Почувствай тръпката с воблер Salmo Thrill

Thrill_1Расперът очарова все повече и повече риболовци със своята непредсказуемост. Точно когато ни се струва, че сме открили подходящите метод и примамки, расперът е в състояние бързо да изпари целия ни оптимизъм, предизвиквайки ни със зрелищните си атаки и едновременно с това оставяйки ни напълно безпомощни.

Именно тези ситуации провокират и на практика са движещата сила на стремежа да се откриват нови, невероятни примамки, благодарение на които да стане възможно улавянето на тази непредвидима риба. Това е и причината повечето примамки за разпер да са ръчно изработени от самите риболовци и да са предназначени за специфични води и риби. В риболовните среди изобилства от легенди за тяхната ефективност, която обаче е трудно да бъде проверена, тъй като малко посветени имат достъп до тях. А сред достъпните изкуствените примамки универсалните и добре работещите в различни води, по различно време и в различни условия определено са малко. Ето защо нашата група този път е придружена, не случайно, от един воблер с интригуващото име “The Thrill” (букв. трепет, вълнение).

“The Thrill”

Thrill_3Той тежи 12 грама и е изпълнен в три класически за разперите цветове. Перфектният дизайн, имитиращ уклей е дело на компанията Salmo. Воблерите не просто имат добър вид, те изглеждат напълно естествено във водата. Това определено е голямо предимство за този род примамки.

При движение във водата воблерът деликатно се полюлява встрани, пораждайки серия от примамливи проблясъци, като в същото време плува леко на зиг-заг. При полета си над водната повърхност не създава проблеми благодарение на добрия си баланс, като едновременно с това лесно достига дистанции от 40 м.

Аз започнах да използвам тези воблери през септември 2006 г. До ноември с тях успях да уловя над 40 распера. Тук бих искал да наблегна на нещо – сезонът беше много труден още от самото начало, заради аномалиите на времето. От личен опит знам, че подобни примамки работят най-добре през пролетта, така надявам се, най-доброто предстои. Обикновено ловя на различни места с лодката си, така че имах възможността да проверя доколко е универсален воблера ”Thrill”. За да бъде изпитанието пълно, на излета бях придружен от приятел, който едновременно с мен ловеше на вече тествани от нас примамки.

Воблерът на Salmo постигна фантастични резултати в тази надпревара, като многократно ме изненада. Още първата риба ни дари с големи емоции. Бях застанал над подводен праг, където бях забелязал водовъртеж след атака на разпер в спокойната вода. Вълната върху водната повърхност ме насочи накъде бе отплувал. Незабавно заметнах примамката към водата, като я подведох така, че да проплува покрай рибата. Расперът атакува без колебание. Почувствах, че съм открил уникална примамка, защото, обективно погледнато, рибите трудно се ловят на такива места. Не бих искал да твърдя, че воблерът ще лови распери навсякъде. Тези риби се срещат на най-различни места, като адаптират ловните си тактики според условията на околната среда. Поради тази причина е невъзможно да се направи примамка, подходяща за всички условия.

Риболовът на распер до голяма степен зависи от уменията и знанията на риболовеца. Ще опиша няколко класически позиции на тази риба и как да се използват възможностите на новата примамка в тези места. Тъй като воблерът ”Thrill” притежава характерна игра, която създава сериозни хидро-акустични вълни, идеалното място да бъде използван са речните участъци с бързо течаща вода (бързеи), със завихряния и обратни течения. Такива условия се срещат, освен по другите места, и на преливниците на язовирите.

Преливници

На такива места воблерът работи по-бързо от другите примамки и рибите се насочват към него обмислено, не инцидентно. Преливниците на пръв поглед са сред най-лесните места за риболов, тъй като силният шум от падащата вода намалява чувството за опасност на хищниците. Класическият риболов със сляпо водене на примамката напряко през преливника води до улавяне на средни риби, като мястото доста бързо “се изтощава”. В привидния воден безпорядък на преливника обаче могат да се открият специфични места, ако се гледа внимателно. Това са набраздените съседни участъци спокойна вода, където се събират уклеите и другите дребни риби. Умелото използване на течението сериозно увеличава шансовете ни. Расперите на практика се крият именно там, така че воблерът трябва да бъде воден през тези места по такъв начин, че да създава по-силни вибрации, а не да прелита оттам със скоростта на куршум. Това може да се регулира чрез водещия ъгъл спрямо течението, със скоростта на което се навива и влакното, и с повдигане на върха на въдицата.

Воблерът не бива да плува през средата на участъците спокойна вода, тъй като това често подплашва малките рибки. Той трябва да се води на границата на спокойната и бързата вода, като скоростта се контролира чрез постепенно, и колкото е възможно по-нависоко, повдигане на върха на въдицата. Нищо не провокира така успешно атаките на распера както плъзгащата се по повърхността примамка. Най-големите распери обикновено стоят в краищата на преливника и често е необходима лодка, за да има шанс да бъдат уловени. Големите распери са изключително плашливи и по тази причина  спазвам две правила, когато искам да ги ловя. Закотвям лодката колкото е възможно по-далеч от позицията им (като се съобразявам и с работната дистанция на воблера) и замятам нарядко. Когато се лови с воблер Thrill, примамката трябва да се приводни под позицията на рибата, така че да създаде забележимо, но малко съпротивление по пътя си наобратно. Thrill е проектиран по такъв начин, че плува без вибрации, когато налягането на водата е малко. Той започва да се олюлява едва при определено напрежение.

Подводни тераси

Това е второто най-привлекателно място за риболов с воблер Thrill. В повечето ситуации примамката трябва да плува с течението. Някои млади спинингисти могат да бъдат изненадани от факта, че воблерът задълбава доста надълбоко, воден по този начин. Но това е класическият начин на риболов на распер. Риболовът на повърхността е вълнуващ, защото е изпълнен с динамика, но закачените риби са доста по-малко. Най-добрите подводни тераси (при стръмни брегове) са тези, около които се образуват така наречените “бездни”, пропасти, където именно се събира дребосъка. За да не ги изплаши твърде много, воблерът трябва да се приводни на дистанция от брега, след което да бъде поведен към границата на спокойната вода. Ако в близост има подводни препятствия, които сериозно обръщат или разпенват водата, е най-добре да се лови срещу течението. Както и при преливниците, и тук всичко опира до това расперът бързо да забележи нашия воблер. 

Буна

Това е следващата ни цел. Риболовът на буни не е много сложен и много риболовци ще си го представят отлично. Когато на такова място се лови с Thrill, воблерът трябва да се поведе на 20-30 см под повърхността в критичния момент, когато навлиза от течението в завоя. Когато достигне спокойната вода, върхът на въдицата трябва да се повдигне и да се намали скоростта на обиране на влакното. След което скоростта трябва отново да се увеличи. Тази тактика на водене на примамката определено е по-малко “агресивна” от придвижването й през водата “със скоростта на светлината”.

Участъците по река Висла (най-дългата река в Полша), където обикновено ловя, са доста нетипични. Обширното плитко корито с много разливи и плитчини е причина да използвам различни тактики на риболов. Големите риби трябва да се търсят доста по-надалеч от буните. Достигането на обширния разлив, който се оформя след развълнуваната вода, е най-големият проблем. Точно там се събират големи пасажи дребосък, защото плитката вода е единственото им убежище от расперите. Винаги се опитвам да ловя по такъв начин, че между мен и разперите да се намира пасаж малки рибки. В този случай подплашването на дребосъка работи в моя полза, тъй като рибетата се стрелват към дълбоката вода, което кара разпера да реагира.

Thrill_2Воблерът Thrill определено не е примамка, при която може да се надяваме на успех единствено при първото замятане на ново място. Това е важна забележка, тъй като прибързания и изпълнен с нетърпение стил на риболов е доста разпространен сред любителите на спининга. Докато воблерът Thrill многократно показа, че търпението се отплаща, като редовно улавяше риби на подходящите  места, а това е една от най-важните характеристики на добрите примамки. Този воблер е новост в най-широкия смисъл на думата, тъй като нетипичното му поведение до голяма степен не се припокрива с представите на много от риболовците. А това означава само едно – да отхвърлете предубежденията и дайте шанс на воблера Thrill!

Tекст и снимки: Робърт Хамър

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *