Слънчевите очила и риболова

FFС любезното съдействие на Патрик Шелдън от Flying Fisherman.

Това е сценарий, който ежедневно се разиграва между риболовните гидове и самите риболовци от Florida Keys:

 

Риболовен гид: „Ето го… на 2 часа… 10 метра… движи се наляво!”

Риболовец: „Къде е? Не го виждам.”

Риболовен гид: „ Сега виждаш ли го? Точно направо! На 12 часа… на 7 метра…МЯТАЙ!

Риболовец: „Все още не говиждам!”

Риболовен гид: „С поляризиращи очила ли си?”

Риболовец: „Струваха ми повече от 250 долара… надявам се, че са!”

Риболовен гид: „Просто заметни на около 8 метра натам, на 1 часа… може да извадим късмет.”

Няма нужда да казвам, че очилата не са поляризиращи, т.е не притежават поляризиращи лещи… и рибата просто не е там.

Повечето рибари знаят, че поляризиращите очила при наблюдение на водата са толкова важни за успешния риболов, колкото пръчката и макарата.  Съществуват много разлики и отличителни особености, за да се обясни разнообразието от възможности за избор на слънчеви очила за риболовци. Закупуването на подходящия чифт за подходящите условия ще ви осигури максимална защита и полезност…. Всички риболовци се нуждаят от очила. Те са съществена чaст от рибарските такъми. Освен очевидното, а именно, че помагат да се вижда по-добре, те са изключително важни за предпазване на очите. Освен всичко друго, слънчевите очила защитават очите от всякакъв вид летящи предмети. Добрите слънчеви очила могат да елимнират проникването в очите на ултравиолетовите (UV) лъчи и следователно да ги предпазят от увреждане. Водата е в състояние да отразява значително количество от светлината, като по този начин създава разсейващи ярки петна, като същевременно скрива от полезрението други обекти… но добрите поляризиращи очила могат да елиминират този блясък.

Слънчевите очила спират определени честоти светлинния спектър, които замъгляват зрението. Оттук следва, че изборът на правилния цвят на стъклата е критичен фактор за тяхната полезност при определени условия на средата. Евтините слънчеви очила, без да причисляваме към тях онези на приемливо ниска цена, често жертват качеството в името на цената  и излагат очите на ползвателя на вредното въздействие на слънчевите UV лъчи. Например, в резултат на това, че блокират слънчевата светлина, те предизвикват отпускане и разширяване на ириса (зеницата), при което в окото прониква още по-голямо количество вредни за ретината UV лъчи.

Търговците не правят услуга на клиентите, особено когато продават евтини дисторсионни очила на деца. Почти сигурно е, че когато тати си купи чифт слънчеви очила за риболов, малчуганите ще побързат да поискат и те на свой ред. Те обаче ще се задоволят с чифт очила с щамповани патета върху тях, без поляризиращи стъкла и силно изкривяващи слънчевата светлина. Нашите бъдещи риболовци се нуждаят също от добри продукти! Ако и те виждат онова, което става под водата, това ще запали в тях още повече желанието към този спорт.

На разположение на рибарите има голямо разнообразие от материали за производство на стъкла за слънчеви очила, включващи специална пластмаса, като тази в 1.1 мм лещи и S13, или CR 39 – пластмаса произведена от колофон, отговарящ на всички оптични стандарти за качество.  Също така, поликарбонатните лещи, произведени на основата на  синтетични, пластмасасови материали са леки и изключително здрави, а стъклените лещи са по-тежки, но устойчиви на издраскване. Поликарбонатните лещи и тези от качествено оптическо стъкло не генерират сенки, трептения и други дисторсионни ефекти и имат равномерно разпределен цвят по цялата повърхност. Поляризиращите филтри се използват за елиминиране на блясъка от хоризонтални повърхности като водата. По принцип, отразените светлинни вълни са поляризирани, за да съответстват на ъгъла от отразяващите хоризонтални повърхности, а филтрите на лещите на поляризиращите очила са произведени с определен ъгъл, позволяващ проникване единствено на вертикалния полярзиращ светлинен поток. Вие сами може да разберете дали даден чифт слънчеви очила са поляризиращи или не, като обърнете стъклата едни към други на два чифта очила (единият от които знаете, че е с поляризиращи стъкла). Насочете ги към светлината и погледнете през стъклата на двата чифта. Завъртете поляризиращия чифт на 90 градуса. Лещите трябва да потъмнеят до черно, в противен случай, очилата обект на тестване не са поляризиращи. Цветът на стъклата е критически фактор за поведението на очилата при различни условия. Тъй като съществуват разнообразни възможности е необходимо известно проучване, за да открием най-ефективния нюанс на цветовия спектър, съобразно условията на средата по време на риболов. Например цвят amber (кехлибар) за плитководен риболов в облачни и дъждовни дни; smoke (опушен) за риболов на по-голяма дълбочина и за редуциране на отблясъците при ясни и слънчеви дни; vermillion (яркочервен) и yellow amber (жълт кехлибар) за риболов в мътна вода и при слаба светлина, особено при зазоряване и смрачаване. Разбира се съществуват и други цветове.

Освен по отношение на качеството на производство, вниманието ни в Flying Fisherman е насочено и към цветовата гама на стъклата. От 1972 г. насам производствената ни дейност е съсредоточена в един от най-големите световни центрове за изпитания на поляризиращи оптични средства – Florida Keys, където наблюдаването в дълбоки или плитки води на рибата при поднасяне на стръвта се е наложило като доминиращ начин за риболов. Ние, във Flying Fisherman, сме нарекли един специален цвят на лещите с наименованието AcuTint и сме убедени, че това е най-ефективния и общопригоден цвят за поляризиращи стъкла в целия риболовен цветови спектър. Например, ако цвета на стъклата е твърде жълтеникав, всичко изглежда жълто – дъно, подводни обекти, риба! Необходимо е налчие на контраст, за да се откроят елементи под водната повърхност. Ако обаче всичко придобие жълт отенък, ще бъде доста трудно да се идентифицира целта! Намирайки се в лодка или на кея е добре, ако сте в състояние да наблюдавате под повърхността на водата, като по този начин ще разберете дали има наличие на малки риби за примамка или мятате в мъртва зона.

Съществуват много причини, за да носите поляризиращи стъкла, когато сте в или в близост до водна среда, но едно е съвсем очевидно: „ Ако не можете да видите кокво се случва пред или под вас във водата… останете си вкъщи! По-евтино е и по-малко стресиращо.”

 

One thought on “Слънчевите очила и риболова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *