FilStar Light Game & Jig Master – за любителите на лайт риболова

Материал, любезно предоставен от Димитър Тодоров.

Filstar Light Game 2.21 L 5/15 грама

В последните две години имам все по-силно изразена слабост към въдиците в категория „лайт“. Рибите в река Дунав не стават повече, нито средният им размер расте, но за сметка на това апетита ми за все по-силни емоции не стихва. Логичното решение е, разбира се, да премина към лайт. Бих искал да е със строй regular fast и с висока чувствителност в ръка, да е лек, балансиран и с добра ергономия на ръкохватката. Честно казано, не очаквах въдица за тези пари да ми хареса толкова. Не ме разбирайте погрешно, не съм сноб, но знам добре, че хубавите неща си струват парите.

Blog_LG_1

Blog_LG_2

Първо ми направи впечатление строят. Точно този „regular fast”, който позволява употребата на различни типове примамки, който намирам за най-подходящ в джигинга, и не на последно място, който осигурява надеждна подсечка и не води до загуба на риби поради прекалена „твърдост“.

Blog_LG_3

Първият ми тестов риболов направих лятото на плитък, затворен водоем с костур и бяла риба. Водата бе вече достатъчно топла, затова умишлено слязох силно в грамажа на джиг-главите и ползвах такива по 3.5 и 5 грама. Тогава ми направи добро впечатление и чувствителността – пощипванията на капризните костури се долавят ясно, а острите кълванета на белите рибки са удоволствие за сетивата. Макар и малко субективно, бих определил теста за джиг като 5-17 грама,а този за туич, като 4-12 грама.

Blog_LG_4

След няколко поредни риболова установих,че въдицата предполага както джигинг и воблери, така и повърхностни примамки и разнесени системи. Събрана е грамотно, ръкохватката е ергономична и от висококачествен корк, водачите са от силициев карбид, а макародържачът е Фуджи. Общото впечатление е много приятно, въдичката ми „легна“ в ръка и направих доста летни риболова с нея в различни условия. Препоръчвам я горещо на феновете на лайт-спининга, които като мен обичат „добрите сделки“!

Blog_LG_5

Blog_LG_6

Blog_LG_9

Blog_LG_10

Filstar Jig Master 2.24 M 5/21 грама

За разлика от предходния модел, това е една по-тясноспециализирана въдица, типичен „басов“ модел, което се дължи в голяма степен на класическия extra/fast строй. Въдица „рапира“ – много бърза и зла, с висока чувствителност в ръка, която първоначално изненадва. Просто е „наречена“ за jig&twich, като 7-8 грама „звънят“ в ръката, а се туичват нормално големи и упористи воблери като Pointer 100SR. Въдицата обладава сериозен сдържащ потенциал и въпреки лекият тест, може пребори и извади от укрития и течение сериозни риби.

Blog_JM_1

В никой случай не бива да бъде подценявана и по отношение на използваните техники и примамки. Освен силикон и туичинг, може с успех да се използва за риболов с клатушки и спинербайти. Любопитен е и фактът,че от белите риби,които лових при равномерно водене на воблери в течение лятото, не откачих нито една.

Blog_JM_4

Бих я препоръчал дори и на начинаещи риболовци, които желаят да усвоят основите на джигинга – с бърза и чувствителна въдица това винаги е по-лесно, заслужава внимание!

One thought on “FilStar Light Game & Jig Master – за любителите на лайт риболова

  1. Tara

    Много по-добри са, без съмнение! И поздрав за добрия улов 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *