Поводи и стръв при метод фидер риболова

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов.

Здравейте, приятели на фидер риболова. Започвам днешната статия с уговорката, че в нея няма да видите снимки на трофейни шарани или пълни живарници, а ще споделя с вас опита си при подбирането на правилния тип повод и вида стръв, които да използвам. Това са два елемента, които изобщо не са за подценяване, за да постигнем успех.

Последните няколко години огромна популярност набира метод фидер риболова. Изключително успешен метод за риболов на шарани, каракуди или други едри риби. За да изберем правилно повода, който ще прикачим към монтажа си, трябва да сме наясно каква стръв ще ползваме и как искаме да я презентираме. Основните групи стръв са 3:

– Плуваща стръв /Pop Up/

Pop up-ите са тип плуваща стръв, обикновено са с кръгла форма, но вече нашумяват и дъмбел формите /форма подобна на пелета/. Обикновено цветове са ярки и контрастни, с цел да се открояват от дъното и да привличат любопитните шарани. Разнообразието от аромати и размери е огромно. Но като цяло най-популярните цветове са жълт, бял, розов, оранжев и червен, а размерите варират от 6 до 12 мм.

– Балансирана стръв /Wafter/

Wafter-ите са много интересна и хитро измислена стръв. Истинският уафтър трябва да плува, когато го оставим самостоятелно на водата, но когато го поставим на монтажа с кука, трябва много бавно да потъне към дъното. Така нагласен, целият монтаж е критично балансиран и работи правилно. При уафтър-стръвта рибите много по-лесно я поемат и това се отразява на броя добре закачени риби. Ако хвърлите уафтър във водата и той потъне, това не е уафтър, а най-обикновена лежаща стръв. Винаги изпробвайте монтажите си в съд с вода преди да ги заметнете във водата, това ще Ви спести много часове в безрезултатно чакане. Популярните цветове и големини са като при Pop up-ите.

– Лежаща стръв /Sinkers/

Лежаща стръв /Sinkers/ за метод фидер най-често асоциираме с пелетите и по-рядко с топчета /бойли/. В зависимост от модела си пелетите са продупчени или не – за по-лесен монтаж. Също така може да са твърди и меки. Обикновено при лежаща стръв се набляга на по-тъмните цветове, наситените тежки аромати и концентрацията на масла, които имат за цел продължително време да привличат рибите. Популярните размери са от 6 до 14 мм.

За разлика от типичния шаранджийски риболов с дългите приготовления, сложните и “тежки” монтажи, метод фидерът е доста бърз риболов. Достатъчни са ни пакет захранка или пелети, един семпъл монтаж от метод фидер хранилка, бърза връзка и остана да монтираме един повод. Още по-лесно е, когато и поводите може да си ги закупим готови и да спестим време в натовареното си ежедневие.

Точно поради тази причина разработихме съвместно с FilStar готови поводи за метод фидер риболов в няколко варианта:

– Вързани куки за метод фидер с ринг F1201R – Mono :

и същия модел с плетено влакно F1201R – PE:

– Вързани куки за метод фидер с винт F1201R – Mono:

и отново с плетено влакно F1201R – PE :

И четирите варианта са с големина на куките от No 6 до No 9, подходящи са всички най-популярни големини стръв за метод фидер риболов. Всички материали, използвани при направата на монтажите, са с високо японско качество. Моделът с винт е подходящ за pop up-и и wafter-и, a моделът със силиконов ринг е подходящ за уафтъри с дъмбел форма или пелети. Моделите, които са вързани с плетено влакно, спомагат за още по-ефектна презентация на стръвта. А при използване на pop up стръв може на 1 см от куката да се монтира оловна сачма или меко олово с цел да се ограничи повдигането на стръвта от дъното и закачанията на рибите да са по-сигурни. Размери No 6 и 7 са подходящи за стръв с големина 8 -10 мм, а No 8 и 9 за стръв с размери 5-7 мм.

Моят съвет е винаги да експериментирате колеги, било то с различните поводи или стръв. Това е единственият начин за успешен улов, в крайна сметна само след много опити риболовците и произведителите са стигнали до всеки един успешен продукт, който е на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *