Rapala – историята на една легенда

1   Знаете ли как започва най-интересната риболовна история, разказвана някога? Просто – с гладен финландец и карвинг нож. Началото на приказката е през 30-те години на XX век, когато един обикновен рибар стига до следното прозрение: голямата риба се храни с по-малка – особено такава, която е ранена.

6   Главният герой се казвал Лаури Рапала и въобще и не подозирал какво бъдеще го очаква, докато си ловял риба във водите на финското езеро  Paijanne и тихичко си гребял и наблюдавал. А това, което наблюдавал било как гладни хищни риби се хвърляли сред пасажи от лещанка и нападали тези екземпляри, които плували неправолинейно. Отново и отново хищниците нападали точно тези рибки.

Лаури се ражда през 1905г. в малкото селце Рапала, област Сисма – обградено от вечнозелени гори и стотици езера. На 7-годишна възраст Лаури и майка му Мари се местят на около 100км от Хелзинки. Свещеникът от тамошната енория не можел да запомни презимето на Мари – Сааринен и започнал да ги нарича Рапала – на селцето, от което идват. Финската дума „рапа” означава кал. По онова време децата започвали да помагат на родителите си в работата от най-ранна възраст. Лаури не бил изключение и докато помагал вечно бил изцапан и поради това името Рапала много му подхождало.

5   През 1928г. се жени за жената, която обичал – Елма. Раждат им се цели четири сина, с които Лаури прекарвал много голяма част от времето си. За да издържа семейството си, Рапала работел като дървар през зимата и помагал на фермерите или рибарите през лятото. Обичал да лови бяла риба, а също и залагал и много примамки за костур и щука. Три пъстърви, тежащи по 3кг, се равнявали на двуседмична заплата в близката фабрика, така че Лаури често пускал зад лодката си множество влакна със стотици кукички с надеждата за добър улов. Сам слагал стръв на всички кукички и тъй като нямал мотор за лодката си, трябвало да гребе по 50 км всеки ден.

 

Няколко години по-късно, докато си ловял в езерцето Paijanne, Лаури осъзнал, че ако успее да изработи примамка, която имитира движенията на ранена лещанка, ще може да хваща повече риба и да печели по-добре, а не да прекарва цялото си време в залагане на стръв. И така той се захванал за работа. Дялал. Дълбаел. Рендосвал. Накрая първата примамка започнала да придобива форма. Като изполвал обущарски нож и шкурка, той създал първата си успешна стръв от корк през 1936г. За обвивка на примамката той използвал фолио от шоколад, а защитния слой направил от разтопени фотографски негативи. Но най-важното било, че примамката успешно имитирала ранена лещанка. Дори се носи легенда, че Лаури ловял по 270кг. риба на ден с новата си примамка. Останалото, както се казва, е история… Тази първа примамка е прародителят на тази, благодарение на която все повече и повече рибари изпитват тръпката от улова на голямата риба – легендарната  Original Floating™ Rapala.

2

Когато рибари по целия свят започнали да хващат все повече и все по-големи риби с примамките на Rapala, станало ясно, че това, което привлича рибите, е измъченото движение и потрепване на примамката. Защото независимо, че рибите в различните краища на света са различни, хищниците и жертвите остават верни на инстинктите си. Големите риби обичат по-малки ранени. Ето затова Лаури тествал всяка една примамка, за да се увери, че плува като ранена лещанка. Не мислете, че изработката на примамките ставала бързо – съвсем не. Но това бил единственият начин, за да се направи истинска Rapala. (И до днес примамките на Rapala се настройват ръчно и се тестват във вода, за да може да плуват перфектно още с излизането си от кутията.) Акцията на Rapala примамките е толкова отличителна, колкото са и човешките отпечатъци. Акция, която нито една друга компания е успяла да предложи.

И така, както всяко незабравимо приключение, всеки прекаран съботен следобед с приятели на риболов, така и легендата за Rapala се разраствала. Установила се силна връзка на доверие между рибарите и Rapala. Лентяите се превръщали в примерни граждани, бащите – в герои. И все повече и повече риболовци се доверявали на Rapala отново и отново.

3   Един добър риболовен ден – неоспорима основа за разгръщане на въображението. За милиони успехът може да бъде измерен в броя на трофейните риби, уловени с Rapala (И до днес нито една друга примамка не държи повече световни рекорди.). И тъй като хората, които работят в Rapala са преди всичко рибари, знаят не само от какво техните приятели рибари имат нужда, а и без какво не могат да живеят. Както когато Shad Rap® взривила сцената с появата си. Слухът за невероятните възможности на Shad Rap се разпространил като горски пожар. Всичко по магазините било разпродадено. Примамаката не се застоявала по стелажите повече от ден. Дори от час. (Да, наистна е било толкова хубаво.) Двадесет години по-късно Shad Rap продължава да бъде една от най-успешните примамки. По същия начин хората реагират и когато Rapala пускат всеки свой нов продукт. Успехът на Shad Rap е последван от Magnum, Original Floater, Rattlin’ Rapala, CountDown и много други.

Има причина повече и повече рибари по целия свят да се доверяват на Rapala. Това е доверие, което се разпростира през повече от 140 държави и се потвърждава всяка година от 20-те милиона продадени Rapala примамки. Казано просто, продуктите на Rapala усъвършенстват риболовците. Те никога не биват пуснати прибързано на пазара, а са внимателно изпипани благодарение на дългогодишния опит. Никакви недоразумения. Без трикове. Без мимолетен блясък. Това е наследство на неоспоримо качество, което може да бъде видяно във всяка примамка, всеки нож, всеки инструмент и всяко мятане на влакното. Наследство, което продължава напред с новите предложения на Rapala – с нови акции, нови размери, нови цветове, нови аксесоари и нови начини за улов на повече риба.

4   Сладкият вкус от успеха остава много по-дълго от вкуса на рибата. След десетки милиони бяла риба, пъстърва, костур, тропически риби и тарпон Rapala все още е подложена на теста на времето. През годините на възход и падение на индустрията. През студените фронтове. Но независимо от всичко това, една проста истина е останала във времето – това, което е неустоимо за рибата, винаги ще бъде неустоимо и за рибаря.

Тук можете да се насладите на историята на Лаури Рапала, разказана от Рон Шара:

Научете повече за най-новата серия воблери Rapala – Rapala Scatter Rap – нова серия, подобрен дизайн, неповторима акция

Вълнуващата история около създаването на Rapala Shad Rap е представена в материала – Rapala Shad Rap – в началото и 30 години по-късно…

One thought on “Rapala – историята на една легенда

  1. Pingback: Тролинг за щука с Rapala | Риболов с FilStar. Блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *