На тролинг за сом на река Ебро в Испания

Материалът е любезно предоставен от Пламен Йонков – Pro Staff на Salmo за България.

В следващите редове ще споделя една сбъдната мечта. След толкова години безрезултатно влачене за големи риби, най-накрая…

Но нека започнем отначало…

Blog_PY-Spain-1

Подготовка

Подготовката била част от удоволствието. Глупости! Подготовката е онова тягостно, бавно изтичащо време, запълнено с … лъскане. Лъскаш такъми, дрехи, ботуши, лодка… Лъскаш семейните отношения – ако може да откраднеш още някой ден риболов. Купуваш, чакаш, прекарваш време с приятели „подготвяйки се“. Четеш отзиви, гледаш прогнозата за времето (все едно няма да отидеш, ако вали). Въобще – запълваш свободното си време с всякакви глупости, само и само да мине по-бързо. Един ден се събуждаш толкова готов, че …

А остава цял месец до заминаването.

Денят „X”

Доживяхме! Събираме се на летището с опаковани такъми. Отговаряме с усмивка на учудените погледи  – въдиците са напъхани в 2 тубуса от по 2м. В ръчните багажи – макари, тежести, влакна … Дрехите служат за уплътнение и за предпазване на водачите.

За трети път поемаме по познатия маршрут: София – Барселона – Каспе (малко село на брега на язовир Мекиненса  – р. Ебро). Този път основната ни цел е влачене. Твърдо решени да срастнем с лодката ако трябва, но да хванем. Сом! Друго не! По време на предишните си излети „начесахме крастата“ с риболов от брега. Сега отиваме да изпитаме такъми и умения в движение.

Втори ден влачим – нищо. Е, 2-3 бели риби от по 2-3кг. Но както вече казахме – не сме дошли за това. Изнервени сме леко с колегата. За моментното ни състояние допринася и факта, че отборът на „дъртаците“ вече залови чичо сом. 205 см! А ние … блеем.

Blog_PY-Spain-2

Blog_PY-Spain-3

Blog_PY-Spain-4

Докато чакаме удар, малко технически подробности. Влачим с 3 въдици с акции 20-30lb. Предходните излети ни научиха, че НЕ трябва да се пряват компромиси с макарите. Сега сме със здрави, проверени, с драг 9кг. Всъщност при този тип риболов за трофейни екземпляри всеки компромис се наказва. Основното влакно ни е плетено – 0,33 за основа и повод – монофил 0,80мм. Ролята на монофила е не толкова да направи линията „невидима“, а да поеме първоначалния удар. Както се оказа в последствие, ударът е толкава рязък и силен, че авансът не сработва веднага. Воблерите са Salmo Hornet 9F (цвят СВ), Salmo Bullhead Super deep runner – GT и още един, който ще запазим в тайна. Тооо няма и голямо значение, защото Hornet-a e главно действащо лице на фирма Salmo (поне според мен). Тук е моментът да споменем, че воблерите на Salmo са единствените, които останаха с несменени куки и се представиха чудесно. Общо взето, целта ни е да „опасем“ дълбочините 4-7м. Не използваме downrigger-и. Скоростта на влачене е 4km/h. Така най-добре се усе….

Удаааар!

След толкова подготовки, оставаше и да не знаем какво правим. Всичко е стиковано – единият на въдицата, другият – на фотото. 40 мин борба. Ама каква борба … Както се шегувахме, притеснявам се не дали ще мога да извадя сома в лодката, а от напрежение  да не го метна от другата страна.

Blog_PY-Spain-5

Blog_PY-Spain-6

Blog_PY-Spain-7

Blog_PY-Spain-8

Такъм, рибар, лодка – всичко се представи на ниво. 209см запечатани на филм и снимки.

И така няколко пъти.

Е, имахме и 3 изпуснати, 2 счупени въдици (от риби), едни изправени тройки…  Cést la vie.

След това идват приказките на маса. Е там колко сме подготвени…

Blog_PY-Spain-9

Blog_PY-Spain-10

Blog_PY-Spain-11

Blog_PY-Spain-12

Blog_PY-Spain-13

Blog_PY-Spain-14

Заключение

Нищо няма да заключвам. Оставям темата отворена. Отворена за нови идеи, приятели, методи… Оставам с очакването за следващия риболов. С надеждите да дойде време, в  което няма нужда да пътуваш със самолет за трофейни екземпляри, а тук, по родните водоеми да можем да излъжем някой.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *