Storm Gomoku Pencil 45F – мини очарование с голям потенциал

Материалът е предоставен от Генади Алтънов

От 2015 година насам Storm изцяло промени концепцията си при предлагането на изкуствени примамки и успешно реализира няколко серии примамки за риболов на различни по размер хищници. Сред тях е и серията Gomoku Micro. Както вече знаете, тя е ориентирана изцяло към риболова на малки хищници и към настоящия момент е съставена от 9 на брой малко по-нестандартни твърди примамки – джиг скарида, вайбче, тейл спинър, миноу, бавнопотъващ пенсил, кранкчета и повърхностни примамки. През 2016 година, след успеха на Gomoku Popper 40F, на глобалния пазар бе пусната в продажба следващата повърхностна новост от мини серията на Storm – Gomoku Pencil 45F.

Примамката представлява ултра лайт уолкърче (пенсилче), с дължина от 45 мм и тегло от 2,7 грама. Цветовата гама вече наброява 12 разцветки, като някои от тях са съчетани с прозрачен или холограмен ефект, а други са по-семпли. Детайлността по тялото не е значителна и тук бих отличил само 3D очите. Уолкърчето е оборудвано с малки и остри като игли тройки №12 на VMC, които притежават известна твърдост и здрави за размера си халки.

Към момента при официалния вносител за България са налични 4 разцветки: perch (P), trout (TR), hologram green gold (HGG) и orange head (OH).

Водещата тел на Storm Gomoku Pencil 45F е разположена под брадичката му спрямо определен ъгъл, а профила е леко издължен. В тялото му са разположени балансиращи метални сачми. Пускайки го във водата, той се ориентира хоризонтално на повърхността й. При едновременно ритмично придърпване със спининга и обиране на линията с макарата, в комбинация от по-горните характеристики, пенсилчето започва да се движи сравнително лесно на повърхността на зиг-заг, постигайки така наречената „walk the dog” игра. В това видео можете да погледнете примерно каква е тя:

Мини уолкърчето бързо набра популярност сред чуждестранните риболовци и определено има защо. Надявам се, че и българския риболовец ще оцени положително работоспособността на това малко очарование.

В средата на 2017 г. ми се отдаде възможността за първи път да разловя из родните водоеми малкото уолкърче, като тогава на разположение имах една бройка за тестове. По принцип аз съм голям фен на риболова с повърхностни примамки и намеря ли подходящи условия за такъв риболов през топлите месеци от годината, никога не се колебая да заложа на тях, защото емоцията е несравнима. Още при първите проби, мини уолкърчето ми показа възможностите и перспективите си за риболов. Към края на лятото в кутията ми влезнаха още три разцветки, които потвърдиха първоначалните ми положителни впечатления. Слуката ми с моделчето беше много добра и в настоящия материал ще споделя впечатленията си 🙂

Първи тестове, впечатления и успехи

Първоначалните ми тестове и успехи с мини уолкърчето започнаха на язовир Пясъчник в началото на юни 2017. То се доказа безапелационно от първия път, донасяйки ми много слука и емоции с лайтови костури. На разположение за тестовете имах цвят “clear pink” – прозарачно телце с розово гръбче.

Тялото на Gomoku Pencil 45F е направено от пластмаса и както се вижда на снимката, то е кухо. Поглеждайки прозрачното телце на моделчето ще забележите, че то притежава три балансиращи метални сачми – по една от двете страни на коремната тройка и една в опашната част. Разтръсквайки го в ръката забелязах, че те се движат съвсем леко в своите камери и издават ниски нива на шум.

При тегло от 2,7 грама, уолкърчето се замята много добре и се постигат добри дистанции и с лайтов спининг. Не го подценявайте заради малкия му размер, защото то е в състояние да примами риби доста по-големи от него 🙂

Подходящите места за риболов от брега със Storm Gomoku Pencil 45F в затворени водоеми от всякакъв тип са плиткажите и местата с дълбочина до около 1 метър. Разбира се, не изключвам и факта, че са възможни удари на повърхността и при по-дълбоки места, но те биха се случили само ако рибите, поради някаква причина, са в повърхностните слоеве.

Ако в плиткажа пред вас има разположени някакви структури от водорасли, папури, тръстики, залети от водата треви, стърчащи или подводни камъни, изсъхнали или свежи дървета и храсти, около или под които обикновено се навъртат хищниците, дебнейки повърхността на водата, то не се колебайте прокарате покрай тях Gomoku Pencil 45F. Разбира се, удари на риби би имало и на чистите плитки места – когато например костурите правят сутрешен или вечерен заход, защото примерно там се навъртат малките рибки.

Успешната ми проводка с мини уолкърчето бе агресивното и енергично водене без паузи. Дирята, която то оставя след себе си не е голяма – все пак си е малка примамка, но въпреки това играта, която му придвах, бе доста разчупена и провокативна за костурите. В някои от случаите още при първия метър от проводката започваха боричканията, кой от тях по-напред да го завлече под водата. Получаваше се динамичен риболов с много слука и удари – шоуто, което винаги търся при риболова с повърхностни примамки. Нищо, че рибките не бяха от „големите батки“, беше си удоволствие да се наблюдава стръвното им поведение на повърхността, особено когато бяха на пасаж зад пенсилчето от по 7-8 костура – тогава веселбата от риболова беше най-голяма.

Още при първите излети ми стана ясно, че това е работеща примамка, от която ще разширя цветовата гама в кутията си на по-късен етап. След като това чудно мини уолкърче се появи официално на българския пазар, поетапно в кутията ми се появиха още разцветки. Първом ме грабна цвят „hologram green gold“:

Това, което ме привлече най-много при тази разцветка, бе холограмното фолио, отразяващо добре слънчевите лъчи, като при проводката то създава блещукания, които се оказа, че влудяваха малките хищници, следящи водната повърхност.

Първоначалните успехи с тази разцветка ме накараха да добавя и тези два цвята – trout и perch:

Storm Gomoku Pencil 45F – trout ми се видя също доста атрактивна разцветка, защото е с имитация на металическо (все едно никелирано) покритие и при проводката ще блещука много добре на повърхността, привличайки любопитните погледи на рибите. Това определено се потвърди при излетите.

Другият цвят – perch, е малко по-семпъл, без холограмно фолио или светлоотразителни покрития. Реших, че не е за подценяване и е хубаво да разполагам в кутията си и с него – все пак съм почитател на зелените тигри.

Риболов в реки

Storm Gomoku Pencil 45F е подходяща повърхностна примамка за риболов не само в затворени водоеми, но и в малки, средни и големи реки. Излетите, които направих в края на лятото и началото на есента потвърдиха това. Те бяха изцяло фокусирани върху река Марица, като идеята ми бе с пенсилчето да търся главно кефал. Тук трябва да ви споделя наблюдения си, че при риболов в течение е нужно риболовеца да приложи малко повече умения със спининга и макарата, спрямо риболова в спокойна вода. За осъществяването на правилната проводка се изискват добра концентрация, да следите постоянно уолкърчето и да имате добър контрол над него. Успешната тактика при мен бе стремеж за достигане на максимална дистанция към отсрещния бряг на реката и напречно провеждане на течението, което биваше бавно, умерено или малко по-бързо, с акуратен контрол над пенсилчето, за да мога да го задържа над водата, като избегна евентуално бързото му отнасяне, завихряне или потапяне от струята. Също така и замятанията срещу бавното или умерено течение с последващо водене по него или пък успоредно покрай брега дадоха добър резултат. Така и не си позволявах паузи при тези проводки, защото си мисля, че ще изгубя интереса на провокираната риба.

На Марица успешно ловях във вирове с дълбочина до около 60-70 см и умерено течение…:

… и в по-плитките бързи води:

Слуката, която имах със Storm Gomoku Pencil 45F беше много добра. Успях да уловя с него малки распери и кефали с различни размери. Ето и снимки на няколко расперчета, които стриктно наблюдаваха повърхността за евентуална плячка:

Някои от рибките бяха с изключително скромни размери и въпреки това те изливаха агресията си върху малкото пенсилче! 🙂

Сигурен съм, че и малко по-големите распери биха налетяли на разчупената игра на Storm Gomoku Pencil 45F!

Моментите, при които между малките распери удряха кефалите беше това, което търсех като усещане при риболова на реката с малкия уолкър. Те понякога не успяваха да направят от първия път „спойка“ на повърхността, но това не ги отказваше и атакуваха отново и отново. Ударът им беше жесток, мощен и плътен … без значение от големината на атакуващия кефал.

Кулминацията при риболова на кефал с малкия пенсил бе, когато успях да прилъжа тази риба с дължина от 33 см, която атакува бясно като торпедо в бавно течение покрай папура, като преди това бях вдигнал с него подобен кефал на друго място.

Още малко впечатления за Storm Gomoku Pencil

При всички излети линията ми беше съставена от плетено влакно на Gosen W-4ply Green в размер от №1, около 45 см флуорокарбонов повод с дебелина от 0,235 мм и малък вирбел с карабина. Както споменах, въпреки ниското тегло на пенсилчето, имах добър кастинг с лайт такъма, а при провежданията не забелязах някакво нарушение на играта му, използвайки вирбела с карабината и повода.

Според мен Storm Gomoku Pencil 45F е подходящ и за морски риболов, но само когато рибите са много близо край брега. Със сигурност би допаднал на сафридите, зарганите, морските костури, лаврачетата и други малки морски хищници. Липсата ми на достатъчно време за морски риболов миналата година, не можа да потвърди тази моя теория, но въпреки това съм почти сигурен, че уолкърчето ще успее да ги прилъже за атака в плитките места 🙂

През 2017 г. се появи и 60 милиметровия размер от модела, като мисля, че той също ще бъде успешен при сладководен и морски риболов. Поразмятах го за кратко в самия край на топлите дни от годината (притежава страхотен кастинг и добра игра), като имах няколко атаки от добри кефали, които не успях да отразя, поради прибързаност при засечката. 🙂 Със сигурност ще е перспективен за по-едрите екземпляри от видовете: кефал, распер, костур и други сладководни и морски риби.

Заключение

Storm Gomoku Pencil 45F е повърхностна примамка за ултра лайт и лайт спинингов риболов на костур, кефал, распер и други малки хищници, хранещи се активно на повърхността на водата през топлите месеци от годината. Определено оправда по-голямата част от очакванията ми и влезна в предпочитаните ми примамки за риболов на повърхността. Той е подходящ избор при риболов в реки и затворени водоеми от всякакъв тип. Възможно е с него да излъжете и малки морски хищници. Според мен успешните характеристики, които притежава този мини пенсил са: малкия му размер – 45 мм, разнообразната игра при проводката и блещуканията, които се получават при някои от разцветките. Покритието при фолираните разцветки в по-голяма степен е издръжливо. Мисля, че бавното провеждане с цел плавно плъзгане на повърхността не е неговата сила. При мен успешната проводка бе агресивното и енергично водене без паузи. Имах моменти, при които оставях на страна всички други примамки от кутията и ловях продължително време при излета само с него, търсейки онази емоция и динамика, която най-много обичам при риболова с повърхностни примамки. Радвам се, че открих за себе си в негово лице един работещ мини уолкър, който представлява буквално едно мини очарование с голям потенциал. Остава само да настъпят пак топлите месеци от годината, за да провокирам с него отново малките хищници, наблюдаващи границата между водата и въздуха.

2 thoughts on “Storm Gomoku Pencil 45F – мини очарование с голям потенциал

  1. Pingback: Най-успешните ми повърхностни примамки за малки хищници на 2017 | Spinning Portal

  2. Pingback: Впечатления за примамките на Storm от серията Gomoku - FilStar блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *