„КСР Олимпик 2002 – Филстар“ – Вицерепубликански шампион на България по фидер риболов

 

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов – капитан на „КСР Олимпик 2002 – Филстар“

Ето че измина и поредният състезателен сезон в секция фидер към БФРС. В тази трудна година, белязана от световна пандемия /Covid-19/, някак си съумяхме да се опазим здрави за състезанията и с бистър ум да  подходим към трите състезателни кръга. Разбира се, не липсваха размествания в спортния календар с датите за кръговете, както и куп други перипетии, но все пак първенството се проведе,и макар и с маски на лице и в не толкова близка и приятелска атмосфера, както преди /от здравословни съображения/, пак бяхме „на вода“.

Тази година зад гърба ни застана фирма FilStar – професионалисти с над 25-годишен опит в риболовния бранш и вносители на едни от най-реномираните марки за риболов в световен мащаб.

С такъв спонсор някак си беше задължаващо да впрегнем всички сили, да съберем максимален щаб от състезатели и рънъри и да бъдем възможно най-концентрирани и „боеспособни“.

Подготовката започна още от февруари с поръчването на екипи и брандирането им.

Започнахме да си припомняме тактики и рецепти от предишни години, които са ни носили успех, и да набелязваме храни и добавки, които ще ни бъдат полезни за състезанията:

Конопцаревични питкицаревични трохиглинасладка царевицазахранка VDE Recordзахранка VDE Hi-Pro Method Mix

Неусетно измина пролетта и дойде горещият август. Настъпи времето за 1-ви кръг и започна трескава подготовка – поръчване на захранки и добавки, поръчване на стръв, донагласяне на такъми и разпределение на задачи.

Попълнихме липсите от кошнички и аксесоари, благодарение на богатия асортимент на FilStar:

Matrix фидерMatrix Cage фидерPreston absolute window cage фидерPreston Plug it фидер

FilStar competition mesh фидерAS cage round фидерFilStar рамо за фидер кошничка

Също така подменихме и основните влакна с:

Preston Sinking Feeder Mono Line

И понавързахме някоя друга кука:

VMC 7038-BNVMC 7004-BN

Започна I-ят кръг под задушното пловдивско слънце и с апатични риби към всякакви захранки и тактики, явно и на тях им беше горещо, щом на богато на рибни ресурси съоръжение като Гребния канал в Пловдив, ни се наложи да ползваме и плетено влакно за основна линия:

Sufix Nano Braid

Разликите в килограмите в I-вия и II-рия манш бяха малки и всяка точка в класирането беше ужасно успорвана. На финала заехме 5-то място за кръга с равни точки с IV-тия отбор, а с другите отбори ни деляха минимален брой наказателни точки. 5-тото място не ни се понрави особено, но нищо не беше изгубено.

II-рият кръг по програма бе предвиден за началото на октомври месец, този път размествания в датите нямаше и всичко се състоя по програма. Като че ли отдадохме неуспеха от I-вия кръг на малшанса и не премислихме подробно всичко, което ни изигра лоша шега. Недобре премислената тактика отново ни отреди 5-тото място и ни накара сериозно да се замислим. От 2-ро до 5-то място отборите бяхме събрани в 4 точки. За съжаление I-вия отбор в класирането ни избяга с цели 23 точки. На пръв поглед доста голяма преднина, но не и непреодолима.

По добро стечение на обстоятелствата между 2-ри и 3-ти кръг беше ред да се проведе турнирът за купата на БФРС. Това беше нашият момент да впрегнем всички сили и да тестваме на вода всичко онова, което ни съмняваше или това, което мислихме, че ще ни донесе успех. Разпределихме по всяка двойка различни задачи, различни пропорции на захранки и добавки, както и поводи и куки за тестване. Единият от отборите ни зае почетното 2-ро място на турнира с куп промени в тактиката. Единодушно решихме, че ще играем по този начин и ще атакуваме смело I-вото място.

За III-тия кръг, който се проведе в края на месец октомври, всичко бе готово. Въпреки разместването в датите, успяхме да сглобим състава, тренирахме добре и 2-та тренировъчни дни и доизбистрихме тактиката.

Дойде съботата, сигналът за старт бе свирен и всеки затаи дъх с надеждата накрая всичко да завърши с успех. Накрая на I-вия манш се оказа, че сме стопили 3 точки от преднината на I-вия отбор и печелим съботния манш. Беше ясно, тактиката работи и дано прогнозата за хубаво неделно време ни помогне още. Събрахме се неделя сутрин след жребия целият отбор и си казахме каквото и да става, пътят пред нашия отбор не свърша дотук и ни чака още много работа.

5-те часа манш отлетяха като секунди и накрая трескаво заследвахме кантара по секторите, за да разберем какво сме постигнали. Теглене, мерене, смятане, писане, изчисления и накрая…малшанс…само 2 точки ни разделят от Републиканска титла. Но въпреки всичко бяхме доволни от тази година. Успяхме да спечелим 3-тия кръг с комфортна преднина, заехме II-ро и III-то място индивидуално за кръга. За годината грабнахме Вицерепубликанската титла, а индивидуално за годината извоювахме сребро и бронз. За финал си тръгнахме с 6 купи от Гребния канал и с мисълта, че всяка година израстваме като отбор повече и повече.

 

 

Занапред си пожелаваме здраве и още успехи. Благодарим на фирма FilStar, която вярваше целия сезон безрезервно в нас и ни осигури всичко нужно – материално и финансово.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *