Тролинг за щука с Rapala

Превод по текст на Gary Knowles.

Из риболовните среди вирее една подвеждаща информация относно риболова на щука с изкуствена примамка. Според нея единственото, което трябва да се направи, е да обикаляме в кръг и да влачим след себе си солидно количество балса или пластмаса. Въпреки че в очите на обикновения човек нещата може да изглеждат точно така, в действителност това няма как да бъде по-далече от истината.

Ако мислите, че цаката при тролинга с изкуствени примамки е като при всеки друг – т.е. колкото повече усилия положиш, толкова по-голям е шанса за добър улов, е, да, тогава безмисленото обикаляне в кръг би свършило работа. Но не забравяйте, че тези, които наистина се замислят за подхода си и бъдат разумни, ще бъдат по-големи „късметлии” от останалите.

Rapala_TR_1 Когато започнах за първи път да ловя големи щуки на примамки, първият метод, над който работих усърдно, беше тролинга. Няма съмнение, че този способ е изключително успешен и не се налага човек да бъде гений, за да разбере защо. Когато замятате примамката периодично при кастинг, реално тя се застоява в евентуалния обсег на рибите за сравнително кратка част от времето, което прекарвате за риболов. Явно е, че няма как да хванете каквото и да било, докато примамката е във въздуха, а също така и докато тя потъва до необходимата дълбочина. Също така, когато ловите от брега, примамката много често прекарва излишно дълго време в неоправдано плитки води. Когато обаче ловите от лодка и сте навътре във водоема, примамката работи ефективно на желаната дълбочина през 99% от времето, така че наистина си струва да дадете шанс на този метод.

Познавам някои риболовци, които презират тролинга като метод за хващане и придават по-малка значимост на рибите, хванати по този начин. Истината е, че във всеки метод трябва да се вложат умения и тролингът не подминава това правило. Независимо как ловите, ще се наложи да използвате уникален подход, за да успеете в начинанието. И ако си мислите, че при тролинга всичко опира до късмет, се заблуждавате сериозно.

Определете дълбочината

Rapala_TR_2 Първото и най-важно условие при тролинга е това да определите дълбочината, на която искате да ловите и след това да съобразите примамката си с тази дълбочина. Тази работа не е никак сложна – просто замятате различни примамки с една и съща дължина на влакното, което отпускате, и много скоро ще разберете колко потъва всяка една от тях. Използвайте и помощта на сонара си. Няма да ви отнеме много време, за да съберете комплект от примамки, които да претърсват всички нива – от метър до десетина. Въпреки че всички примамки на Rapala имат отбелязана дълбочината на потъване на опаковката си, тази дълбочина ще варира в зависимост от скоростта на теглене, диаметъра на влакното, дължината на влакното, което е пуснато. Така че си струва да проверите наистина на каква дълбочина потъват примамките, а не да се доверявате сляпо на написаните показания.

След като съм изпробвал доста голям брой различни воблери през годините, съм се спрял да долната селекция, която ми позволява спокойно да ловя на най-различни дълбочини.

Плитки води

За плитки води на дълбочина от 2,5 до 3 метра използвам X-Rap Jointed Shad малко по-малък от Super Shad Rap. X-Rap Jointed Shad потъва на около 2,3 метра и въпреки че го използвам на плитки заливи или езера, е много ефективен на канали или реки.

Средна дълбочина

Когато ловя на средна дълбочина, първият ми избор си остават Super Shad Rap, Goldfish, Perch и Roach, с които съм хващал повече щука, отколкото мога да си спомня. Тези примамки ловят на около 3,5 – 4 метра  и ги използвам за дълбочини от 4,2 до 6,7 метра. Друг ефективен воблер за тези дълбочини е  Floating Magnum и въпреки че по-често се използва при морски риболов, той е много стабилен при риболов на щука и съм хващал немалко големи екземпляри.

Средно дълбоки води

Започвайки да ловя на дълбочини от около 7,5 метра, превключвам на Countdown Magnum, който неведнъж е хващал екземпляри по около 14 килограма. Тази примамка може да се ползва също и в по-плитки водоеми – под 7 метра дълбочина, тъй като позиционирането ѝ е с главата надолу и металната лопатка ще минава по дъното без да позволява на куките да задират по него. Същевременно вдига малки облачета от утайката, което привлича рибите, скатаващи се по дъното.

Дълбоки води

За дълбочини над 7,6 метра започнах да използвам  X-Rap Magnum. Този модел с голяма лопатка наистина плува надълбоко, като 16-ти размер стига до 9 метра дълбочина!

За себе си съм открил, че примамките на Rapala са най-добри за тролинг. Куките, пръстенчетата и като цяло изработката на воблерите е от най-високо качество и запазват качествата си дълго време въпреки многократните нападения от зъбатите хищници.  Като използвате горната селекция, можете на практика да покриете всякакви ситуации и да ловите ефективно в дълбочини от 1,2 до 12 метра.

Претърсване на водоема

Rapala_TR_3До тук беше суха теория – а как подхождам на практика? Ако времето е меко, водата е зеленикава или пък наближава размножителен период, обикновено започвам да ловя в средните до плитки слоеве – на дълбочина около 4,5 метра. Държа пръчката с едната ръка, а лоста на двигателя с другата, като поглеждам и към сонара, за да остана на същата контурна линия без особени проблеми. Ако не успея да предизвикам някакъв интерес, минавам към по-плитки води. Отново правя обиколки на тази дълбочина, за да проверя дали няма да имам късмет и там. Така продължавам прогресивно да намалям дълбочината на ловене докато тролингът стане на практика невъзможен. Ако няма никакъв резултат, започвам да претърсвам по-дълбоките слоеве, като стартирам от 5 метра и прогресивно увеличавам дълбочината. Както казах по-рано, не е голяма философия, но трябва да се потрудиш и в крайна сметка ако си упорит, ще намериш дълбочината, на която се крият рибите.

Ако, както е случаят през зимата, времето се е задържало студено за дълго време и водата е достатъчно чиста,тогава направо започвам да претърсвам по-дълбоките слоеве,където очаквам да се крият по-големите екземпляри. След няколко обиколки на най-дълбоките части, започвам да търся в по-плитките слоеве като използвам отново сонара, за да следвам достатъчно дълго време контурите на съответната дълбочина.

Поддържайте контакт през цялото време

Rapala_TR_4Когато ловя при тролинг, държа пръчката през цялото време. Има няколко причини да го правя  – едната е, че когато използвам влакно Power Pro, мога да усетя как работи примамката през пръчката. Дори най-малкото заплитане на куките по дъното се усеща веднага по пръчката и успявам да изтегля бързо примамката, да я почистя и да я пусна обратно.  Ако пръчката стои настрана, няма да сте наясно какво става долу и дори замърсяването на куките да е малка подробност, точно тези подробности могат да наклонят везните. Втората причина е, че нищо не може да се сравнява с усещането, когато голямата риба удари – първите няколко секунди не можеш да прецениш дали от отсрещната страна стоят 1,4 килограма, или 14.

Топ съвети

– Използвайте селекция от примамки, които да покриват различните дълбочини;

– Тествайте всяка примамка със сонара, за да разберете с точност коя е дълбочината, на която те работят;

– Сменяйте цветовете им често – различните цветове работят през различни дни;

– Използвайте ярко оцветени примамки, когато ловите в замърсени води и такива с по-естествена окраска, когато ловите в чисти води;

– Дръжте пръчката през цялото време с ръката си;

– Използвайте плетено влакно – то ще ви помогне да усетите по-добре акцията на примамката и да сте сигурни, че работи добре;

– Често почиствайте куките от всичко, което се заплита по тях;

– Използвайте сонара си, за да се задържите на желаната дълбочина;

– Когато установите на каква дълбочина се крият рибите, запоменте какъв е бил денят – има много голяма вероятност през подобен ден рибите да са на същата дълбочина;

– Когато времето е студено и водата е по-чиста, очаквайте да намерите рибите в по-дълбоките слоеве;

– Когато времето е по-топло и водата по-замърсена, рибите ще са най-вероятно в средните и плитките слоеве;

– Проверявайте редовно куките си и ги заостряйте, ако имате съмнение, че са затъпели;

– Дръжте на дъното на лодката един достатъчно голям кукооткачвач;

– Винаги имайте под ръка форцепс или още по-добре – клещи с дълги човки;

– Овалните кепове винаги са по-удобни от триъгълните такива, когато ловите от лодка;

Можете да разгледате примамките на Rapala на официалния сайт на FilStar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *