Costa del Mar – различното измерение на риболова

Материалът е предоставен от Михаил Петров.

Реших да напиша статия за една важна част от екипировката на всеки спинингист, която всеки пропуска, а именно очилата! За мен са почти толкова важни, колкото уловиста примамка или качествена чувствителна въдица.

Винаги, когато си забравя очилата, чувствам дискомфорт и съм с усещането, че ако ги бях взел, нямаше да съм капо или че щях да хвана повече риба. Това не е само внушение, качествените очила с поляризация, която премахва отблясъците на водата, неведнъж са ме спасявали от капото.

Да видиш рибата преди тя да види теб, е огромно предимство. Последният такъв случай, за който си спомням, беше преди нова година. До към обяд  нямахме хваната нито една риба трима човека. Аз вървях напред и благодарение на очилата видях една щука как тръгва навътре към едни водорасли, заметнах в тази посока и на третия туич последва зверски удар. При риболова на пъстърва също са ми помагали.

Ако бях без очила, дори нямаше да разбера, че е имало риба. Изпробвал съм различни видове и марки очила. От китайските след втория час усещах напрежение в очите и ги махнах веднага. След това взех едни Рапали, с които се чувствах сравнително добре.

Но още като внесоха за първи път в България Costa Del Mar бях решил, че ще си взема. Изгледал съм хиляди клипове в интернет на рибари, носещи този бранд и твърдящи, че това са най-добрите очила за риболов в света!

Тествах няколко модела, но най-добре ми паснаха Costa – Tuna Alley – White със зелено стъклo:

Преди да си вземете такива очила е важно да сте запознати с няколко важни момента:

  • Очилата Costa имат огромно разнообразие от цветове както на рамки, така и на лещи.
  • Различните модели имат определен размер на рамката.
  • Лещите са два вида: стъклени и пластмасови. Разликите вижте тук.
  • Всеки цвят е тясно специализиран за определени условия на риболов вижте тук.

Например: Огледално сините лещи са подходящи при излети в открити води, където има отблясъци от водата и няма бряг наоколо.

Зелените лещи пък са за хората, които търсят голям контраст на изображенията в крайбрежната зона. За това се спрях именно на този цвят леща. Подходящ е за риболов в Гърция от брега и ми върши перфектна работа и за сладководен риболов.

Интересен факт за марката е, че всички очила се сглабят ръчно.

Моделът на Costa – Tuna Alley го имам от половин година, качеството на образа и контраста са несравними с очилата, които съм ползвал досега. Специално този модел ми пасна идеално и ми е доста удобен, след час забравям, че нося очила.

Частта, която обхваща носа, е гумирана  и очилата прилепват плътно и дори при резки движения не се разместват. Краят на рамката също е гумиран, което свежда до минимум тяхното разместване. В предната си част до лещата рамката има три отвора за въздух, които предотвратяват запотяването на стъклата.

Преди да ги взема говорих с приятели, които носят Costa и те ме убедиха, че няма по-добри очила на пазара, става ли въпрос за риболов.

Парите ми се струваха доста за очила, но като се замислих, струват точно колко един Ray – Ban или Dolce & Gabbana 🙂 Предпочетох да инвестирам в хобито си, вместо в Ray – Ban – ки 🙂

И не съжалявам, определено са ми кадемлийски, и имам доста успешни излети с тях! С очилата не бива да се правят компромиси, все пак с тях предпазваме очите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *