Сензитивен и интригуващ – Filstar Sensor Spin 240M

Материал, любезно предоставен от Стефан Петров.

Както се полага на всеки нормален спинингист с неспокоен дух, в главата ми напоследък се е загнездила поредната натрапчива „муха”. Наумил съм си, че трябва да си потърся подходяща спинингова въдица за туичинг със средни по размер миноу воблери (6-10 см) за редките ми целенасочени излети за щука… И разбира се, пак като нормален представител на нашето съсловие реших, че същата въдичка е редно да става поне за още 2-3 „второстепенни” цели… минимум. Като такива бях „записал” джигов риблов на костури в затворени водоеми,  редки опити за кефали в речни условия, а защо не и риболов с меки примамки на разнесени монтажи… Май по-скоро „мухата“ летеше в посока „въдица за всичко“, което не е свързано с Дунав.

И тъй като всички тези разклонения на спиниговото ми увлечение по принцип са на заден план и не съм убеден в желанието си да инвестирам твърде много средства в тях, то неминуемо се появи и още едно изискване – приемливата цена. Т.е. лека полека си дойдохме на стандартния за повечето колеги блян да притежават колкото се може по-универсален инструмент на възможно най-ниска цена. Да, наясно съм, че подобен стремеж е обречен на провал изначално, и въпреки това идеята да „се спъна”  в някоя “добра сделка” ме накара да се огледам по-сериозно в наличните опции… По някакво стечение на обстоятелствата се случи така, че почти веднага в това си търсене попаднах на едно интересно ново предложение от Филстар, за което ми се ще да разкажа по-долу. Предложението се казва Sensor Spin, а аз си го харесах във вариант 2,40 м. и акция 9-22 гр. (Sensor Spin 240M/ 9-22).

Blog_SS_Pic1

Blog_SS_Pic2

Още като я взех от куриерите и я разопаковах, въдицата ми направи добро впечатление с елегантния си външен вид. Допадна ми чисто визуално, тъй като е направена много прилично, с модерна „разнесена” дръжка от корк, приятен черен цвят с червени елементи на бланката, стилен макародържач Fuji, халкичка за закачване на примамките… По протежение на бланката има 9 водача (K-type) – един голям в долната секция и 8 малки, разположени на близко разстояние един от друг и стоящи (поради малкия си размер) плътно прибрани до самата бланка. Поставени са на пръв поглед много грамотно и качествено, с прецизна и гладка заливка на лака. Нямах възможност да измеря въдицата като грамаж и затова не мога да кажа дали обявените от производителя 87 гр са реални, но е факт, че в ръка въдицата се усещаше лека и комфортна – важна характеристика предвид динамичния риболов, за който я бях предвидил.

Blog_SS_Pic3

Blog_SS_Pic4

Blog_SS_Pic5

Blog_SS_Pic6

Единственото, което ме притесняваше, е дали дължината ще е подходяща за моите потребности, тъй като ми се стори по-дълга от необходимото, както и дали строят ще позволи това,  което съм наумил да правя с нея. Така на сухо го определих (строя) по-скоро като „regular fast”, но окончателната преценка по тези въпроси щяха да дадат тестовете на вода…

За тестовете оборудвах Sensor Spin с макара Pflueger Trion 4735GX, с тегло 313 гр по спецификация. Изглеждаше ми малко голяма, но се оказа, че си паснаха добре и баланса се получи напълно задоволителен.

Blog_SS_Pic7

Blog_SS_Pic8

Blog_SS_Pic9

За хората със специални предпочитания относно дължината на дръжката ще кажа, че тя е 37 см, от които 30 см са до мястото на захващане на макарата. На мен края на дръжката ми стигаше до средата на предмишницата, което ми се стори много удобно и ми позволяваше доста висока маневреност при работата:

Blog_SS_Pic10

После дойде ред на същинските проби, за които щях да ползвам влакно Gosen-W 4ply Multi 300m #1.5  /не бе от най-подходящите за целта, но в момента не разполагах с друго/, а мястото на тестовете бе затворен водоем тип баластриера.

Какви бяха резултатите: при работата с въртящи блесни въдицата се справя задоволително с размери от номер 1 нагоре (по номерацията на Mepps), а горната раница на работния й диапазон е някъде около Mepps Long Cast 4.  Разбира се, най-добре се представя с примамки от средните размери – номера 2 и 3.

Blog_SS_Pic11

С воблерите миноу започнах от най-дребните в кутията си Rapala Husky Jerk 6 и X-Rap 6, преминах през примамки като Cultiva Rip’N Minnow 65, Squad minnow 80 и 95, Х-Rap 8, Bassdream minnow 80,  и достигнах до най-масивния наличен – Capture lures 13 см.

Blog_SS_Pic12

Blog_SS_Pic16

При тях представянето на въдицата впечатляваше с прецизно замятане и невероятно удоволствие от презентацията. Можех да “туичвам” воблерчетата по всевъзможен начин – къси почуквания, серии от различни по сила и дължина подръпвания, припомпвания… имах чусвтото че мога да правя с тях буквално всичко. Въдицата ми осигуряваше едновременно директен контакт с примамките и ефективно придаваше моите движения към тях. Ясно си личеше бързия й строй и това, че работи активно само с  горната 1/4 от дължината си. Долната граница на теста не успях да определя с прецизност, но при всички положения е по-скоро около 5-6 гр. вместо обявените 9 гр.  Горната граница на възможностите й бе надхвърлена единствено от 13-сантиметровия воблер, така че моят съвет е все пак да се ограничим до примамки в диапазона до 11 см. и тегло около препоръчаното от производителя.

Blog_SS_Pic17

Към джиговите примамки имам нескрито влечение /и принципно, по-особени изисквания към въдиците си/, затова с радост установих, че именно те бяха друга много силна страна от представянето на модела. Дори няма да е пресилено, ако кажа, че в много отношения тук бе основната му сила.

Тестовете обвхванаха различни грамажи на главите – от 3, 5, 7, 9 гр,  достигайки чак до 18 гр, с монтирани на тях разнообразни силиконови примамки от 3-сантиметрови шадчета до по-едри туистери 12-14 см. Тук въодушевлението ми от характеристиките на въдицата се покачи допълнително, тъй като в целия този диапазон имах комфорта на работа, усещането за контрол върху примамката и информацията за дънния релеф и грунд, от които се нуждая. В същото време тънкия и чувствителен връх на Sensor Spin работеше много удачно с грамажи под обявената долна граница на теста, който по-скоро (особено с ползване на по-тънко влакно) бих определил на 4-5 гр.

Горната граница така и не тествах достатъчно упорито, тъй като почти не очаквам да ползвам въдицата с тях, но по безпроблемното боравене с 20-22 гр. в стояща вода бих я окачествил като коректно зададена от производителя. Разбира се, с напомнянето, че в условията на течаща вода тази разумна граница вероятно би следвало да се коригира с 2-3 грама надолу.

Интересното от този последен етап на тестовете бе, че успях да се добера до няколко кълванета и до две уловени рибки – костурче и маломерна бяла рибка, както и до още една бяла, която се откачи малко след подсечката… Важното в случая бяха не самите риби, а, че независимо от скромния им размер, кълването се почувства и в трите случая удивително ясно и силно. Особено на белите рибки, чието кълване на джиг по принцип е доста дискретно и изисква максимална концентрация, за да не го проспим.

Blog_SS_Pic19

Единствената въпросителна, която остана да разсея след тези тестове е дали въдичката има достатъчно ресурс и характер да се справи с по-едри риби от категория 2+ кг., нещо което бе включено в плановете ми за епизод 2 на тестовете, този път на р. Дунав…

Няма да скрия, че към тях пристъпих с голяма доза скептицизъм и дори бях взел със себе си резервна въдица, в случай, че Sensor Spin-а се провали. За мое искрено учудване и все по-голямо задоволство притесненията ми се оказаха напразни за пореден път. Въдицата се справи забележително с дунавските условия като ми предостави това, което търсех от нея, без да ми спести абсолютно нищо. Можех да разчитам все така на добра дистанция и точност на замятанията си, плюс сигурност и чувствителност при ползването на различни примамки и монтажи (съобразени, разбира се, като размер с работните характеристики на въдицата), в съчетание с коректната им презентация в течаща вода…  А безспорно черешката на тортата бяха двете уловени риби в този ден – бяла риба малко над 1,5 кг. и щука в категория 3+ кг, с които окончателно изпитах способностите на въдицата. И в двата случая Sensor Spin се справи по категоричен начин, осигурявайки ми увереност при подсичане и безпроблемна борба с улова. Факт е, че при изваждане в действие се включва не само върха, а и средната секция на бланката.

Blog_SS_Pic20

В резюме ще кажа накратко, че в мое лице Sensor Spin определено спечели горещ привърженик и по всяка вероятност ще се превърне в един от основните ми работни инструменти в излетите от тук нататък. В нея и вие със сигурност ще откриете лека, чувствителна, добре сложена и качествено изработена въдица – чудесен модел с широк спектър на приложения, предлаган на повече от достъпна цена. Особено ако в полезрението ви попада риболова с леки и средни по размер джигови примамки, непременно я включете в опциите си. Сделката си струва, уверявам ви…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *