Salmo Minnow 5S – класика за малки хищници и не само (част 1)

Статията е любезно предоставена от Генади Алтънов.

Привет на всички фенове на спининговия риболов!

Имам удоволствието да представя на вашето внимание в две части впечатленията си за един модел воблер, който поразмятах около осем-девет месеца през изминалата вече 2017 година. За мен той се оказа изключително успешен, бързо се доказа при излетите и „превзе“ кутийката ми с малките (лайт) примамки. Разбира се и този път всичко започна с едно любопитство, което налази ли те, мигом трябва бъде задоволено :).

В средата на 2016 г. си бях наумил да добавя в кутийката с лайт примамките няколко нови за мен воблерчета. Критериите ми тогава бяха те да са плиткогазещи, тип миноу, с дължина от 45 до 60 мм, без значение от плаваемостта им, като най-важното бе те да могат да се водят с неравномерни придърпвания с върха на спининга (туичинг). Целта беше с тях да ловя главно костури в плитки места на затворени водоеми. На българския пазар съществува известно разнообразие от воблери, които отговаряха на зададените ми критерии и си набелязах няколко модела на различни марки. Някои от тях бяха в ценовия клас над 20 лева, а други около или под него. В крайна сметка си взех няколко модела в ценовия клас около и под 20-те лева, които като съотношение цена/качество по нищо не отстъпваха на по-скъпите, а като добавя и успеваемостта, която имах с тях впоследствие, то всеки изхарчен лев си заслужаваше. Воден от това, в началото на 2017 в кутията ми с лайт примамки за пръв път се появиха три наистина непретенциозни за цената си воблерчета от един модел на Salmo – Minnow 5S.

Сигурен съм, че много от вас, които са започнали да въртят доста преди моите първи спинингови трепети, ловят успешно с модела от години и са наясно с неговата успеваемост и качества. Интересно защо, но никъде не намерих сред българските интернет източници някакво обзорно и систематизирано инфо или ревю за воблерчето. Чуждестранните източници са ясни и тях няма какво да ги коментирам :). От доста време моделът ми попадаше във фокуса и най-после открих за себе си неговите страхотни възможности при риболов от брега, които ще ви споделя в настоящия материал и се надявам да „отворя очите“ на колегите, които като мен до този момент са го подценявали и се чудят дали той лови или пък не и при какви условия би могло да го използват :).

Както се разбира от името на модела – Minnow 5S, той е малък воблер тип миноу с дължина от 50 мм и е потъващ. Според прозиводителят максималната дълбочина на газене при замятане от брега в спокойна вода и равномерно водене е 0,8 м, а при влачене от лодка тя може достигне до около 1,5 м. Моделът е предназначен за риболов на малки хищници, но се оказа при излетите ми, че изненадите от по-големи такива никога не са изключени. Minnow 5S e в серийно производство от 1991 година насам, като това може би го нарежда до някои от най-дълго произвежданите примамки в света. По-стар е с няколко години дори от всемогъщия и изключително популярен Hornet на Salmo :). Определено може да се каже, че Salmo Minnow е една класика и жива легенда в света на изкуствените примамки. Към моментa (началото на 2018) при официалния вносител на марката Salmo за България – FilStar, са налични 11 от общо 16 вида разцветки от серията Minnow 5S.

Съществуват няколко цвята, които са предназначени само за американския пазар и не се предлагат на европейския. Повечето от разцветките са естествени, като някои от тях представляват сканирани реалистични „кожи“ на различни видове малки рибки – кефал, костур, бабушка и лешанка, които са фолирани върху тялото на воблера. Това фолиране е един вид „запазена марка“ от дълго време на Salmo и те успешно го прилагат при другите си модели.

За сега само две от разцветките са с холограмен ефект – HRM и HBL. Сред цветовата гама на мен лично малко ми липсват разцветките с металическо и светлоотразително покритие, както и шокиращите разцветки с наситените, ярки и контрастни цветове, които са подходящи за използване в мътни води и мрачно време. Искам да спомена, че цвят GRT от серията 5S е доста трудно откриваем не само на нашия пазар, но и в чужбина. Може би е вече време Salmo да зарадва своите фенове, като разшири цветовата си гама на въпросното моделче :).

Тялото на воблерчето е направено от пяна с висока плътност, а лопатката е изработена от поликарбонат. В тялото му няма разположена тракаща система, т.е. той е воблер, който при проводката не произвежда шум – тих (silent) воблер, ако мога така да се изразя. Металната му конструкция е монолитна, т.е. телът, минаващ през водещата носова част, коремната и задната тройка, е един и същ. Minnow-ът е оборудван с две твърди тройки на VMC – Premium Black Nickel №10 с дълго стебло, които са монтирани на много здрави и безкомпромисни малки халки. Тези малко грубички куки явно има защо да са там – изненадите от по-големи и силни риби с тази примамка едва ли са случайност. Трябва да спомена, че тройките са лишени от каквато и да е пластичност и при евентуална по-груба намеса от страна на риболовеца с кохер (форцепс) или клещи е възможно някое жило да се счупи. При един излет случайно успях да счупя с кохера едно от жилата на тройката, което се бе забило много здраво в костта на едър кефал. Разбира се, остатъкът от супеното жило впоследствие бе премахнат от устата на рибата и тя бе освободена след снимките обратно във водата.

Ако не ви допадат визуално и физически тези тройки, то винаги можете да си ги смените. Аз например, само при този воблер експериментирах с друг модел на VMC – 9651 BN №10, който е с по-късо стебло, като във втората част на материала ще видите и уловени риби с него при сериите от снимки:

Едва ли има фен на Salmo, който да не знае, че всеки един произведен воблер от конвейра, бива ръчно тестван и настройван във водна вана преди да бъде финално опакован, така че веднага след като го разопаковате можете незабавно да започнете риболова без да се притеснявате, че играта му при провежданията ще е неустойчива. Освен класическата техника на равномерно водене, вие също така можете да прилагате върху Minnow 5S различни туичинг и “stop and go” проводки. Общо взето всички начини на провеждане подхождат много добре на воблерчето, което веднага подсказва на грамотния спинингист, че може да го използва при различни ситуации и водоеми в търсене на хищниците. При всяка една от техниките на водене резултатите ми бяха отлични. Разбира се, за да му приложа правилната проводка много се съобразявах с това на какъв водоем ловя и какви риби търся с него. Във втората част на материала ще стане дума и за това. Отначало започнах излетите си с три разцветки – HRM, TRO и WOD.

Виждайки отличните резултати, разширих цветовата гама в кутийката си с примамки с още два цвята, добавяйки HPH и HBL.

Полетните качества на Salmo Minnow 5S бих казал, че са добри. Липсва ми малко далекобойността, която бих желал той да притежава за размера си. Смятам, че дистанциите от брега, които се постигат на голяма река или затворен водоем, ще задоволят всеки един риболовец, ловящ с лайт спининг. Тъй като воблерчето е потъващо ще спомена субективното си мнение, че скоростта му на потъване в спокойна вода е средно бърза и то потъва хоризонтално към дъното.

Лових през 2017 г. с Minnow 5S на 7 различни водоема – пъстървова река, една голяма река, четири затворени водоема и за много кратко на Бяло море, ей така за експеримента. Направих много излети с него и успях да уловя разнообразни видове малки хищници на 5 от гореспоменатите водоеми. Сред „жертвите“ му имаше и такива, които не бих ги класифицирал като малки риби, защото на дължина достигаха около 50 см и повече :). Конкретно, успехите ми бяха на една голяма река и четири затворени водоема – естествено, всички те се намират в България. При излетите използвах повод от флуорокарбон с диаметър от 0,235 мм, основната ми линия бе на Gosen W-4Play Green в размер №1, като замятах воблерчето с два спининга сътоветно с тест/дължина според производителя: 3-12 гр/2,13 м и 3-18 гр/2,28 м.

Във втората част ще ви разкажа за слуката и впечатленията си, при риболова със Salmo Minnow 5S на реки и затворени водоеми.

Към част 2 🙂

3 thoughts on “Salmo Minnow 5S – класика за малки хищници и не само (част 1)

  1. Pingback: Salmo Minnow 5S – класика за малки хищници и не само (част 2) - FilStar блог

  2. Pingback: Излети по Марица 2018 | Spinning Portal

  3. Pingback: Един августовски уикенд из средното течение на Марица 2019 | Spinning Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *