Rapala Shadow Rap – Боецът от сенките

Материалът е любезно предоставен от Генади Алтънов.

Привет на всички запалени риболовци по магията на спининговия риболов!

Преди известно време се появи възможността да пробвам из родните ни водоеми една нова примамка на световния гигант Рапала, която бе анонсирана в началото на 2015 година и ще бъде включена в новия им каталог за 2016 година. Примамката е воблер – тип миноу, а името му – Shadow Rap. Един страхотен джъркбейт, в което ще се убедите сами от по-долните редове и снимки.

Blog-ShadowRap-1

Благодарение на Филстар в средата на тази година пристигна лимитирано количество от Shadow Rap на българския пазар. Любопитството ми беше голямо, поради мощната рекламна кампания, която проведоха Рапала в САЩ и реших да пробвам за какво е цялата тази шумотевица отвъд Океана.

Серията Shadow Rap е представена в два варианта – плиткогазещ и дълбокогазещ модел, съответно Shadow Rap и Shadow Rap Deep, като и двата воблера са бавно потъващи. Дължината им е 11 сантиметра, а теглото 12,4 грама. Разработени са общо 14 различни разцветки, като повечето от тях са нови за Рапала, а останалите са емблематични. Реалната дълбочина при кастинг от брега на плиткогазещия модел е до около 60 сантиметра, а при дълбокогазещия до около 1,2 метра.

Blog-ShadowRap-2

По изборът ми на цветове веднага ще познаете, че съм привърженик на по-натуралните разцветки. Избраните от мен цветове, с които реших да ловя, са : YP, S и OG (от долу нагоре).

Blog-ShadowRap-3

Нека погледнем воблерите отблизо. Те са снабдени с три изключително остри тройни куки № 6 на VMC – Black Nickel Round Bend и здрави халки. Разполагането на тези три тройни куки по коремната част на воблера увеличава шанса да успеете да отразите атаката на хищника, притаен на дъното, в крайбрежните водорасли, падналите във водата дънери на дървета или техните клони. Общо взето, откъдето и да атакува воблера – в главата, средната или опашна част, все ще бъде посрещнат очаквано от острите тройки.

Blog-ShadowRap-4

Освен тройните куки, другото най-важно и опасно оръжие на този воблер са прекрасните детайли по окраската му. Монтираните 3D очи само добавят поредната доза реалност към изкуствената примамка. Изработката на воблерите е на изключително високо технологично ниво.

Blog-ShadowRap-5

Много важна роля при играта, която ще придадете на Shadow Rap, заема и специфичната форма на лопатката му.

Blog-ShadowRap-6

Разбира се, при дълбокогазещия модел профила на лопатката е друг и е разположен под определен ъгъл спрямо оста на воблера. При него малко сте ограничени откъм импровизации със спининга. Въпреки издължената лопатка, кастингът на примамката е отличен!

Blog-ShadowRap-7Blog-ShadowRap-8

Оттук нататък фокусът ми ще попадне само върху плиткогазещия вариант на Shadow Rap, тъй като той се оказа най-подходящ при риболова ми на щука. Ловя само от брега. Повечето места, които посещавам, не се характеризират с големи дълбочини, а за целта, която си бях поставил – щуките, воблерът бе перфектен.

Blog-ShadowRap-9

Боецът от сенките

За да мога да получа обективна и точна информация за ефективността на примамката, трябваше да я тествам на няколко различни свободни водоема и по стечение на обстоятелствата в два сезона – късно лято и ранна есен. Избрах си точно тези две разцветки – YP и S, тъй като на водоемите, на които ми престоеше да ловя, в основното меню на щуката присъстват уклей и костур.

Blog-ShadowRap-10

Сами виждате от снимките, че воблерите са почти точни имитации на тези две риби. Подходящи са не само като разцветки, но и като размер.

Blog-ShadowRap-11

Като добавя и светлоотразителната способност на вграденото във воблера метално фолио, което имитира люспи и уникалната детайлност, то Shadow Rap наистина се превръща в един истински боец с много оръжия.

Blog-ShadowRap-12Blog-ShadowRap-13

По време на излетите ползвах повод от флуорокарбон на Филстар с размер 0,8 мм и дължина от 50 см. На няколко пъти той ме спасяваше, тъй като имаше случаи, при които приводнявах и провеждах примамката непосредствено до подводни дънери, стърчащи над водата клони, в изсъхнали папури и тръстики, които бяха залети от водата. Поводът доста често се „отъркваше“ в тях и въпреки че се нащърбваше леко, смяната му с нов не бе състоятелна. Освен това, единия от водоемите, които посетих, се обитаваше от трофейни щуки, така че поставянето му на линията ми бе задължително, за да ме предпази от пълната със зъби паст на щуката.

Blog-ShadowRap-14

Тук трябва да спомена и особеностите на такъма, с който търся щуки от брега :

 • спининг с мощност медиум хеви, бърз строй и дължина 2,7 м;
 • плетено влакно около 20 либри;
 • макара с размер на шпулата 3000.

Както споменах, успях да пробвам примамките в интервала от средата на Август до средата на Октомври. При първите проби ми стана ясно, че воблерът има наистина много специфична игра, за която професионалните риболовци от екипа на Рапала споменаваха в техните рекламни видеа. Контролът над воблера според мен е лесен. При равномерна проводка играта не е нищо особено, но при туич можете без усилие да „съживите от сенките“ примамката. Триковете при туичване са отклонение от траекторията на движение на воблера с широка амплитуда в двете страни, само чрез две-три придърпвания, а при паузата започва много леко да се „олюлява“ около оста си, като създава едва доловими за нас нискочестотни трептения около себе си, след което бавно потъва с главата напред – точно като зашеметена или умираща рибка. Това е момента за атака, който чака всеки дебнещ хищник.

Оказа се, че въпреки дължината от единадесет сантиметра, Shadow Rap е доста апетитен дори и за най-дребните щуки, които очевидно успях силно да раздразня с агресивната игра на примамката, която й придавах. Налитаха като обезумели. Разбира се, още при първия ми тематичен излет за щука размерът на рибите се увеличаваше прогресивно :

Blog-ShadowRap-15

Blog-ShadowRap-16

Blog-ShadowRap-17Blog-ShadowRap-18

При друг излет размерът на рибите не беше задоволителен, но явно и водоемът не се обитаваше от стойностни риби :

Blog-ShadowRap-19Blog-ShadowRap-20

Успях да реализирам слука на добри щуки и на двете разцветки, като в случая при един от излетите ми цвят YP взе превес, тъй като във водоема има добра популация на костур и щуката очевидно си хапваше доста от него :

Blog-ShadowRap-21Blog-ShadowRap-22

Конкретно за този излет местата, на които провеждах примамката, бяха образувалите се коридори между водораслите, а също така и успоредно провеждане покрай крайбрежните водорасли, тръстики и папури, в случай на по-чисти места. Между другото, поради специфичния профил и формата на лопатката на воблера, въпреки трите тройни куки, той много лесно преминава през водораслите. Доста често си позволявах да го „засиля“ вътре в изгнилите и залети от водата папури и тръстики. С помощта на няколко леки придърпвания го изкарвах от там без проблеми, като в момента, в който примамката „излизаше“ от залетия шавар, правех пауза, за да видя дали ще се взриви водата от агресия.

Blog-ShadowRap-23Blog-ShadowRap-24

Определено щуките не простиха на „потъващата в сенките“ примамка :

Blog-ShadowRap-25Blog-ShadowRap-26Blog-ShadowRap-27

Успешните проводки, с които успях да провокирам рибите, бяха следните :

 • през лятото заложих само агресивен туич с много малко и къси паузи от по около 1-2 секунди – примерно 1-1-1-1-0-0-1-1-1-0-1-1-1-1;
 • през есента смених тактиката на по-умерен туич с повече и по-чести паузи в интервала от около 2 до 4 секунди – примерно 1-1-0-0-1-1-0-0-0-1-1-1-0-0-0-0-1-1.

По време на паузите последваха и ударите, виждах как рибите излизат от водораслите и атакуват примамката. В момента, в който лъсваше корема на воблера под водата инстинктивно засичах и рибите бяха „на куката“ !

Shadow Rap ми стана един от любимите воблери за щука. Освен слука на щуки, имах слука и на костури, които видимо от снимките бяха почти съизмерими с воблера.

Blog-ShadowRap-28Blog-ShadowRap-29Blog-ShadowRap-30

Определено Shadow Rap заслужи място в моята кутия с примамки! Тези воблери са перфектна имитацията на жертвите, с които се хранят щуките, а и не само те. Притежават игра, която напълно имитира умираща, зашеметена или болна рибка – най-лесната и апетитна плячка за всеки хищник, а разцветките и изработката на воблера са просто страхотни. Разбира се придаваната игра на примамката, предполагам знаете, че е във функция от уменията на риболовеца и такъма, който ползва той.

Оттук нататък очаквам нови изненади и емоции с тези примамки, като за сега ще оставя темата отворена. В тях има още потенциал, който се надявам и вие сами да откриете, като след време да го споделите и с други колеги риболовци.

Поздрави, наслука и много положителни емоции с „боеца от сенките“ – една наистина влудяваща щуките примамка!

Blog-ShadowRap-31

 

2 thoughts on “Rapala Shadow Rap – Боецът от сенките

 1. М.Гиков

  Евала за статията! Много детайлно и прецизно подредена, със страхотен снимков материал. Браво Генади, браво Алтънов! 😉

  Reply
 2. Pingback: Rapala Shadow Rap Shad – първи снимки и впечатления - FilStar блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *