St.Croix Legend Elite ES76MLXF2

Материалът е предоставен от Димитър Тодоров.

Здравейте, фенове на спининга.

В съботния дъждовен ден ще ви разкажа за последния инструмент в арсенала ми от въдици, който ме впечатли сериозно с възможностите си – Legend Elite ES76MLXF2 (модел 2016-та) на американската компания Сейнт Кроа. Видно от абревиатурата, това е двуделна спинингова въдица с дължина 7.6 фута (2.32м), тест по примамки заявен в ML категорията като 3.5 – 10.5 грама и екстрафаст /свръхбърз строй.

(В последните три години се привързах силно към състезанията, с всичкия адреналин, хазарт и опит, които носят. Именно там научих, че всеки сериозен състезател или риболовец с претенции за нещо повече от средното ниво, трябва да започва от лайта. Именно да започва, а не да свършва с него! Понеже в реални условия рибите все повече намаляват и захитряват, вероятността да попаднем в „активни риби“ или „раздаване“ е все по-малка и е наивно да се разчита на това. Ето защо трябва да се научим да ловим капризните и трудни риби в различни ситуации с неординарни въдици и техники .

Лайтът“ като понятие не означава само една „лека“ въдица и толкова. Съвсем не! Леката въдица трябва да бъда окомплектована с подходяща по размер и параметри макара, така че да имаме добре балансиран комплект. Нужно е също така да използваме подходящо тънко влакно, като тук под „тънко“ не се разбира 10-12-15 либри, а 4-5-6 либри или 0.4 – 0.8 по японската класификация. Последно, но не по значение, важно е с какви грамажи примамки ще работите. Едно е 4 грама, друго е 6 грама и съвсем различно е 8-10 грама. Разликата в резултата често впечатлява. Край на лиричното отклонение.)

И така, защо St. Croix този път… Може би от любопитство? Имах предния модел Леджънд Елит 8.6 до 21 грама, който ме остави с много приятни впечатления и вероятно бях изкушен да видя докъде са стигнали американците с новия, топов модел на фирмата от 2016-та година. В едно изречение – стигнали са доста напред! Ала нека караме подред. Няма да губя времето ви с описание на използваните технологии и компоненти, всеки интелигентен човек може да прочете сам това на сайта на производителя: https://stcroixrods.com/collections/freshwater-legend/products/legend-elite-spinning

Ще ви разкажа какво ме впечатли. На първо място това бе неимоверната лекота и добър баланс на въдицата сама по себе си! Окомплектована с макара Дайва Сертейт 2500, такъмът практически „не се усеща“ в ръка и боравенето с него е чисто удоволствие. С първото замятане отбелязвам добрия кастинг и чувствителността в ръка, които предлага моделът. Тестът на въдицата е „до 3/8 или 10.5 грама“ , но типично за американците, реалният е малко по-висок и свободно боравя с тегла до 14 грама (½ oz) общо (глава+примамка). Долната граница е добре означена, от 4 грама въдицата изхвърля адекватно и с лекота. Чувствителността в ръка е много висока, а съм виждал доста въдици по Пътя си дотук. Това се дължи на комплекс от фактори, на първо място използваните високомодулни графити и свързващи елементи, новите технологии в производството на бланките и приятния, ергономичен макародържач, който дава на спинингиста непосредствен контакт с бланката. Да ви кажа искрено, приятно е държиш пръст на „спусъка“.

Относно строя. На последното състезание на р. Искър срещнах колега, който видя въдицата и реагира непосредствено..“А, екстрафаст? Сигурно е „колец“..“  Съвсем не, колеги, не е колец като басовите типажи, които американците толкова обичат. Във видеата по-долу може да се види добре как отработва въдицата грамажи в диапазона 5-12 грама, как се държи при ваденето на добри риби и дори, ако се вгледате внимателно, можете да видите как „отразява“ кълването на бялата риба в клипчето.

Ударът е ток, видно от физиономията ми! 😀 Относно ресурса. След първия сом не задавам повече такива въпроси. 😀 На тази ми въдица й „тръгна“ на сериозни риби. Бях на априлска тренировка на езеро в Румъния и облавях Стената на водоема, но там нищо не се случваше. Слънцето се вдигна, напече силно и тръгнах да се изтеглям в дълбочина, но по пътя си забелязах случайно на SI режима на сонара си (Humminbird Helix MEGA 10SI) възвишение на дъното, край което се мотаха разни риби, едната видно по-големичка.

”Аха! Ето ги моите трофейни бели риби, които ще ми донесат победата в състезанието!” Спрях се, пуснах внимателно ел-мотор със spot-lock котва и на първото подаване НЯКОЙ уверено ме взе, точно под лодката! За жалост, нямах включена камерка за да ви покажа това си приключение, но след 15-ина минути ликувах със сом около 130 см (10-12кг ?) в кепа и увереност в новата си въдица с тест ”до 10 грамa” ! По време на състезанието, в първия ден облавяхме с партньора ми красива канавка и при първото подаване – бам! – а после като на кино. Оказа се дебел толстолобик, който доста ме изпоти, но още веднъж доказа потенциала на въдицата да бори сериозни риби. Именно това търся в новите си ”инструмент” за състезания – завидно добра работа с малки грамажи примамки и в същото време,”гръбнак” да подсичам и преборвам всичките си трофеи. И този нов Леджънд Елит ми дава това – вяра във възможностите му и удоволствие в чист вид.

Говорейки за големи риби, трябва да спомена и за случая, при който в началото на тренировка влизам в активни костури на малка дълбочина. В рамките на 20-ина минути свалям 5 костура по педя последователно и, което прави впечатление, при ваденето не губя нито един, въпреки означението за extra fast строй. Въдицата отработва дори и по-малките риби адекватно.

Тази вечер реших да отбележа началото на юли с вечерен риболов. Покачването на речното ниво разбутва расперите и почти час се  надлъгвам с добра риба, която гони ситен приплод на малка дълбочина и бързо течение. Упорствам и на смрачаване успявам да я  взема в ръка – красив сребърен снаряд над 2-та килограма на къса дистанция! Риболовът не e само сух прагматизъм, а и удоволствие. С лайт като Legend Elite кълванетата са наркотик, а удоволствието оцветява спомените и искаме още и още..

Надявам се, че съм отговорил на някои от въпросите ви, а за останалите оставам отворен.  Знайте едно: ако дадете шанс на тази въдица, ако я вземете веднъж в ръка, ще се влюбите в нея!  Предупредени сте.  😉

Линк към видеото с бяла риба и костур:

Линк към видео с толстолобик:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *