Метод фидер риболов на шарани в студени води

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов

Любимото ни хоби в последните години е в сериозен подем. Все повече колеги стигнаха до извода, че рибите “не спят зимен сън”. Преди години такъмите се зазимяваха и чак когато пукнеше пролетта, започваха първите излети. Поне ако се съди по шараните и шарановите риби, си беше така.

От 5 години насам отделям специално внимание на риболова на шарани в студени води, грубо казано, от края на ноември до началото на март. Въпреки че тази зима беше мека, все пак когато слънцето не може да награвя, водата във водоемите отново изстива, а единственият сняг, който падна тази, зима напълни водоемите с известно количество студена вода.

Добре е да знаем, че рибите се хранят целогодишно, няма студ, няма пек, просто когато е доста студено, метаболизмът им се забавя и те се хранят в минимални количества за кратък период от деня. Кои са хитрините и жокерите, когато искаме да уловим шаран на метод фидер в студени води?

  1. Трябва да имаме добри познания за водоема и релефа му. Ако се намираме на непознат за нас например аренодован водоем, се информираме от управителя или колеги риболовци къде са плитките или дълбоките места на водоема, евентуални подводни препядствия или други специфики. Най-сигурният начин да изберем правилния участък от водоема, е да изберем плитък участък, който при ясно време слънцето ще нагрее и шараните ще го предпочетат.
  2. С помощта на маркерно олово, добре “опипайте” релефа на дъното за неравности или тиня, търсете плата, шараните обожават такива подводни издатини и винаги “патрулират” около тях. Ако разбира се, водоема има такъв релеф. Друго място, което обичат, е границата между камъните и тиня, обикновено това са местата, където свършват конструкциите на язовирните стени или други подобни места, острови или места близо до някаква растителност.
  3. В студеното време може да не се презастраховаме с груби такъми, рибите все още са лениви и можем да си позволим по-фина презентация на такъма без да се страхуваме от късане на линията.
  4. Оскъдно захраване – винаги започвайте риболова с малко количество подхранване, да кажем 5 от големите кошнички с мека храна и пелети от 1 до 3 мм. Винаги може да дозахраните, но е невъзможно да извадите захранка от водата 🙂
  5. Използвайте фино смлени храни и пелети от 1 до 4 мм, които се разграждат бързо и са слабо хранителни, за да не прехранвате шараните на петното си, а само да възбудите апетита им.
  6. Провокацията! – последната брънка – стръвта. Тук вече идва добрият набор от стръв в сака на риболовеца. Трябва да уцелим цвета и аромата на стръвта, било то поп ъп, балансиран уафтър или лежаща пелета /дъмбел/.

В голяма част от случаите аромати, подобни до фишмийл, робин ред или крил ще ни донесат успех в студените води, но провокацията на един ярък, жълт или розов поп ъп с цитрусов аромат никога не е за подценяване.

На 2-ри март с моя съботрник от КСР Олимпик 2002 – Филстар, Владимир Янков, решихме да направим един риболов на наскоро открит арендован водоем, на който не бях ходил от години. Заставайки на водоема, спазихме всички по-горе изброени точки: установихме коя е плитката част на водоема и след внимателно проучване на дъното, намерихме на дистанция от 40 м плато, което беше на 2 м дълбочина, идеално място шараните да се хранят в очертаващия се слънчев и топъл мартенски ден.

Разбъркахме микса за подхранване – 1 kg Dynamite Baits Marine Halibut Groundbait + 1/3 пакет Dynamite Baits Marine Halibut Pellets 3 mm + 1/3 пакет Dynamite Baits Carp Pellets 2 mm. Подхранихме петната си с по 5 кошнички размер 5 на 7 см. След 1 час експериментиране на стръва с цветни поп ъпи и уафтъри пробвахме един от новите продукти на Dynamite Baits за 2020-та година – меки пелетки 8 мм Robin Red Durable Hookers, като тази стръв се оказва и разковничето за деня. Впоследствие  увеличихме количеството на Dynamite Baits Marine Halibut Pelllets 3 mm, които много се усладиха на шараните, а определено меката пелета бе предпочитания избор за тях в ледената вода. Използвахме метод фидер на Matrix 30 гр Large размер от серията Alloy Open Feeder като монтирахме пелетката на косъм с Quickstop Korum. Рибите взимаха на сравинително равни интервали от 30-40 мин. За деня реализирахме 7 удара с риби от 6 до 11 кг.

В заключение мога да кажа, че нито един зимен слънчев ден не е за подценяване, а качествените такъми само ще Ви помогнат за успешния улов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *