Salmo Sparky Shad

Материалът е предоставен от Павлин Вълев.

Периодът след пролетно-лятната забрана е един от добрите моменти за атрактивен и динамичен риболов, особено що се отнася за р.Тунджа и нейните обитатели. Както вече споменах, това е едно добро време за разходки по реката. Температурите са все още приятно поносими , далеч от летните жеги, особено в по-ранните сутрешни часове или пък надвечер. Рибите са изгладнели след хвърлянето на хайвера и е предполагаемо да се хранят активно.

Тогава идва момента, в който да подберем правилната примамка за целта.

Това, че рибите се хранят активно – далеч не означава, че нападат всичко, което преминава покрай тях – напротив!  Дебелите “кранкчета” с  ясно отчетлива и агресивна игра сработват далеч по-рядко тогава за  разлика от зимата и ранната пролет, когато с тях се постигат отлични резултати.

Дойде ред  да си пробвам късмета и тази година! В един късен следобед се озовах на реката ей така – съвсем непланирано и неангажиращо. От предните ми излети наблюденията ми бяха, че бързата и “насечена” проводка провокираше идеално рибите. Тогава използвах дребни до средни воблери тип „миноу”(40-55-60мм), но сега нещата стояха по друг начин. Реката беше повишила нивото си, а цветът на водата бе една идея по-кафеникав. Тогава посегнах към нещо ново за мен – Salmo Sparky Shad.

Въпросното воблерче е тип “шад” , 4см и 3гр. На първо виждане много приятна лайтова примамка, беше ред да го изпробвам и в реални условия.

Първите ми впечатления бяха повече от добри. Страхотна, ситна игра, супер стабилна в течение… Спарки Шад успя да се разпише незабавно след началото на излета, което ме накара да му обърна повече внимание.

Чудесно работеше на бавна до средна равномерна проводка (срещу течението), като отлично реагираше на резки, спонтанни почуквания с върха, точно по този начин карах костурите, спотайващи се из подмолите, да изскачат от там като “опарени”.

Друг важен детайл, на който обърнах по-специално внимание, бе куките, с които е окомплектован воблера. От Салмо са се погрижили за по-високата успеваемост при реализиране на ударите.

Чудесни, здрави и изключително остри тройки, идентични с  тези на друг модел на Salmo – Rattlin Hornet , с недотам стандартна форма, но пък изключително успешни за “заковаването” на риби от всякакви размери!

В следващите дни направих още няколко риболова в упоменатите вече условия, като за основно оръжие използвах Sparky- то . Често влизах в серия с по няколко рибки от място, а щом последваше затишие, периодично сменях цвета, това бе достатъчно,  за да подбуди интереса им отново!

Завършвайки този материал, мога да споделя, че Salmo Sparky ми донесе при излетите разнообразна слука и много положителни емоции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *