Blog_Gomoku4

По-големият вариант от 4.5 см се отличава с осезаемо по-изразена и интензивна игра, доближаваща го до класически ратлин. Той се характеризира и със значително по-висока скорост на свободно пропадане, без обаче да е неестествено голяма,  което го прави удачен избор и алтернатива при облавяне на по-дълбоки участъци, по-бързо достигане до работния хоризонт, където са концентрирани рибите, или пък просто е необходимо да го заметнем на дистанция. Като стана дума за замятане, трябва да се каже, че и при двата варианта то трябва да се извършва плавно, особено ако имаме по-агресивен стил на хвърляне, тъй като поради разположението на халкичката и балансировката нерядко примамката се завърта около оста си, а кукичката се закача за влакното, което е меко казано досадно, особено в моменти на рибешка активност.

Blog_Gomoku5

В заключение мога да кажа, че е много приятно когато визуална издържаност (която така или иначе е много важна за всеки уважаващ себе си спинингист) се  съчетае с практически качества и в тази връзка „Gomoku Bottom” остави позитивни впечатления в мен, като без съмнение в процеса на използване ще разкрие потенциала си в много по-голяма степен и ще ми подари приятни спомени.

Blog_Gomoku6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *