Понеделнишки фидери

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов

Здравейте, приятели! Нова седмица – нов риболов, както гласи една стара поговорка.

Последните дни температурите са си направо пролетни и нямат нищо общо с типичното време за февруари месец. Въпреки това е още много рано да говорим за пролетен риболов и затопляне на водата, тъй като след тези топли дни водоемите се напълниха с ледена вода от разтопената снежна покривка. Грейналото слънце може да повиши температурата на водата на малки водоеми, които нямат естествен приток и са сравнително плитки – до 1 м дълбочина. Общо взето така наречените комерсиални водоеми са идеални за целта след 3-4 дни “пролетно слънце”.

След кратки излети през събота и неделя на големи водоеми и след като установих, че риболовът е доста тегав, а рибите са направо ледени, в понеделник реших да посетя един типичен комерсиален водоем в търсене на малко по-активни риби – основно шарани. Водоемът до с. Огняново /Пазарджик/ е точно такъв – реших да ловя на фидер, на кошничка с фини такъми и захранка Marcel Van den Eynde.

За излета подбрах следната рецепта – 1 кг MVDE Super Carp Fishmeal и 1/3 пакет MVDE Feeder Turbo+ Black.

Фишмийлът е страхотен избор за студена вода и зимните месеци, а вторият компонент от микса го добавих с цел да потъмня захранката за супер мнителни риби. Реших да не правя първоначално захранване, а понеже водоемът е малък, да сменя няколко дистанции, докато видя индикации от риби по линията или имам кълване. Тогава слагам влакното на клипса и се опитвам да напипам стръвта, която предпочитат, дължината на повода и правилната кука. След около 30-40 мин първото кълване беше факт и шарко влезе в кепа. Като цяло рибите не се хранеха много активно, което е нормално, плашеха се лесно въпреки фините такъми и леката кошничка, което налагаше смяна на дистанции с по няколко метра, тишина и прецизни такъми. Походящата кошничка за този риболов се оказа Matrix Finned 15 small. Куката, която сработи прекрасно, е VMC 7038 No 14 – с повод Lazer Fortex 0.104 mm.  Монтажът бе елементарен, но ефективен – рамо за фидер кошничка Feeder Link Filstar 4 см, стопер, 25 см пресукано влакно от основното 0.23 mm Preston Innovations Sinking Feeder Mono и всичко завършваше с бърза връзка Filstar F2074 No 14.

Благодарение на перфектно построения такъм и качествената захранка, риболовът протече много добре с уловени доста шарани и няколко американски /дъгови/ пъстърви, напоследък модерни за зарибяване по комерсиалните водоеми. И зимният риболов си има своя чар, но всички чакаме пролетта. До нови срещи по водоемите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *