Капризни пролетни каракуди от яз. Езерово

Материалът е предоставен от Владимир Янков – състезател от Фидер отбора на КСР “Олимпик 2002 – Филстар”

Здравейте, приятели на фидер риболова!

Със затоплянето на времето последните дни рибите се пораздвижиха и настъпи моментът за подготовка за новия състезателен сезон. Дестинацията – яз. Езерово, Пловдивско. Информацията от измината седмица беше, че се ловят гъсти каракуди. Впоследствие се оказа, че каракуди има, но са доста капризни, което наложи използването на плетено влакно за основна линия, тънки поводи и малки куки. Пристигнах на водоема в 6:45 часа, след кратък оглед на язовира и разговор с колеги, си избрах място и започнах разпъване на оборудването. След кратко измерване на дълбочината и релефа, реших да ловя на дистанция 34 метра и дълбочина между 2.5- 3 м. Подготвих два фидера – единият с плетено влакно, другият с монофилно –

Sufix Nano Braid 0.08 мм и Horizon X Sinking Monofilament 0.22 мм

Монтажите и на двата бяха вирбел, нанизан на основото влакно – Filstar F2059 No 10, силиконов стопер /малък размер/, 25 см пресукано влакно, а монтажа завърших с мини бърза връзка Filstar F2074 No 14.

За захранка се спрях на доказалия се с времето микс от 2 пакета MVDE Carrasio Brown и 1/2 бутилка MVDE Liquid Booster Scopex:

И добавих малко черна боя на MVDE, за да потъмня захранката.

След основно захранване с 5 кошници чиста захранка сложих 2 пинки на кука № 14 VMC 7038, вързана на повод Lazer Fortex 0.104 mm и риболовът започна. Почти веднага се завъртяха риби, но основно дребни, увеличих подаването на захранка и се появиха едрите каракуди, за които бях дошъл.

В крайна сметка риболовът приключи с почти 17 кг уловена каракуда.

В заключение мога да споделя, че се получи интересен пролетен риболов на капризни каракуди, но разбира се рибите си искаха своето – тънки поводи, малка кука, прецизно подаване на захранка и внимателно отразяване на всяко кълване.

Желая ви сгънати връхчета!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *