Споделен опит за клатушките на GRBA

Любезно предоставен материал от Синан Гавазов.

Реших да ви представя една блесна,която бързо спечели доверието ми и зае подобаващо място сред любимите ми примамки.

GRBA_1

Неотдавна на нашия пазар се появиха едни нови за българския риболовец блесни – сръбските клатушки GRBA. Казвам нови, въпреки че блесните имат четиридесет годишна история.След повече от десетгодишно прекъсване производството им е възобновено. Вероятно колегите с по-дълъг стаж помнят старите клатушки и тяхната изключителна ефективност. Аз също имам някакъв споменот преди много години за клатушка с подобна форма, която, заедно с една чешка блесна, бяха най-ефективните ми примамки за щука. Не мога да твърдя със сигурност, че беше оригинална GRBA, само си спомням, че хванах десетки щуки с нея преди да я скъсам.

GRBA_2

В ефективността на новите клатушки се убедих почти веднага, след като ги получих. Нетърпелив да разуча играта и поведението им, излязох на реката. Идеята ми по-скоро беше да изпробвам блесните при различна проводка, пропадане, дистанция, поведение във въздуха и т.н. Подбрах мястото с оглед на това да замятам и водя блесните, необезпокояван от храсти и дървета по брега и закачки във водата. Въпреки това и сравнително “бедната “ откъм щуки година, за кратко време хванах две щуклета, които, макар и не особено големи, показаха завидна агресия и апетит към GRBA-та.

Производителите от Dikom твърдят, че използват най-съвременни материали и технологии при производството и блесните имат специално машинно покритие против ръжда. Работата на производителите е да хвалят продуктите си. В действителност, понякога наблюдаваме драстично разминаване между твърденията на създателите на даден продукт и реалните му качества. След като лових с GRBA достатъчно дълго време, мога да кажа, че клатушките имат изключителен отблясък, който не се губии след дълга употреба и интензивно ползване няма и следа от потъмняване. Въпреки че прибирах блесните винаги мокри и не полагах никакви грижи за тях, не можах да открия дори и наченки на ръжда. Нещо повече. Покритието е неразрушимо и предпазва блесната от подбиване, надраскване и механични повреди в такава степен, че след като забърсах с микрофибърна кърпа най-много използваната клатушка, удряна многократно в камъни и дървета, влачена през пясък, чакъл и камъни, стана напълно неразличима от новите. Само за сравнение ще посоча, че всички други блесни, които съм използвал, за същия срок и интензивност на експлоатация получават много по-големи механични поражения и нарушаване целостта на покритието.

GRBA_3

Клатушките GRBA имат уникална форма и трудно могат да бъдат объркани с други подобни. Играта им е много атрактивна и „апетитна” и са в състояние да изкушат дори и пасивни хищници. Блесната е изключително „отзивчива”, реагира добре на всякакви проводки, туичингови техники, stop and go и т.н., като не губи и за миг привлекателната си игра.
Халките са добре подбрани като размер, без излишно презапасяване, за разлика от много други клатушки с несъразмерни и излишно големи халки.
Вероятно по-взискателните колеги биха подменили тройките с по-качествени, нещо, което направих и аз при някои от излетите. Но трябва да отбележа, че лових и с оригиналните куки, които нямат проблем с остротата и здравината и биха се справили и с доста големи риби.
Играта на блесната не страда осезаемо от полепнали листа , водорасли и дори дребни клечки (разбира се в рамките на допустимото) и имам атаки от щуки въпреки листата и водораслите.

GRBA_4

Един от проблемите на широките щукарски клатушки е тяхното поведение във въздуха. Поради голямата площ и профила си, често пъти имат непредвидимо поведение във въздуха и лесно се влияят дори и от слаб вятър. Когато замятаме на водоеми с открити необрасли брегове и чисти водни площи, това не е особен проблем. Но голяма част от излетите ми са в безобразни откъм проходимост и открити водни площи места.

GRBA_5

В такива условия точното поднасяне на примамката е решаващо и нямаш право на грешка. Дългогодишният опит и точната ръка обаче няма да ти помогнат, ако примамката ти има непредвидимо и хаотично поведение във въздуха.
Оставил съм десетки клатушки от типа на Mosca SAFIR по дънери и дървета, поради нестабилния им полет и голямото отклонение. За това останах приятно изненадан, че GRBA е послушна и приятелски настроена клатушка. Лети стабилно, без преобръщане и завъртане, в по-малка степен се влияе от вятъра и при добра техника се постига много точно поднасянe.

GRBA_6

Повечето широки щукарски клатушки имат задоволително добра работа на пропадане. GRBA също не прави изключение. Агресивната и “апетитна” игра с голямо отклонение и страховит отблясък при пропадане ми донесе много “щукарски” емоции. Въпреки че в някои случаи не успях да реализирам атаките, по-важно за мене в случая е, че рибите атакуваха примамка, работеща самостоятелно, без никакво участие от моя страна.
Често пъти попадам на места, които е много вероятно да държат добри риби, но няма никаква възможност да бъдат обловени. Висок отвесен бряг, гъсто обрасъл с храсти и дървета и значителна дълбочина отдолу изпъстрена с коренища и паднали дървета. Понякога изпадам в комични ситуации да се чудя как да сляза от мястото, на което съм се качил или клона, за който се държа да се счупи и да падна в блатото. Но въпреки това, не пропускам подобни места, макар и да няма вероятност да извадя от там риба.
Подобно нещо ми се случи неотдавна. Две съседни места, разделени от голямо паднало дърво, изключително отвесен бряг и гъста плетка от клони и храсти. Просто проврях ръка през клоните и пуснах GRBA-та отвесно във водата. Няма замятане, няма проводка. Можеш само да пуснеш блесната да пропада.
На първото място, щукле около 500гр,се преметна със салто още когато блесната докосна водата, но не уцели. От другата страна на дървото клатушката пропадна около метър и половина и много брутално ме удари хубава щука. Държах я на повърхността, долепена до отвесния бряг, докато се откачи, търсейки начин да я извадя, но поне успях да си взема блесната.

Вероятно има колеги, които при излети за щука замятат един два пъти в определено място и го подминават, считайки го за обловено и недържащо риба. Бих казал,че това е една от основните грешки, допускана и от риболовци, които имат немалък опит в спининга. Понякога за да провокираш пасивна щука и да я накараш да атакува примамката, е необходимо да замяташ продължително време в една и съща точка, да сменяш примамки и проводки, докато „изнервиш”рибата. Промяната дори на дребни детайли е в състояние да „взриви”водата.
Един от първите си уроци за значението на примамката и детайлите научих преди повече от двадесет години. Тогава често ходех по стари баластиери покрай Дунав, в които оставаха доста щуки след оттеглянето на реката. Някъде по това време започнаха да навлизат и първите силиконови примамки. Поне за мен бяха новост и макар и с подозрение, все пак се сдобих с няколко туистера.
Облових една от баластиерите, която беше не по-голяма от тридесет квадратни метра с любимата ми въртяща блесна. Изключително бистра, утаена вода и само едно потънало дърво в по-дълбоката част. Десетки пъти замятах, облових мястото педя по педя, упорствах около дънера, но не регистрирах удар. Почти тръгнах, но в мен остана усещането, че не съм направил всичко, че може би вътре все пак има останала някоя щука. Взех едно от по-малките туистерчета , просто му отхапах по-голямата част от тялото и закачих опашлето за едно от жилата на същата блесна. Удари ми още на първото замятане! За съвсем кратко време, от привидно мъртвия гьол изкарах няколко щуки. Бяха концентрирани около дънера, който преди това бях обловил доста обстойно.
Благодарение на тази случка придобих увереност в силиконовите примамки и научих един от първите си уроци в спининга – едно място не е „мъртво”, докато не бъде обловено качествено!
В подобна ситуация попаднах и при един от последните си излети. Сложната обстановка на едно от блатата ме принуди да ловя не там където исках и предполагах, че има риби, а там, където можех. Застанал в позиция откъм плиткия край на блатото, в продължение на половин час облових всички перспективни точки с три различни примамки – голяма въртяща блесна, малка въртяща и безлопатен воблер.
Сложих клатушка GRBA 22 гр и направих пробно замятане. Имам навик, когато сменям примамка с различно тегло и аеродинамика, особено в сложна и ограничена обстановка, да правя едно-две пробни замятания. Просто за да усетя новата примамка, теглото и, да преценя силата и маниера на замятане. Когато замятам дълго време с една примамка, ръката ми привиква и доста често след смяна с друга с различно тегло правя неточни замятания. Затова заметнах клатушката с преценена сила в чистото, без да търся точност и без изобщо да очаквам атака. На няколко метра от мен ме атакува хубава щука, която през цялото време е била там и пренебрегна останалите примамки, въпреки че преминаха десетки пъти през същата точка. За десетина минути извадих още две прилични щуки от укрития, които преди това бях обловил буквално педя по педя.

GRBA_7

Разбира се, лесно е да се правят погрешни заключения, да се фаворитизират едни примамки за сметка на други и да им се приписват магически свойства. Но е неоспорим факт, че в конкретната ситуация, GRBA-та провокира пасивни риби, останали равнодушни към другите примамки.

GRBA_8

През същия излет пренебрегнах всички останали примамки и до края на деня хванах общо пет прилични щуки. Доста често клатушката бе преследвана от едри костури почти до краката ми, но поради големият и размер не я нападаха. Предполагам биха атакували клатушките с по-дребни размери, но аз не ги носех със себе си. В късния следобед ми удари много добра щука, скъса металния повод и с това излета ми приключи. Вероятно просто го скъса, а не прегриза, защото беше амортизиран и деформиран от предните риби и закачки. Две от нишките бяха прекъснати и беше моя грешка, че не го подмених. Но все пак беше качествен стоманен повод, който ползвам от години и никога не ме е подвеждал.

GRBA_9

Новите примамки пораждат противоречиви мнения в риболовците. Понякога оставаме неприятно изненадани от твърде ограниченото, специализирано приложение на дадена примамка. Или от недостатъчната дълготрайност и лесната деформация.
Клатушките GRBA са универсални примамки със здраво, почти неразрушимо покритие, способни да излъжат всеки хищник по родните водоеми. Подходящи са както за плитките спокойни води на малки блата и езера, така и за мощните, дълбоки води на големите ни реки и язовири. В продължение на няколко излета, къде поради моя грешка, къде поради изключително трудните условия, три от клатушките ми бяха отнесени от щуки.
Доволен съм, че към арсенала ми от примамки добавих една възродена легендарна блесна. Изпълнена със съвременни материали, високо качество, убийствено ефективна и при това на съвсем прилична цена!

GRBA_10

 

Можете да откриете клатушките GRBA на официалния ни FilStar сайт ТУК.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *