Humminbird Side Imaging – различаване на различен релеф и преходите между него

Материал, предоставен от Dr. Jason Halfen – Professional Walleye Angler, оригинален източник – http://www.jasonhalfenoutdoors.com/Edges.html

Вижте какво разказва Dr. Jason Halfen за своя опит със Side Imaging:

Jason-Halfen Една от най-важните характеристики на Side Imaging технологията е нейната възможност да разграничава отделните видове структури или казано по друг начин – преходът между различните дънни структури. Мислех си, че можем да погледнем набързо снимка, на която се виждат няколко такива различни структури и да видим колко лесно локаторите на Side Imaging могат да идентифицират границите им.

Погледнете образа от екрана по-долу. Получих го, докато се придвижвах от плитки и буренясали към по-дълбоки води. Дълбочината в горната част на снимката е около 15,2 метра, а в долната част е ориентировъчно около метър и половина.

edges1Очертанията на първите образования, които искам да ви посоча, са заключени между зелените линии на снимката по-долу. Тези зелени линии обозначават наличието на ръждавец, растящ в плитчината, откъдето започва dа става по-дълбоко. Туфите започват да растат на дълбочина около 1.8 м и свършват на около 3.6 м дълбочина, което се визуализира от добре обособен ръб, където риболовците се целят за костур, бяла риба или пък някои видове щука.

Side Imaging - edges 2Другото място, на което се наблюдава разлика между структурите, е в горния десен ъгъл и е обособено с две сини линии. Те отбелязват прехода между каменист участък (маркиран с курсора) и обкръжаващото го дъно. Единият край на участъка се намира на около 3,6 м дълбочина, а другият завършва на приблизително 7,5 метра. Мислите ли, че там може да се спотайва бяла риба или пък някаква дребна риба? Никога не съм знаел, че съществува такъв участък в този район, доакто не го видях на моя Humminbird 1197… и оттогава съм имал възможността да го посетя няколко пъти това лято и да извадя късмет!

Ето и малко по-различен поглед към водораслите, показан на двоен екран – традиционен 2D сонарен образ от лявата страна и Side Imaging от дясната.

Вижте кафевите вертикални линии на 2D страната; те ограждат добре обособените туфи ръждавец, растящ в ниската част на възвишението. Същите туфи могат да се видят в дясната част, където е Side Imaging, също оградени с кафеви линии.

Side Imaging - edges3Веднъж научил се да различава ръждавеца на Side Imaging, човек лесно може да забележи и други такива образувания, които растат на същото възвишение. Маркирал съм друга група такива растения на снимката по-долу.

Ако се вгледате внимателно, можете да забележите прехода от водорасли на върха на възвишението към ръждавеца на дъното – вижда се като по-тъмна линия в долния – откъм плиткия край, където расте ръждавеца. Погледнете двете снимки една след друга и ще разберете за какво говоря.

Side Imaging - edges4Нека да видим още един преход между различни видове структури.

Този кадър е от плитко равно и меко дъно, върху което има разпръснати туфички ръждавец и камбоба. Има един участък от тази равнина, на който непрекъснато има бяла риба, особено след стъмване в началото на сезона. Можете ли да познаете къде е участъка?

Ето го – отбелязан с червената стрелка в лявата част на образа. Изолиран участък от дребни камъчета с размери около 6 х 6 метра. Никога не съм знаел защо рибата се задържаше на това място, докато не ми се отдаде възможност да го изследвам с моя Humminbird 1197. Сега знам защо… Бялата риба обича дребни камъчета, както и прехода между твърда скала и меко дъно.

Side Imaging - 5Всеки нов сезон се убеждавам отново и отново в значимостта на преходните участъци – границите между скали и пясък, пясък и водорасли, между водорасли и скали и т.н. Ако се чудите как да откриете тези участъци, не се чудете повече. Humminbird Side Imaging е Вашият отговор.

 

Още от Dr. Jason Halfen: Humminbird Down Imaging – различаване на риба и структура под лодката

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *