Първофевруарски уклеи

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов.

Здравейте, приятели, тази година зимата поне в Южна България никаква я няма. Видяхме на 2-3 пъти сняг, колкото да не забравим как изглежда и това беше. Въпреки това си поваля доволно и язовирите се напълниха, а реките станаха по-пълноводни. Устията и някои заливи се позамътиха от придошлите дъждовни води. Дневните температури са около 10 градуса и това като че ли даде старт на доста подранил пролетен риболов. Получих информация от приятели от град Кърджали, че на язовир “Студен кладенец” се е активизирал риболовът на уклей в местността “Траса” и не се поколебах много-много да разнообразя скучната на излети зима.

Естествено, както преди всеки риболов, подготовката към успешния излет е 50 % от успеха. Какъв по-побър вариант от по-къс директен телескоп за риболов на чаушан. Спрях се на Filstar Armira. 4-метровият вариант е перфектен за риболов на уклей “на късо”, а 5 метровият е подходящ и за малко по-едри риби като скимърси, бабушки или каракуда. Тези директни телескопи са оборудвани с плътен връх и риболовът с тях е наистина бърз и прецизен. Добре е да бъдат оборудвани с карабинка за връх с най-малък размер.

Дотук добре, време беше да си направя и някое друго такъмче, подходящо за бърз риболов на дребна риба. Синоптичната прогноза за деня беше за по-силен вятър и реших да използвам малко по-тежки плувки от обичайно – тип “молив” с носимост 1 грам – TF1006. Влакното бе любимото ми Lazer Fortex 0.128 mm за основно влакно и 15 см повод с размер 0.104 мм. 16-ти номер от серия на Филстар – F1106R бе идеалната кука за целта, а утежнението бе от групирани сачми номер 8. Накрая готовия такъм го навих на совалка от 15 см. Остана само да подбера правилната захранка за “сребърните стрели”.

Изборът не беше труден, а именно FilStar Уклей Red. Спрях се на нея, защото имах информация, че заливът е мътен. Ако водата е с нормален цвят, бих използвал по-светлата версия на захранката – Уклей.

В деня на риболова вятърът по прогноза се оказа повече от неприятен, но с малко обикаляне намерих малко по-заветно място и се настаних. Сглобих директния с направения такъм, подредих “работното” място и се заех да разбъркам захранката. Приготвих двата пакета захранка като я преувлажних доста, да заприлича на гъста каша и при допир с повърхността на водата да създава апетитен облак за уклеите. По-тежките готови монтажи и групираното утежнение помогнаха за риболова във ветровитото време, както и за стабилната презентация на стръвта. Следобеда и дъждът поспря и риболовът потръгна в повече от добро темпо. Уклейките се настървиха, групираха се от захранката и риболовът влезна в желания за мен темп. Часовете се изнизаха неусетно, а резултатът е видим по снимката.

Пожелавам ни пролетта да идва по-скоро и не подценявайте риболова на дребни риби, той също има своите тънкости и чар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *