Rapala Shadow Rap Shad – първи снимки и впечатления

Blog_SRS-20

Материалът е любезно предоставен от Генади Алтънов.

Миналата година (2015), Rapala пусна на пазара един много успешен за мен джъркбейт – Shadow Rap. След отличното му представяне из различните водоеми по света, от фирмата се заеха с разработването на ново поколение примамка, която да бъде едно естествено продължение на първообраза. Новината за това бе оповестена още в началото на 2016 година. Новата примамка носи името Shadow Rap Shad. При нея отново е приложена концепцията за ранена или бавно умираща рибка – най-лесната плячка, която чака всеки дебнещ хищник под водата. Идеята при Shadow Rap бе, че в момента на паузите при туичинг, воблерът бавно потъва с главата надолу „в сенките“, т. нар. „head down attitude“. При новата примамка (Shadow Rap Shad) идеята е да се имитира бавно изплуваща с главата нагоре (head up attitude) зашеметена или агонизираща рибка, т.е. воблерът е бавно изплуващ (slow rising). Shadow Rap Shad отново е разработен в две версии, както братовчеда си Shadow Rap – плиткогазещ и дълбокогазещ модел, които ще ви представя в тази публикация. Материалът, от който е изработен воблерът, отново е специална пластмаса. Във вътрешността на пластмасовото тялото са разположени балансиращи метални сфери, които в известна степен тракат и създават кратковременни трептения, а освен това спомагат и за постигането на добри дистанции на замятане от брега.

По спецификация плиткогазещият модел е с дължина от 9 сантиметра и тегло 11 грама. Максималната дълбочина на газене при кастинг е 0,9 метра, а при тролинг 1,2 метра. Цветовата гама е разнообразна – от класическите рапалски разцветки до новаторски, наподобяващи избледняла умряла рибка (frosted colors) или полупрозрачни разцветки, предназначени за изключително бистри води. На разположение на риболовеца са вече общо 24 цвята, което е едно доста богато разнообразие.

Blog_SRS-1

Воблерът е снабден с два броя тънкожилни тройни куки №6 на VMC – „thin wire Black Nickel Round Bend Hooks“.

Blog_SRS-2

Тройките са разположени на около 2 сантиметра една от друга. Разбира се, по-претенциозните риболовци могат лесно да ги заменят с по-мощни куки (тройни или единични), при търсенето на едри риби.

Blog_SRS-3

Доста голямо впечатление буди профилът на Shadow Rap Shad. Формата  на примамката се различава много спрямо тази на Shadow Rap. По-специфичното тук е „изгърбването“ ѝ в средната част.

Blog_SRS-4

Новото по-широко и сплеснато тяло на воблера е направено с цел да се отразява повече слънчева светлина във водата спрямо това на Shadow Rap, което неминуемо ще повиши ефективността на примамката. Светлоотразителната площ наистина този път е доста по-голяма.

Blog_SRS-5

Върху гръбната част отново има поставено ситно брокатено покритие, както при Shadow Rap.

Blog_SRS-6

Според мен тук е и момента да направя кратка съпоставка на двата плиткогазещи модела на Shadow Rap и Shadow Rap Shad, за да видим какво е „новото“, което ни предлагат от Rapala. Вече е ясно, че двата воблера притежават съвсем различно поведение при паузата, затова ще разгледам външните характеристики.

Както вече споменах и двата воблера притежават ситно брокатено покритие, което е поставено на гръбната част.

Blog_SRS-7

Конструкцията на захващане на теловете, на които се монтират халките и тройките е също еднаква. Това можете да видите от по-долните снимки, на които съм снимал в ръка двата воблера. Водещата тел, която е разположена на носа на Shadow Rap Shad, е поставена малко по-високо спрямо тази на братовчеда си, като е монтирана под по-голям ъгъл спрямо хоризонталната ос. Халката, която е закачена на нея, е видимо с по-голям диаметър и е идентична с тези, на които са монтирани тройките.

Blog_SRS-8

Формата на лопатката е същата, но при Shadow Rap Shad тя е може би малко по-къса, което на пръв поглед трудно се забелязва. И двата воблера притежават отлична детайлност по тялото – имитация на люспи, странична линия и релефна предна перка. Светлоотразителните 3Д очи добавят още по-голям реализъм към изкуствената примамка, като този път при Shadow Rap Shad диаметърът им е малко по-голям. На снимката по-долу се вижда всъщност колко по-широка е светлоотразителната част на Shadow Rap Shad спрямо тази на Shadow Rap.

Blog_SRS-9

Така изглеждат двата воблера откъм коремната част:

Blog_SRS-10

Дълбокогазещият вариант Shadow Rap Shad Deep отново е представен в 24 разцветки, които са идентични с тези на плиткогазещия модел. Формата, размерите, теглото и оръжията на воблера са също еднакви.

Blog_SRS-11

Blog_SRS-13

Максималната дълбочина на газене, която може да се достигне при кастинг е 1,5 метра, а при тролинг е 1,8 метра. При първата проба (от брега) установих, че Shadow Rap Shad Deep много по-лесно се туичва и играта му е много по-добра спрямо тази предшественика си Shadow Rap Deep. Воблерът е много подходящ за презентиране в затворени водоеми с по-големи дълбочини, разположени непосредствено пред брега. Освен това е подходящ и за риболов на влачене (тролинг) и реки с по-дълбоки вирове.

На снимката по-долу се забелязва и какво е разположението на балансиращите метални сфери. Благодарение на тяхното тегло и формата на примамката се постигат доста добри дистанции на замятане.

Blog_SRS-12

При съпоставката на Shadow Rap Deep и Shadow Rap Shad Deep отново са налице същите разлики и прилики, както при плиткогазещите варианти.

Blog_SRS-14

Blog_SRS-15

Blog_SRS-16

Светлоотразителната част отново е по-широка спрямо тази на Shadow Rap:

Blog_SRS-17

Ето на тази снимка можете да забележите камерата, в която са разположени балансиращите метални сфери при двата модела:

Blog_SRS-18

При туичинг Shadow Rap Shad се отклонява в ляво и дясно на почти 180 градуса. Както вече споменах в началото, идеята на Shadow Rap Shad е да имитира бавно изплуваща (с главата нагоре) рибка. Това се случва, когато риболовеца направи пауза след серия от придърпвания с въдицата си. Точно тогава настъпва моментът, който всеки риболовец очаква – удара на хищника.

Blog_SRS-19

Разбира се и двата модела могат да се водят с класическата равномерна проводка, като играта около оста на воблера е добре изразена. За повече информация относно Shadow Rap Shad, можете да посетите официалния сайт на примамката на адрес :  http://www.shadowrap.com/.

Blog_SRS-20

Миналата година имах удоволствието да тествам из родните ни водоеми плиткогазещият вариант на Rapala Shadow Rap, който се оказа много подходящ за риболов на щука  в затворени водоеми. Смятам, че с плиткогазещия вариант на Shadow Rap Shad ще имам същия успех и съм сигурен, че ще заеме достойно място в Sling Bag-а ми. Освен това, воблерът е подходящ и за риболов на едри костури и распери. Предстоят ми няколко месеца на тестове, след което ще опиша допълнително впечатленията си относно ефективността на Shadow Rap Shad. Разбира се, през това време можете и сами да се уверите дали тази примамка е ефективна или не, като я поставите на линията си и заметнете някъде там, където дебнат притаените хищници в очакване на лесна плячка. Сигурен съм, че ще имате успех!

Blog_SRS-21

 

One thought on “Rapala Shadow Rap Shad – първи снимки и впечатления

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *