Споделен опит за влакната L8 на Lazer и Donpepe 8 на Gosen

Материал, любезно предоставен от Синан Гавазов (Leo).

Blog_L81

Едва ли има риболовец, който да не обръща особено внимание на влакната, които използва. Тънката, понякога едва видима нишка е единственото, което ни свързва със скъпоценната примамка или така желания трофей. Влакната винаги са били обект на спорове, дискусии, експерименти и тестове. Развитието на технологиите ни осигуряват все по-тънки, здрави и прецизни влакна. При изобилието от различни влакна и производители на пазара често пъти не е лесно да направим правилния избор. Аз не съм от риболовците, които правят тестове на влакната в домашни условия. Макар че при подобни тестове може да бъде отчетена достатъчно точна и конкретна стойност на усилието, при което се къса едно влакно, подобна информация за мен няма никаква практическа стойност. Данните, посочени на опаковката, поне при реномираните производители са достатъчно достоверни. Предпочитам да им се доверя, отчитайки факта, че тези стойности са максимални, постигнати с оборудване и при условия, които трудно могат да бъдат възпроизведени в домашни условия. Правилно подбраното влакно, съобразено с използваните такъми и спецификата на риболова има предостатъчна практическа здравина. Единствените тестове, които правя, са за поносимостта на влакната към различните възли. Затова без да подлагам L8 на каквито и да е тестове, реших да си изградя мнение за него в условията на интензивен риболов.

Blog_L82

Реших да изпробвам влакното в размер # 1.2. Оказа се обаче, че #1.2 и #1.5 изобщо не присъстват в гамата на предлаганите размери. Стори ми се странно два толкова универсални и често използвани размера да не се предлагат, но съвсем скоро размер 1.2 беше пуснат на пазара и новото влакно се озова при мен.

Влакното е 8 жилно, меко и със стегната оплетка. При размер #1.2 има издръжливост 20 либри, напълно съпоставима с влакната от подобен клас на водещи японски производители. Видимо е кръгло, плътно сплетено и тъмнозелено на цвят. При съпоставка с други японски оплетки със същия размер се вижда, че размерът е реален и коректно заявен. Има добра поносимост и липса на “капризност” към някои от най-разпространените и често използвани възли, като Паломар и различните разновидности на Клинча. Прецизно изпълнен и затегнат клинч “бетонира” линията и дава достатъчна практическа здравина и увереност, дори и в сложи ситуации и високи натоварвания. Както и предполагах, влакното се изнизва гладко и мазно през водачите без никакъв шум и свирене. Кастингът дори и с къса въдица е превъзходен. Без усилие се покриват големи дистанции дори и с леки примамки. Комбинирах влакното с различни по дължина, мощност и предназначение въдици и без особени компромиси успешно лових щуки в неголеми блата, костури с дребни блесни и силикони, кефали с въртящи блесни и воблери, бели риби и распери по Дунава. Влакното се справи добре в различни ситуации на реки и затворени водоеми. Въртящите блесни със средни и големи размери видимо пресукват влакното, но не бих казал, че това се отразява на качествата му.

По отношение на L8 понякога срещам противоречиви мнения и отзиви. Някои колеги са доволни от качествата му, други не са, и изтъкват като основен недостатък загубата на здравина след интензивна експлоатация. При използването на плетени влакна, понякога възникват т.н. “необясними късания”. Те обаче, в голямата си част са елементарно обясними – наранявания по влакното, които не сме забелязали, неподходящо влакно, експлоатация в условия, за които не е предназначено, неправилно подбран или направен възел и т.н. Дори и неподходящия избор на размер (диаметър) на иначе качествено и от реномиран производител влакно, е в състояние да “вгорчи” риболова и да си направим погрешни изводи за качествата му. При мен не се прояви нито един от най-често споменаваните проблеми. Нямам загуби на големи части от влакното и примамки вследствие на необясними късания, непоправими оплитания и т.н. Единственият признак за изхабяване е осезаемото избледняване на цвета, но това, в по-малка или по-голяма степен, е характерно за всички плетени влакна. При избора на ново плетено влакно аз винаги се съобразявам и с една характеристика, която често пъти е пренебрегвана. Дължината. Почти не обръщам внимание на влакна, които се продават в метражи от по 100 и дори 120 метра. Колкото и добро да е едно влакно, подобна дължина не ми дава право на грешки. Голяма част от излетите ми са по река Дунав, където замятания от порядъка на 60-70 и повече метра са ежедневие. Късанията и загубата на влакно понякога са неизбежни, а възможността за загуба на 30-40 метра  от линията напълно реална. За мен L8 е прилично универсално влакно, с добър баланс между различни качества. Добър избор за онези риболовци, които искат да се възползват от предимствата на 8-жилните плетени влакна, на приемлива цена и достатъчна дължина от 150 метра.

Blog_L83

Blog_L84

Blog_L85

Друго влакно от което имам отлични впечатления е Gosen Donpepe 8.

Blog_Donpepe8-1

Осем нишково влакно, производство на японския концерн Gosen, един от лидерите в производството на различни видове влакна в световен мащаб. Влакното е многоцветно с редуващи се контрастни цветове. На всеки метър има бял маркер, а на всеки 5 метра – черен маркер. Достатъчно видимо и информативно по време на риболов. По данни на производителя е подходящо както за морски, така и за сладководен риболов. Изключително гладко, с много стегната, плътна и кръгла оплетка. Въпреки впечатляващите 30 либри при размер # 1.5, влакното всъщност е много тънко и позволява работа с дребни по размер примамки. Влакното е меко, безшумно и с лекота се покриват много големи дистанции. В началото подходих предпазливо, но след няколко излета придобих увереност и започнах да го експлоатирам безмилостно в различни условия. Интензивни расперски излети със стотици далечни замятания. С лекота постигах невероятни дистанции при това с голяма точност. Разбира се затова заслуга имат и приличната въдица и макара, както и правилно подбраните примамки. Но неподходящото, с лоши кастингови показатели влакно, е в състояние да “осакати” и най-високо класните такъми и да отнеме удоволствието от риболова.

Blog_Donpepe8-2

Истинските качества на Donpepe 8 обаче, се проявяват в процеса на експлоатация. Докато беше ново, влакното се закачаше по микроскопични грапавини по ръцете ми. След един-два излета влакното се изглади още повече, стана по-изпънато и плътно и доколкото това е възможно – максимално се доближи до монофил. Макар че не щадях влакното, предпочитах по-чисти места. Но както често се случва при излетите ни, се налага да променяме нещата в движение. При един не особено успешен расперски излет реших да променя тактиката и влязох по блатата за щука. Риболова обаче, в ограничена откъм проходимост и пространство обстановка с неподходяща като дължина въдица, е мъчение. Неточни замятания, многобройни контакти на влакното с препятствия в и извън водата. Често дори прехвърлях някой дънер или клон и се налагаше да обирам цялата заметната линия през храсти или груби клони. Въпреки това, не изгубих нито една примамка и нито метър от влакното. След излета прегледах внимателно работната част от влакното. Не открих никакви наранявания, промени в структурата, разнищване, раздуване, протъркване и т.н. След тази случка придобих голяма увереност във влакното и то се превърна в основното ми влакно за всякакви Дунавски ситуации.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Donpepe 8 има чудесна поносимост към въртящите блесни, часове наред съм замятал с немалки по размер въртящи блесни без това да предизвика пресукване. Дори при един излет не отчетох, че на линията имам само карабинка без вирбел и повече от половин час замятах с голяма въртяща блесна. Разбира се, че видимо пресуках влакното, но това не се отрази на качествата му и след смяна на примамката възвърна първоначалния си вид. Влакното чудесно държи възли като Паломар и различните разновидности на Клинч и в голяма степен съхранява здравината си. Аз предпочитам разновидност на клинча, позната като двоен клинч. Всички клинчове обаче са “хлъзгави” възли. При използване на копринено меки и гладки влакна като Donpepe 8, тези възли трябва да се изпълняват прецизно, с достатъчен брой намотки и прилежно и здраво затягане. В края на активния сезон не установих разлика в издръжливостта на влакното в работната и неизползваната му част. Моите очаквания и изисквания към едно плетено влакно напълно се покриват от DonPepe 8. Едно съвременно, високо технологично влакно с отлични показатели за здравина, трайност и износоустойчивост. В съчетание с изключително фината, стегната и плътна оплетка, отличните кастингови показатели, приемливата си цена за опаковка от 150 метра, това влакно бързо се превърна в мой фаворит.
Риболовът с него е удоволствие и с радост бих заложил на него през следващия активен сезон.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *