Rapala Ultra Light Pop – ревю и първи тестове

Приятели, представяме ви ревю на една нова примамка, която скоро ще внесем. Дотогава можете да се запознаете с първите впечатления за нея.

Материалът е любезно предоставен от Генади Алтънов.

Blog_ULPop18

Преди няколко месеца у мен попадна една нова примамка на Рапала, която бе представена на ICAST 2015. Разбира се, идеята беше да проверя дали тя е подходяща за нашите условия. Тестовата примамка носи името Ultra Light Pop. Както се подразбира от името, тя представлява малко поперче, което е разработено за риболов на повърхността на дребни хищни риби. Ultra Light Pop се явява братовчед на X-Rap Pop 7, като при него липсва атрактора (оперението) на задната тройка. На разположение на риболовците са 8 класически рапалски разцветки. Аз имах възможността да ловя по родните водоеми с цвят Lime Frog.

Blog_ULPop1

Според производителя дължината на Ultra Light Pop е 4 сантиметра, а теглото му – 3 грама.

Blog_ULPop2

При Ultra Light Pop е запазен специфичния профил на тялото и формата на пльокалката на X-Rap Pop 7.

Blog_ULPop3

Blog_ULPop4

На това рекламно видео, можете да разгледате каква е играта при класическо водене на поперчето:

Ето така пък изглежда Ultra Light Pop, погледнат отгоре:

Blog_ULPop5

Поперчето е снабдено с изключително остри и здрави тройки на VMC. Ако сте по-претенциозен риболовец и куките ви се струват груби, то лесно можете да ги смените с други.

Blog_ULPop6

Един недостатък, който забелязах още при първия тест, бе, че трудно се провира карабина през водещата телчица поради специфичната форма на пльокалката. Задължително трябва да се използват много малки карабинки или примамката да се свързва чрез клуп както е показано в рекламните видеа на Рапала. Аз използвах най-малката карабинка (дължината й е 1 сантиметър), която имам, като монтирането й ставаше под определен ъгъл:

Blog_ULPop7

Blog_ULPop8

Разбира се на пазара има и други по-малки карабинки, които можете да ползвате. Те дори са и по-подходящи от тази, която ползвам. След известно време боята на пльокалката се олющи от монтажа и демонтажа на карабинката ми, но това бе само козметичен проблем.

Blog_ULPop9

Настъпи времето за тестове. Топлите месеци са идеални за риболов на повърхностни примамки, защото тогава хищникът е много активен и започва да гони настървено малките рибки в плиткажите сутрин рано и надвечер. Успях да разловя доста бързо Ultra Light Pop с костури и се оказа, че е идеално решение за тях. Посетих няколко различни водоема през Юли, Август и началото на Септември. Още при първия тематичен излет, който направих рано сутринта, имах успех:

Blog_ULPop10

Blog_ULPop11

При вечерния заход на костурите Ultra Light Pop също се доказа като примамка, която заслужава вниманието не само на рибите, но и на риболовците. Приятно очарован останах и от добрия кастинг на примамката, който имах със спининг с мощност лайт и плетено влакно на Gosen-W 4ply Green с номера № 0,8 и №1.

Blog_ULPop12

Blog_ULPop13

Гледайки рекламните видеа на Рапала за Ultra Light Pop, забелязвам, че презентаторите прилагат класическите начини на водене. Тук идва моментът, в който ще ви кажа една малка подробност, която не е показана. Тази подробност между другото е и един от ключовите ми моменти да разловя малкото поперче толкова бързо и успешно из нашите водоеми и един вид е „рибарска тайна“, която ще споделя с вас. Това, което презентаторите на Рапала не показват в рекламните видеа е, че поперчето може да се води и с уолкърова проводка. При тази проводка ударите се редуваха един след друг, а костурите не оставиха и миг спокойствие на Ultra Light Pop.

Blog_ULPop14

Blog_ULPop15

Беше удоволствие да се наблюдават атаките им на повърхността.

Blog_ULPop16

Blog_ULPop17

Раздвижвайки Ultra Light Pop подобно на уолкър, ще забележите, че той започва да лъкатуши с много тясна амплитуда спрямо оста си. Движейки го така, той започва да издава и специфичен звук над водата, благодарение на малките сферички, които са разположени в него. Това, в комбинация от придаваните зиг-заг движения, силно провокира дебнещите наблизо костури да атакуват попера.

Blog_ULPop18

Blog_ULPop19

Разбира се и класическото водене на попера също даваше резултат, като създавах доста шум и пръски по водната повърхност и се стараех скоростта на водене да бъде различна всеки път.

Blog_ULPop20

Blog_ULPop22

Дължината на поперчето от 4 сантиметра не успя да затрудни дори и този любопитко:

Blog_ULPop21

За мен Ultra Light Pop се оказа едно отлично решение за риболов на костур на повърхността. Имах удари и на кефал, но за съжаление не успях да ги реализирам и да ви ги покажа. Със сигурност поперчето ще зарадва много от ултра лайт и лайт феновете на спининговия риболов!

3 thoughts on “Rapala Ultra Light Pop – ревю и първи тестове

  1. Pingback: Най-успешните ми повърхностни примамки за малки хищници на 2016 | Spinning Portal

  2. Pingback: Прецаканият язовир | Spinning Portal

  3. Pingback: Септемврийски кефали | Spinning Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *