Rapala BX Minnow и BX Swimmer – завръщане в бъдещето

Rapala-BX-Swimmer-&-Minnow   Легендата за Rapala започва през 30-те години, когато Лаури Рапала хваща първия си улов във водите на езерото Paijanne със собственоръчно направения прародител на Original Floating Rapala.
  След близо 70 години почти нищо не се е променило. Original Floater все още лови достатъчно голямо количество риба и се смята за задължителен реквизит от аксесоарите на  рибарите по света – истинско признание за ефективността на чувствителната акция, която може да се постигне единствено с балса.

Въпреки сложността на процеса по изработка на примамките, дизайнерите от Rapala постоянно работят, за да произвеждат примамки на цена, която риболовци от всички категории могат да си позволят. В случая с новата серия Balsa Extreme те се стремят да създадат най-издръжливата, пъргава, чувствителна и реалистична твърда примамка на пазара.

Това, което „мозъците” на Rapala успяват да изобретят е комбинация от богато наследство и модерни технологии. BX Minnow и BX Swimmer са вече легенда със самото си пускане на пазара. BX сериите съдържат в себе си и парченце история. Също като първата собственоръчно изработена примамка от Лаури Рапала, и BX примамките са изработени от балса, която им осигурява легендарната акция на ранена лещанка, с която Rapala е световноизвестна.

BX-Series

Но съществува и друга разлика с останалите примамки на Rapala и другите на пазара – ядрото от балса и тежестите са покрити с брониран кополимер, който устоява на захапката на всеки хищник, включително на сладководна щука и соленоводни машини за убиване като баракудата.

Всяка част от BX примамката е проектирана и изработена от Rapala по най-високи стандарти. Няма нито една слаба връзка между отделните елементи. Като всички примамки на Rapala с лопатка,  всяка BX е настроена ръчно и тествана във вода, за да може да изпълнява своята функция веднага след като излезе от кутията.

Примамките от BX сериите постигат почти съвършено анатомично съвпадение с живите рибки – грапава кожа, окраска, дори хрилни перки. Частичното метализиране на покритието създава усещане за отблясък на истински люспи – още едно качество, което не се забелязва при останалите балсови примамки.

Дизайнерите на Rapala прекарват безброй часове, за да се уверят, че акцията на примамките перфектно имитира движенията на истинската рибка. Ето защо изучават поведението на жива стръв и заснемат нюансите на нейното поведение – практика, която повечето компании не прилагат.

BX-Minnow   Точно като при истинска риба, главата на BX Minnow се издига над нивото на тялото, когато риболовецът прави паузи при прибирането. В зависимост от скоростта на прибиране, рибарят може да определя акцията на примамката. Може да се използва, като се придадат резки движения с по-дълги подръпвания на пръчката за неустоими отблясъци от двете страни. По-къси подръпвания с пръчката следвани от паузи пък симулират движенията на ранена жертва. Както Original Floater, така и BX Minnow използва в максимална степен характеристиките си, когато е закачен за дълго влакно.

BX-Swimmer2   За разлика от BX Minnow, BX Swimmer е чупещ се воблер, който плува с умерено подвижна акция, която се активира при много бавно прибиране и го прави перфектен както за фина, така и за агресивна презентация. Двойната връзкa между двете части на воблера гарантират перфектна ориентация на тялото при паузите, а метализираната повърхност създава блещукащ ефект, като от истински люспи. BX Swimmer е балансиран така, че да потъва бавно и да се използва при дълъг кастинг.

FilStar предлага BX Minnow и BX Swimmer в различни разцветки.

Тук можете да видите информация за двете серии на Balsa Extreme:

Тук как да ловите с BX Minnow:

А тук – с BX Swimmer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *