Споделен опит за Hornet на Salmo

Материалът е любезно предоставен от Стефан Минчев.

Спининг риболов практикувам повече от 30 години. С воблерите на Салмо започнах да ловя още в края на 2002 г. Първите ми примамки на полската фирма бяха Салмо Хорнети с дължина  3,5 см и 4 см. Първите впечатления:

– Имаха ярко изразена бърза и агресивна игра с високочестотни колебния.

– Държаха много добре дори на силно течение при воденето им срещу него.

– Много стабилни движения при проводка перпендикулярно на течението.

– Това е един от моделите воблери, които никога не съм настройвал, просто играта им е перфектна.

– Добро лаково покритие, при по-големите воблери е желателна смяната с по-сериозни и здрави тройки.

– Цената им в сравнение с японските и американските воблери е просто символична.

– Примамките се оказаха изключително успешни за всякакви хищници.

На Салмо Хорнет съм хващал много пъстърви – балканки, американки, също и сивени. Отлични примамки са за костур, щука, кефал. С по-големите – 5 и 6 см съм улавял неведнъж бяла риба до 3 кг и сом до 7 кг. Отлични примамки както за спининг от брега, така и за тролинг с лодка. С успех ловят риби както в планински реки, така и в реки с по-бавно течение. За стоящи води в язовири и езера също са отлична примамка. Работят перфектно и ловят риби, както на равномерно водене, така и на водене с кратки паузи и ускорения. Лек туичинг позволяват примамките с размери 3,5 и 4 см, особено старата серия с малките лопатки.

Blog_SM_1

Постепенно през годините се оборудвах и с останалите прамамки на фирма Салмо, но Хорнетът остана моя любима примамка. Използвал съм повече от 100 хорнета с различни размери, грамажи и цветове…С хорнети съм ловил успешно хищници в различни реки, язовири и езера у нас, а също и в десетина европейски страни. Участвал съм в повече от 90 състезания по спининг за 11 години и много пъти хорнета е бил основното оръжие. Неведнъж на състезания по спиниг риболов хорнетът ми е поднасял приятна изненеда с резултатността си. На световното по улов на пъстърва 2008 г. със Салмо хорнет 3 см улових наколко балкански и 7 американски пъстърви и беше един от основните ми воблери за конкретните условия. Тогава българския отбор завоювахме първия си бронозов медал от световно първенство, като заслуга за това има и добрия „стар” Салмо хорнет. На Световното първенство по улов на пъстърва в Андора през 2009 г. на река Гранд Валира, с хорнет 3,5 см и 4 см извадих повече от 10 пъстърви. Тогава отново бяхме на стълбата на призьорите и зад нас останаха доста страни световни шампиони. На състезание от румънската спининг лига на ез. Бистрица единствената примамка, с която лових добре кефали, беше Салмо хорнет 2,5 см. Въпреки, че опитах какви ли не японски и сръбски воблери, кълвеше най добре на хорнета.

Blog_SM_2

За начинаещите колеги в спининга често пъти е трудно да се ориентират на кое място, какъв воблер да изберат. Многообразието от примамки е голямо и наистина изборът на правилния воблер за определени условия е труден. За да ловиш с даден воблер, всичко зависи от условията на риболов… Всичко зависи от това дали правилно преценяш обстановката и средата, в която ловиш. Мястото, силата на течението или липсата на такова, ъгъла под който водиш воблера, скоростта на водене, газенето на воблера, Позволява ли воблера водене с паузи, дали той  играе на  туичинг или не…и т.н…

Базирайки се на опита си през годините ще се опитам да предам някои отличителни характеристики на риболов със Салмо Хорнет от брега. Тролингът е друга тема и за нея ще стане дума в някой от следващите материали.

Blog_SM_3

H2,5S –  потъващ, лек воблер, с тегло 1,5 грама и дълбочина на газене 0,5 – 0,8 м.  перфектно държи на водене в силна струя, без да излиза на повърхността. Успех за пъстърви съм имал с цветове – T, D, HGS, а за костур и кефал с цветове – HP, DB. Монтажът на линията изисква тънко влакно и да се ползва лека карабинка, без вирбел. Може да е монтиран и с директен възел, без използване на карабинка.

H3,5 F плуващ воблер, тежи 2,2 грама. Слиза на дълбочина около метър, метър и 20 см. добре държи течение, лови отлично  пъстърви, костури. Уникален е за откриване на костури в непознат водоем – езеро или язовир. Цвят, с който съм ловил костури – HP.  Основно оръжие за високопланински реки с дълбоки бързеи предпочитани и успешни цветове за пъстърви са ми – LPD, T.

Blog_SM_Hornet-3

H4F плаващ модел, теглото му е 3 грама. Бърз и подвижен воблер, позволява отпускането му по течението до подходяща точка под надвиснали крайбрежни дървета, в близост до големи камъни и други препятствия във водата. При спининг от брега гази до метър и половина. За пъстърви използвам цветове T, GT, YD и новите цветове с холограма.

Blog_SM_Hornet-4

H4S потъващ воблер с тегло 4 грама. При спининг слиза до 2 метра. С цвят GT съм хващал балканска и американска пъстърва, много костури, щуки и кефали. Други успешни цветове – HP, T.

H5F плуващ, с тегло 7 грама. При спининг гази до 2- 2,4 метра. GS – много успешен за щука. Добри резултати на щука и костур също с цвят GT.

Blog_SM_Hornet-5

H5S потъващ воблер, тегло 8 грама. Дълбочина на газене около 3 метра при спинингов риболов. Успешната проводка е равномерно бавно водене с кратки паузи. Имам няколко цвята, но съм хващал щука и сом само на два от тях –  HP и Т.

H6F плуващ воблер, с тегло 10 грама. При спининг слиза до 2 – 2,4 метра.Успешен за риболов в реки с умерено и средно бавно течение. Хващал съм щука с него – цвят HP.

H6S потъващ воблер, тегло 14 грама. Дълбочина на газене около 3 метра, при водене срещу течението и повече. Тежък воблер, с по-бавна игра от хорнет 2,5, 3,5 и 4 см. С него съм ловил успешно сом в р.Искър и р.Тунджа, а също щука и бяла риба /в язовири/ – резултатни цветове –  HP, GT.

Относно играта на хорнетите – вибрациите по върха на пръчката се усещат много ясно и отчетливо. Играта им е агресивна при по-малките модели и по-монотонна при по-големите. Позволяват водене  перпендикулярно на течението и срещу него в реките, а в стояща вода (в езера и язовири) могат да се водят добре под всякъкъв ъгъл спрямо точката, от която се замятат. В стояща вода резултатна е монотонната, равномерна проводка, а също и кратки паузи и ускоряване на темпото.

Blog_SM_4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *