Осмомартенски шарани

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов.

Здравейте, приятели на фидер риболова! Дали има ли по-хубав ден от понеделник за риболов? Едва ли… Признавам си, че имам привилегията да почивам в първия делничен ден от седмицата и водоемите са по-пусти, съотвено и релаксът е в друго измерение. Особено ако се случи и приятно време, направо рибарските звезди се нареждат в една линия.

Този понеделник по прогноза времето го даваха с доста слънце и почти безветрие, въпреки -1/-2 градуса, които отчетоха термометрите сутринта.

Реших, че е време да посетя отново язовира до с. Бодрово и да се пробвам да уловя първите шарани, които са се престрашили да се препичат в плитчините на пролетното слънце. Обикновено с първите по-сериозни пролетни лъчи рибите излизат в плитчините и се радват на слънцето след тежката и студена зима. Някоя-друга риба преиграва, а когато това се случва на дистанция, метод фидер стилът е доста удачен за успешен риболов. Като пристигнах на водоема, си избрах да застана по-близо към устието, така че да мога да облавям и отсрещния бряг на дистанция от 90 до 100 метра. Още докато нареждах багажа и приготвях захранката, 2 риби преиграха в отсрещния бряг и тактиката вече започваше да се заформя.

Този път захранката не съдържаше няколко компонента, а беше просто един пакет Sonubaits Match Method Mix Natural от 2 кг. Перфектен избор за пролетно време и студени води, страхотна и за мнителни риби – съдържаща натрошени фишмийл експандер пелети и специфични добавки. Приготвих два хеви фидера с дължини 3.90 метра и акции съответно 110 и 150 гр. Монтирах на фидера с по-малка акция метод хранилка Matrix Alloy Open Method Large 45 гр, а на фидера с по-голяма акция Carp Zoom Fanatic Method от 60 гр.

Измерих на колчетата за дистанция съответно 90 и 95 м дистанция, след като премерих разстоянието с няколко хвърляния. Заредих фидерите с пълначката на Matrix – и остана само да да избера стръв. Спрях се на новите Халибут пелети на Filstar в размер 8 мм и черен цвят и балансираните дъмбели на Dynamite Baits – Wowsers в размер 9 мм и оранжев цвят. Монтирах по 1 повод и на 2-те въдици Filstar F1201R – Mono със силиконов ринг No 6, хвърлих и зачаках заветното сгъгване.

 

Минаха се около 20 мин. преди първото кълване и приличен шаран към 3 кг влезна в кепа. С напредването на деня и покачването на темперетурата плиткия участък на отсрещния бряг се затопли и рибите станаха доста активни. Захранката и правилно избраната стръв свършиха перфектно своята задача. Смея да твърдя, че се получи страхотен мартенски риболов на всякакви по големина шарани, едри каракуди плюс един сериозен бонус – шаран с тегло 12.180 кг, който след около 25-минутна борба уморено полегна в кепа.

Пожелавам на всички фенове на фидер риболова повече такива дни и до нови срещи по водоемите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *