Счупвания при въдиците

Rods_web
Публикуваме тази статия с любезното съдействие на списание ROD MAKER MAGAZINE и неговия редактор Том Киркман.
Статиятa е публикувaна в бой Volume 12 / Issue 6 на списанието

Повече от 95% от всички повреди при пръчките са в резултат на неправилна употреба или наранявания. Като хора, занимаващи се с изработка на въдици (“кастъм род-билдъри“), бихте ли могли да разграничите кога една пръчка е повредена вследствие на погрешна употреба и кога в резултат на фабричен дефект?

Повече от 200 бланки за пръчки бяха съсипани по време на написването на тази статия. Всички те бяха първо качество и се разрушиха просто в резултат на усукване, смачкване, прегъване, пренатоварване и всякакви други видове физическа сила и мъчения, за които може да се сетите. Звучи лошо и наистина е. Но всъщност това трябва да направите ако наистина искате се научите как да разпознавате различните видове счупвания при пръчките.
Добрата новина е че само 2% от повредите при пръчките са причинени от фабрични дефекти. Останалите, които съставляват огромното мнозинство от счупени пръчки са в резултат на неправилна употреба или наранявания. Една качествена бланка е изключително здрава, но привидно малки неща, като внезапен удар, твърде високо вдигане на върха при вадене на риба както и всевъзможните удари или сблъсъци бързо могат да превърнат една иначе здрава пръчка за риболов в потенциално счупване, чакащо и най-малкото натоварване за да се прояви. И не са необходими много усилия – дори една много здрава бланка, използвана неправилно или може би повредена по повърхността може внезапно да се пропука под силата на много малка тежест. Когато това се случи рибарят почти веднага изпищява „дефектна” и може да настоява за безплатна подмяна. Той няма да помни, че по-рано същия ден е ударил пръчката във вратата на багажника или че приятелчето му е паднало върху купчината пръчки докато се е качвал в лодката, или че тежката му муха е рекуширала, удряйки пръчката при освобождаването й от някое препятствие. Всички тези моменти се забравят бързо след кратко опипване на пръчката и „Господи, надявам се, че това не я нарани”.
Всяка щета причинена от тези на пръв поглед малки инциденти ще остане безмълвно скрита, докато пръчката не се подложи на следващото си изпитание – което може да бъде голяма риба или дори малка. Може да се прояви при следващото замятане или много по-късно. При всеки случай, повечето щети по пръчката, които не се проявят незабавно като повреда, ще бъдат забравени от рибаря, карайки го искрено да вярва, че всяка повреда трябва да е причинена от някакъв дефект.

За всеки “род билдър”, който е инвестирал огромно количество време и грижи в изработката на висококачествени пръчки за риболов конфронтацията с разочарован или дори ядосан клиент, който смята, че му е била продадена дефектна пръчка може да бъде наистина неприятна. За щастие повечето счупвания оставят издайнически улики, които дават възможност на производителя бързо да установи точната причина за повредата и от позицията на знанието да информира и убеди клиента.

Rod_failure_1

Отличителни знаци
Начинът, по който една пръчка се счупва и следата, която счупването оставя могат да се различават много в зависимост от материала, от който е направена бланката, както и от конкретната концепция на дизайна (изработката). Например, не е задължително бланка, направена от платно с преплетени стъклопластови нишки (woven glass cloth) да се повреди по същия начин или да остави същите издайнически следи за причината за повредата, както една графитна бланка направена от платно с линейно усилено аранжиране на влакната. За целта на тази статия ще разглеждаме счупвания при графитни (карбонови) бланки за пръчки, направени от често срещаното линейно усилено аранжиране на влакната (linear power fiber arrangement), с допълнителен филм за подсилване на диаметъра.
Въпреки че бяха тествани (счупени) бланки на много производители и с разнообразни гланцове и покрития, бланките избрани за нашите снимки не бяха шлайфани и са покрити с прозрачен лак. При разглеждането на бланки, който са били покрити с непрозрачно или матово покритие или пък са оставени в естественото им състояние без никакво покритие, може да е необходимо по-внимателно изучаване на повърхността, за да се забележат едва доловимите следи на повредата, които обичайно остават по повърхността на бланката.

Повреда при удар
Бланките за пръчки са невероятно здрави при условие, че повърхността им не е била изложена на риск или повредена по някакъв начин. Бланка в отлично състояние, която може да повдигне 10-15кг мъртва тежест може много лесно да поддаде при товар от 200г ако повърхностните й нишки са били повредени или ожулени. Подобна повреда или счупване е обикновено резултат от някакъв удар по пръчката. Рибарят, който удря пръчката си в планшира (парапета) на лодката или онзи, който рязко освобождава закачена примамка или тежка муха, а тя от своя страна изскача от водата и удря пръчката, е много вероятно да имат счупване на пръчките си – веднага или по някое време в бъдеще. Колко скоро ще се случи това зависи от това колко пагубен е бил първоначалния удар и кога пръчката ще се подложи на тест или ще се натовари отново, което внезапно ще разкрие по-раншната повреда.Rod_Failure_2
Повредите в резултат на удар в повечето случаи са лесни за разпознаване – обикновено са чисти счупвания с малко или никакво надлъжно разцепване на бланката в областта около счупването. (сн.1). Представете си как драскате парче стъкло и след това го удряте рязко – обикновено се счупва точно по драскотината Това е много сходно на начина, по който ще поддаде Rod_Failure_3бланка, която е понесла повреда по повърхността в резултат на удар.
Има и други уличителни знаци, за които трябва да следите, когато подозирате, че удар от определен вид може да е причината за повредата. Проверете областта точно пред и зад отвора и вижте дали са забележими някакви видими следи от удар или злоупотреба (сн.2-горе). Подобни знаци непосредствено до областа на счупването са допълнително доказателство, че повърхността на пръчката е била повредена в резултат на вибрации върху твърда повърхност или на продължително почуквана с твърд предмет (като например клатещия се джиг или олово). Единичен рязък удар също може да предизвика повреда и в такива случаи, когато един силен удар причинява цялата щета е възможно да не присъстват никакви допълнителни следи (сн.2-долу). Но счупването само по себе си ще бъде едно и също – чисто и сравнително право с много малко други нарушения по нишките на бланката.

Силно огъване на върха
Rod_Failure_4Умелите производители на пръчки са запознати с опасностите при насочване на дръжката на пръчката към небето докато има риба на другия край. Графитните пръчки не харесват да бъдат огъвани под ъгъл по-малък от 90 градуса, като това се отнася за всякакъв товар а този, който използва пръчката си за да извади риба в лодката или я дърпа назад докато се огъне Rod_Failure_5на две, опитвайки се да се освободи от закачка, може лесно да прегъне върха на пръчката на 180 градуса.
Високото вдигане на върха не е гаранция за счупване, но всеки път когато огънете карбонова пръчка до такава крайност, повредата е доста вероятна. Въпреки че изглеждат сравнително гладки и равни (сн.3), поглед отблизо ще разкрие, че ръбовете на отвора са малко неправилни и повредените нишка са очевидни (сн.4). Всъщност пораженията от огъване на върха много добре имитират повреда от пренатоварване с изключение на това, че те почти винаги се появяват в горната 1/2 част на пръчката.
Следи или дефекти по повърхността на пръчката в областта на счупването свидетелстват повече за определен вид удар и не винаги насочват към повреда в резултат на огъване над допустимото. Въпреки това едно нещо е сигурно – всякакъв вид повреда в горната половина на пръчката, в резултат на удар или повърхностно счупване, бързо и почти сигурно ще доведе до счупване ако пръчката бъде огъната прекалено много.

Повреда при смачкване
Пръчките се повреждат лесно от всякакъв вид „смазваща“ сила. Стъпването върху пръчката, слагането на нещо върху нея или падането върху й може лесно да наруши нейната структура. Може да се счупи веднага или счупването да се прояви по-късно, когато пръчката се натовари. Умелите рибари и производители на пръчки обикновено могат да забележат щетата в резултат на смачкване преди да се прояви истинската повреда – ако я търсят специално. Rod_Failure_6Ще има издайнически цепнатини по дължината на пръчката в областта на смачкването. Ако те са достатъчно фини може да останат незабелязани до момента, в който пръчката се натовари, когато е почти сигурно, че повредата ще се прояви.
Повредата от смачкване е лесна за откриване. Пръчката може да бъде изцяло или не – напълно разделена, но почти във всички случаи ще има дълги надлъжни цепнатини, граничещи с доста неправилно счупване (сн.5). Проверка отблизо също може да разкрие щети по повърхността на пръчката, произлизащи от първоначалната сила на смачкване.
Rod_Failure_7Когато попаднете на счупване, което показва цепнатини по дължината на пръчката, която не е изцяло разделена – най-вероятно наблюдавате повреда в резултат на смачкване. Причината, поради която този вид повреда не винаги довежда до пълно разделяне на пръчката е в резултат на факта, че повреда от силно смачкване ще доведе до разпадане при първото най-леко натоварване. В такива ситуации върху пръчката се прилага много малко сила и почти никакъв внезапен шок. Следователно пръчката се пречупва, но остава цяла (сн.6-долу).

Наранявания (фрактура)
Rod_Failure_8Почти всеки удар или смазваща сила ще доведе до счупвания по повърхността на пръчката. Но има и специфичен вид счупване, което произхожда от разрез или „вдълбаване“ по повърхността на пръчката. Подобно счупване може да е резултат от нещо, което е успяло да разреже или остърже пръчката, или може би добронамерен майстор на пръчки случайно Rod_Failure_9е разрязал пръчката докато е махал стар водач. Счупването, което рано или късно се появява в резултат от такива наранявания (сн.7) ще изглежда много подобно на счупването, предизвикано вследствие на удар. И все пак близък преглед на счупването обикновено разкрива дълбоко или очевидно „срязване” или вдлъбнатина по повърхността на пръчката (сн.8).

Повреда в резултат на пренатоварване
Rod_Failure_10Ако допуснем, че бланката е в отлично състояние и че рибарят не огъва въдицата прекалено и не злоупотребява с нея по някакъв друг начин, пръчката може и пак ще се повреди в един момент, когато приложения товар надхвърля размера на допустимия за структурата на модела. В случая с графитните бланки за пръчки, когато границата на натоварване се достигне и надмине – нишките в долната част на пръчката, които са силно компресирани ще „експлодират“ навътре. В този момент вече нямаме тръба (кръгъл диаметър) и резултатът е катастрофална щета. Повреди в резултат на прекомерно натоварване се забелязват лесно. Rod_Failure_11Подобно счупване винаги се случва в долната половина на пръчката, обикновено точно пред дръжката или в най-далечната точка на действие на рибаря (където държи пръчката с ръка). Счупването ще бъде малко несиметрично, с назъбени краища и къси надлъжни цепнатини и разкъсвания (сн.9). Ако погледнете от вътрешната страна на счупена от пренатоварване бланка ще забележите големи нарушения по стените на бланката – както от вътрешната така и от външната страна (сн.10).
Rod_Failure_12Друг интересен аспект на повредата вследствие на пренатоварване е това, че често е придружена от повече от едно счупване (сн.11). Първоначалното счупване ще се появи точно преди дръжката или областта на напрежение пред нея, но последващия шок от това счупване почти веднага ще предизвика допълнително счупване нагоре по пръчката. Най-често срещаните точки където се появяват тези допълнителни счупвания са няколко инча пред първоначалното счупване и сравнително близко до върха. Тези последващи счупвания не се проявяват винаги, но когато ги видите в комплект с назъбено/несиметрично счупване точно пред дръжката, то най-вероятно сте свидетели на резултата от здрава бланка, която е била натоварена отвъд възможностите си. В много такива случаи внезапният удар от пренатоварването и счупването на иначе здравата пръчка причинява допълнителните начупвания.

Повреда в резултат на срязване
Rod_Failure_13Бланките за пръчки са предназначени да поемат товар по цялата си дължина. Всичко което рибарят прави, за да предизвика внезапно ограничаване или област на срязване по бланката може и често довежда до счупване чрез срязване в тази точка или точно пред нея. Счупванията при срязване са сравнително лесни за забелязване тъй като са относително чисти (сн.12). Въпреки Rod_Failure_14че те може да наподобяват повреди от пренатоварване, проверка отблизо показва, че повечето счупвания чрез срязване имат много малко нарушения по краищата на влакната, особено от вътрешната страна на бланката (сн.13).
Винаги проверявайте областта точно зад предполагаемата повреда чрез срязване. Ако пръчката е била многократно опирана на парапета (или планшира) на лодката може да забележите петно или изтъркана област по лака, покриващ бланката в областта точно зад счупването.

Спираловидни повреди
Rod_Failure_14Всички сме ги виждали – обикновени пръчки за кастинг с водачи разположени от горната страна и превити на две под тежък товар. Въпреки че това може да изглежда като убийство за една риболовна пръчка, бланките са проектирани и създадени да издържат голямо количество натоварване чрез усукване. Едно обикновено усукване на 180 градуса по пълната дължина на бланката на пръчката вероятно няма да доведе до повреда, но все пак може да се случи. Ситуацията се влошава ако вече има друга щета някъде по пръчката.
Счупвания в резултат на усукване или извиване са лесно забележими. Те наподобяват повреда в резултат на удар с наличието на надлъжни цепнатини от двете страни на счупването. Обаче тези цепнатини по дължината ще бъдат по скоро спираловидни отколкото прави (сн.14).

Комбинирани повреди
Понякога е необходим повече от един инцидент или удар, за да се причини пълна повреда. Много от пръчките, счупени при проучването за тази статия бяха огънати до точка, в която горната половина на пръчката бе извита на 180 градуса. И все пак повечето издържаха подобно натоварване, освен ако не бяха натоварвани с прекалено тежък товар в това положение. Също така много пръчки с малки повреди от удар не се счупиха дори и под доста голямо натоварване. Това бе особенно в сила, когато повредата се намираше в горната половина на пръчката. С увеличаване на товара огъването се измества от върха към по-мощните средна и долна области, дори позволявайки слабо засегнати области в горната половина на пръчката да останат здрави. Все пак, съчетайте дори слаб удар или повърхностна повреда в горната половина на пръчката с огъване на върха (изправяне на пръчката високо) и си гарантирате бърза и пълна повреда. Огъването на върха на пръчка, която е претърпяла дори слаба повреда някъде в горната част на бланката ще доведе до счупване в точката на тази предварително получена повреда.
Rod_Failure_15Друга често срещана комбинация, която води до повреда е тази от едновременно смачкване и срязване. Врата на кола, багажник, капак за допълнителен багажник за пръчки и други могат лесно да счупят пръчката, но няма да наподобяват точно типичната повреда в резултат на смачкване. Когато се счупи в област с малък диаметър, счупването може да изглежда като всяко Rod_Failure_16друго счупване чрез срязване – чисто и право (сн.15-долу). Когато се счупи по навътре към по-големите средна и долна области ще са налични и следи от смазващата сила (сн.15-горе). Счупванията от смачкване/срязване в долната половина на пръчката са често лесно забележими, като гледате към счупената напречна област отпред. Ще има няколко надлъжни пукнатини, пръчката се чупи сравнително чисто в точката на срязване и до известна степен ще остане с овален профил (сн.16). Това е често срещано счупване и ще е добре ако производителите изучат тези следи внимателно. Те не наподобяват никакъв друг тип счупвания и почти никога не са нито в резултат от повреда вследствие на пренатоварване нито пък фабричен дефект.

Счупване вследствие на дефект
Наистина, от време на време дефектни пръчки се промъкват покрай отдела по контрол на качеството на производителите. Това не се случва толкова често, колкото повечето рибари си мислят – и все пак лоши пръчки наистина успяват да стигнат до рафтовете на търговците. Пръчка със сериозен производствен дефект или такава направена от дефектен материал би се повредила при първите няколко пъти, когато се използва. Всеки път когато купувач има пръчка, която се поврежда поради незнайни причини скоро след закупуването, производствен дефект или такъв на материала може наистина да са причината.
За щастие повечето дефекти са доста очевидни за тренираното око и много малко дефектни бланки успяват да преминат през един добър отдел за контрол на качеството. Говорихме с няколко човека, които имат доста добра представа какво може да се обърка по време на производствения процес и за какво внимават преди да допуснат бланка да напусне отдела им.
Лошо закрепване – Графитното платно се прикрепя към стоманената основа (дорник) преди да се навие около нея. Според Джейсън Брунер, главен инженер на бланки в St. Croix Rods, ако това „закрепване” се разхлаби по време на процеса на навиване, нишките няма да са подравнени и ще създадат големи вълнообразност или ефекта на „тирбушона“ по дължината на бланката и особено в горната половина на пръчката. В по-долната половина на пръчката Лошото Закрепване или „Изпускане”, както го нарича Джейсън, ще се прояви като нарушаване на кръглата форма.
Свободно въртене – Графитното платно се навива около стоманената основа (дорника) между две плоскости, които се движат в противололожни посоки. Това се извършва под налягане. В случай, че намотките не са притегнати под достатъчно напрежение и останат хлабави върху дорника, то лентата, която се навива след това върху графитното платно ще образува очевидни спираловидни извивки по повърхността на бланката. Това е много повече в сравняние със стандартния остатък от смоли и лента след като бланката е била „изпечена“. Според Джейсън Брунер: „Това би трябвало да е очевидно за род-билдъра тъй като лесно може да се види и почувства спираловидния ефект оставен от стегнато навитата лента върху разхлабено навитото платно. Джейсън също отбелязва, че тези неравности може да не се проявят по цялата дължина на пръчката, а само в малки области. Гари Лумис, който е изключително добре запознат с дизайна и производството на бланки, добавя подобен коментар: „Ако листовете не са добре пристегнати, ще са по-слаби, което ще доведе до повече счупвания.”
Вдлъбнатини и подутини – Преди навитата и пристегната бланка да се втвърди в пещта е важно да не се прилага натиск в малки области по нея. „Изпускането или опирането на бланката върху твърди ръбове или повърхност може да предизвика вдлъбнатини, които да се забележат след като частта се втвърди”, казва Джейсън Брунер. Той добавя и че недостатъците при нанасянето на смолите довеждат до обратното – подутини, които са забележими, когато бланката се втвърди.
Сухи петна – Всички области, в които смолата не е била нанесена равномерни или пък напълно липсва ще доведат до странен „несиметричен” вид, при който някои нишки няма да бъдат подредени спрямо останалите. В повечето случаи това се улавя при процеса на закрепване тъй като области, които са сухи няма да се прикрепят лесно и да останат неподвижни върху стоманената основа (дорник).
Прекалено шлайфане – Когато втвърдената бланка излезе от пещта, навитата около нея лента се сваля и бланката обикновено се шлайфа до постигането на гладка поърхност. Това е критичен момент и хората, които го изпълняват са много умели. Все пак понякога се случва бланката да се шлайфа прекалено много, което довежда до изтънена област, която става слабо място. Джим Ъптън, представител на отдела за работа с клиенти в Seeker казва, че това е един от трите основни производствени дефекти, които е виждал, “… лошо закрепване, сухи места и изтъняване са трите най-често срещани дефекти.” Той също споделя, че и в редките случаи когато бланки с такива дефекти се пропускат от качествения контрол, е много лесно те да се разпознаят когато се повредят. „Повреди в резултат на прекалено шлайфане ще разкрият доста по тънка стена от едната страна в сравнение с другата.”
Гари Лумис се съгласява казвайки, “Прекаленото шлайфане – може да доведе до повреда. Стремим се да загладим само толкова, че да премахнем външният слой смола, но без да засягаме материала, особено в областите с по-тънки стени.”
Недостиг на влакна – Това е едно от нещата, които определено могат да доведат до повреда на пръчката и в зависимост от степента си, може да се открие или не – по време на качествения контрол. Ако нишките са разместени и не следват планираната подредба ще се получат слаби места по бланката. Недостига на влакна може да се дължи на лош материал или лоши производствени манипулации. При по-тежки случаи дефектът е очевиден, „Изглежда като нагънато (змиевидно) разположение в малки участъци по бланката, които не следват подредбата на останалите нишки.”, казва Джейсън Брунер. При по-леките случаи бланки с недостиг на влакна може просто да се пропуснат от отдела по качествен контрол на производителя и да се окажат на рафтовете на търговците. Такива бланки са много слаби и обикновено се чупят веднага след ги изкараме от калъфа при първата или втората употреба.
Всички дизайнери и производители, с които говорихме са единодушни, че бланки, които са наистина дефектни – както заради материала или заради изработката ще се повредят при първите няколко пъти, когато пръчката се използва, освен ако почти не се били натоварвани. Но пръчка, която е служила добре на риболовеца при много излети, изваждайки големи риби и изпълнявайки всичко, което се очаква от нея, не се поврежда току-така изведнъж в резултат на производствен дефект след като е минало много време.
За щастие повечето дефекти по материала и в резултат на производствения процес са доста очевидни и поради тази причина много малко дефектни бланки успяват да преминат през отдела за контрол на качеството на добрите производители на пръчки. Това не означава, че малко на брой не се промъкват от време на време, но това е много по-рядко отколкото повечето рибари си мислят. Джим Ъптън остава убеден, „Огромното мнозинство повредени пръчки са в резултат на неправилна употреба – затягане на аванса много повече от препоръчаното за бланката (както и използване на по-дебело влакно) и/или всяко действие, което има същия ефект като огъване на върха при високо повдигане на пръчката.
Заключението – повечето счупени пръчки са в резултат на неправилна употреба или злоупотреба в определен момент след като бланката е напуснала завода на производителя. И сега вече знаете как да откриете и разпознаете тази неправилна употреба.

Особености, които трябва да запомните
• Пръчките не стават изведнъж дефектни след като са били ползвани няколко сезона. Истинските дефекти в материалите или изработката се проявяват в счупване при първите няколко ползвания. Пръчка, която е работила добре по време на много излети и след това изведнъж се чупи е почти винаги резултат от някакъв вид повреда или неправилна употреба от страна на рибаря.
• Рибари, който се кълнат, че пръчката им се е счупила при засичане на 20-сантиметрова риба може наистина да Ви казват истината. И все пак основната причина за такава повреда е настъпила преди това и се е проявила по време на последваща употреба, а рибарят най вероятно е забравил за нея или не я е забелязал тогава.
• Пръчките за риболов не са нечупливи. Една здрава и добре направена пръчка е създадена да издържи определен товар и огъване. Използвайте я над този лимит и тя ще се счупи. Обикновено такива повреди се появяват в долната половина или дори долната третина на пръчката като са съпроводени от голямо нарушение на нишките от външната и вътрешната страна на бланката.
• Винаги обръщайте особено внимание на цялостното състояние на всяка пръчка, която се връща в резултат на повреда. Пръчка, която изглежда блъскана и удряна най-вероятно е претърпяла някаква повреда по самата бланка. Когато видите прорези, следи или дълбоки драскотини непосредствено до самото счупване би трябвало да предположите, че повредата е била в резултат на удар или нараняване.
• Свикнете редовно да проверявате своите пръчки за повреда. Докато слаби прорези или драскотини няма задължително да доведат то евентуална повреда, по-дълбоки наранявания и цепнатини почти винаги биха довели до повреда на пръчката. Открийте ги достатъчно рано и може да успеете да извършите ремонт, който ще спаси пръчката преди да е станало твърде късно.
• Колкото по-дълго време се използва една пръчка, толкова по-голям шанс има тя да претърпи някакъв инцидент, който да доведе до незабавна или последваща повреда.
След като имахте достъп до снимките, показващи как изглеждат различните видове повреди е време да се позабавляваме! Изучете 4-те счупени пръчки на горната снимка и напишете на лист хартия какво според вас е предизвикало повредата във всяка една от тях. Отговорите са на края на статията.

Коментари на конструкторите на бланки
Джейсън Брунер – St. Croix Rods
Истинските производствени дефекти се проявяват много рано в живота на бланката. Колко рано зависи от това как и колко често се използва бланката.
Род-билдърът може да направи много проста визуална проверка на бланката преди да я използва. Аз бих се фокусирал първо на върха, тъй като това е областта от бланката, която е най-уязвима на дефекти. Изучете визуално върха, търсейки неравности и други очевидни недостатъци. На второ място, прокарайте пръсти по бланката няколко пъти, търсейки да почувствате някакви дефекти. Една добра бланка трябва да е гладка и права при допир. Също така извийте в границите на разумното бланката на няколко места без да надхвърляте възможностите й. Бланката трябва също да бъде прегъната от върха до дръжката… отново без да надхвърляте нейните възможности. Най-накрая, разгледайте цялата бланка, търсейки дефектите, които споменах в статията.
Бих казал, че неправилнаta употреба от всякакъв вид е причина No.1 за повреди на една пръчка. Добре проектираните бланки от карбонови нишки са много здрави, когато се използват правилно, но когато се злоупотребява те са податливи на счупване. Общо казано – неправилната употреба може да бъде всичко от настъпване, изпускане на нещо отгоре, натикване на върха в багажник за пръчки, потракване по твърди предмети и списъка продължава още и още. Други фактори, които също слагам напред в списъка са огъване на върха при прекалено високо вдигане на пръчката, агресивни засечки на обекти различни от риба и неправилна техника за вдигане на риба в лодката.
Искам да кажа, че се отнасям към 300 доларовата си пръчка по същия начин, както към 300 доларовата си пушка. Чистя я. Съхранявам я правилно. Не я изпускам. Грижа се и внимавам за нея!
Гари Лумис – North Fork Composites
Повечето щети са обикновено вследствие на неправилна употреба отколкото проблем в резултат на производствен дефект. Слаба област или недостатък трябва да се проявят в рамките на дни или няколко седмици след първата употреба на пръчката. По-късна повреда обикновено сочи към някаква злоупотреба – независимо дали рибарят е разбрал за нея или не. Това може да включва удар на пръчката върху ръб, удар на пръчката с примамка и други. Понякога събитието, което довежда до повреда просто остава незабелязано по време на риболова, но пръчката се поврежда по-късно.
Има няколко неща, които род-билдърите могат да направят за да ограничат количеството на повредени пръчки, които получават. Първо, в областта на върха, производителят може да потърси нарушена точка на прикрепване, която се проявява в нагънати или усукани влакна. Разбира се по-лесно е това да се забележи, когато бланката е без покритие. След това търсете бланки, които са прави или имат обща незначителна извивка в сравнение с бланки, които са криви или силно извити по своята дължина. Търсете области, които могат да загатнат прекалено шлайфане или просто лошо качество на шлайфането. Отново, това се забелязва по лесно при бланки без покритие. Род-билдърът може да огъне тестово бланката и да я натовари до предела й, за да е сигурен, че няма непосредствени проблеми, които може да се проявят.
Накрая има едно нещо, което понякога се пропуска, а се оказва много важно – просто се уверете, че вида риболов, който купувача ще практикува, е наистина правилния за избраната бланка. Ако клиентът иска или очаква определено ниво на представяне на бланката, той трябва да е сигурен че наистина е избрал правилната бланка. Това е моментът, в който опитът на един умел род-билдър е много важен за да сме сигурни, че рибарят получава това, което желае и то работи според очакванията му.

Резултати от играта
А. Повреда в резултат на пренатоварване – Приложеният товар е надхвърлил възможностите на бланката. Обърнете внимание на леко несиметричните и разкъсани краища, съчетани с голямо нарушение на нишките от вътрешната и външната страна.
B. Комбинация от смачкване/срязване – Обърнете внимание на комбинацията от право счупване, надлъжни пукнатини и леко овалната форма на напречното сечение. Това е обичаен изглед на бланки, които са били прищипани във вратата на кола, багажника, багажник за пръчки или нещо друго.
С. Повреда в резултат на срязване – Причинена от натоварване на пръчката, която е била опряна на перилото (планшира) на лодката или другаде. Обърнете внимание на липсата на нарушени нишки и сравнително добре оформеното и правилно счупване.
D. Повреда при смачкване – Пръчката е била повредена в резултат на удар/натиск от предмет с широка повърхност (крак, кутия за принадлежности, падане на рибаря и т.н.) и после при замятане или натоварване се е счупила. Обърнете внимание на изключително неправилното счупване, съчетано с дълги пукнатини по дължината на пръчката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *