Rapala Shad Rap – в началото и 30 години по-късно…

Shad-Rap_30Всеки един любител на воблери Rapala е чувал за серията Shad Rap – най-популярната серия воблери от известната марка, която има хиляди привърженици по целия свят. Всеки, който е ловял риба с помощта на този модел може да изтъкне неговите предимства, но сигурно повечето любители на марката не са запознати с пътя, който е изминал този воблер преди да се утвръди, като една от най-успешните примамки на Rapala.

Shad-Rap_30_2Историята му може да се проследи чак до далечната 1978 година. Именно тогава Рон Уебър и Рей Остром, собствениците на Normark Corporation в САЩ, предложили на братята Rapala работа по така наречения ”Shad проект”. Името Shad носи широко разпространена бяла риба, която мигрира и е важна плячка за северноамериканските хищни риби.

През 70-те години на миналия век американската риболовна индустрия е много динамична и предлага на пазара голямо разнообразиe от примамки, които се сменят непрекъснато (някои не се задържат на пазара повече от няколко седмици, преди да бъдат изместени от нови представители). Поради тази причина в началото на 80-те години американският пазар е имал нужда от новаторки продукт, който да предложи нещо оригинално и различно.

Rapala произвеждат три прототипа за Рон и Рей, които избират модела shad за допълнителни тестове. Проектът бил завършен през 1981 година, когато финалната мостра на прототипа на модел Deep Runner 7 cm от Финландия била тайно тествана в САЩ.

Рей Остром извършил много тестове и използвал прототипа по време на множество спортни състезания по риболов на северноамериканската бяла риба – walleye. Няколко дни преди едно от състезанията, Рей бил на риболов с приятеля си Джак Мациосек, когато решили да тестват 7 сантиметровия прототип. Успешно започнали да изкарват от водата walleye с размери между 2.5 и 4 кг. По някое време до тях се приближила лодка, управлявана от местен риболовен гид и неговия клиент. Те започнали да ловят риба като изкарвали много по-малки представители с размер около 1 кг. Водачът започнал да вика към лодката на Рей „Каква примамка използвате? Не ми прилича на Rapala”. Продължавайки да настоява да получи отговор, попитал “Мога ли да я видя?”. Рей му отвърнал с краткото, но категорично ”Не”.

Рей бил толкова впечатлен от новата примамка, че се обадил на Роджър Канон, изпълнителен директор на Normark  Канада, както и на Матс Олодсон, изпълниелен директор на Normark Швеция, като им поискал техните прототипи. В резултат на това Рей се сдобил със 17 броя, които всъщност представлявали всичката наличност в целия свят. Те му донесли множество победи на риболовни състезания преди примамката да започне да се предлага официално на пазара.

Новата примамка била наречена ”Shad Rap”. За съжаление имало лоши новини от Финландия – тъй като производството достигало своя максимален капацитет, братята Rapala казали на Рон и Рей, че ще могат да произведат само 350 000 бройки Shad Rap през 1982 година.

Математиката е доста красноречива – 50 милиона рибари и само 350 000 воблера е равно на пълно бедствие. Всъщност заводът успял да удвои произведените бройки Shad Rap, но дори и 600 000 бройки нямало как да задоволят голямото търсене на новата примамка. Било също очевидно, че ако новата примамка има бърз и голям успех Normark САЩ щели да имат проблеми със своите търговци на дребно. Поради тази причина Рон и Рей бързо стигнали до извода, че при рекламирането на новия модел воблер трябва да се наблегне на това колко ограничена е неговата бройка. Те се свързали с Кармайкъл Линч, който създал едно от най-запомнящите се рекламни послания в американската риболовна история: ”Изпроси си, вземи един назаем или просто открадни”. Това накарало хората да полудеят и да се втурнат да търсят новия модел воблер.

За много кратко време по целия свят се разнесла новината за успеха на новата примамка и нейните ограничени бройки. Телефоните в офисите на Normark не спирали да звънят – дилъри се опитвали да се сдобият с Shad Rap или да увеличат вече заявените бройки за поръчка. Служителите от Normark прекарвали цялото си време на телефона опитвайки се да разпределят ограничените бройки Shad Rap, така че да има за възможно най-много търговци. Стигнало се до много конфронтации между служители на Normark и дилъри, който искали да увеличат поръчаните бройки въпреки, че били предупредени за ограниченото количество, което е налично.За кратко време Normark Corporation натрупали чакащи поръчки за приблизително един милион воблера Shad Rap, като нямало опция Rapala да увеличат своето производство.  Стигнало се дори до ситуации, при които малки рибарски магазинчета предлагали Shad Rap воблери под наем за няколко часа, като някои дори изисквали значителен депозит, тъй като искали да се презастраховат от загубата на воблера, който може да бъде възстановен чак следващия сезон. Shad Rap се продавал и на черния пазар, като цената му достигала $45. Търговците също ограничавали продажбата на Shad Rap до 2 броя за един клиент.

Впоследствие Normark приключили със своята рекламна кампания, като променили първоначалната реклама със Shad Rap на син фон оставяйки само синия фон и посланието: ”Всички са изкупени”.

Рон и Рей осъзнали, че малкото бройки на воблера и нечувания му успех вероятно ще предизвика появата на воблери, които да имитират Shad Rap. За да се предотврати това се въвела нова опаковка, която включвала и печат за уникат.

През 1982 години на всички опаковки на Rapala се появила малка рисунка на Лаури Рапала, който издълбава на воблера думите: ”Ръчно настроен и тестван”. По този начин оригиналните Rapala воблери се отличавали от останалите. Въпреки това пак се появили копия на воблера, като различни производители не само се опитвали да копират примамката, но и рекламната кампания на Normark.

През 1983 година следвайки успеха на Shad Rap Deep Runner 7cm, компанията изкарала на пазара и 5 сантиметрова версия. Shad Rap Deep Runner 7cm може да се използва за дълбочина до 1.8 метра, което го прави идеална примамка за по-дълбоки води. Това, което искали рибарите било воблер със същата форма и акция, който обаче да се използва в по-плитки води. В резултат на това през 1983 година на пазара се появил Shad Rap Shallow Runner в два размера – 5 и 7 сантиметра. Shad Rap Shallow с размер 7 сантиметра имал същата акция като Deep Runner, но се гмуркал до не повече от 1.2 метра. Сега вече Shad Rap рибарите можели да претърсват водата без ограничения.

През  1985 година се появила най-голямата Shad Rap версия – 9 cm за Deep Rinner и Shallow Runner. С това допълнение Rapala Shad Rap бил част от лигата на воблерите за големи риби, което предизвикало интереса към примамката и от страна на любителите на риболов на щука.

От 1982 година, когато е представен на пазара в САЩ, а година по-късно и в целия свят, Rapala Shad Rap е в постоянно производство. Формата на воблера не е била променяна, за сметка на многократно изменящата се цветова окраска. Shad Rap е използван за улов на риба по целия свят с изключение на Антарктика, като примамката също притежава множество IGFA рекорда.

След небивалия си успех воблерът довежда и до създаването на много други подобни модели – Glass Shad Rap, Jointed Shad Rap, Shad Rap RS, Super Shad Rap и Ultra Light Shad. От началото на своето производство през 1982 до този момент са били произведени 50 милиона Shad Rap воблера. На година се произвеждат средно по 1.6 милиона бройки. За да отбележи 30-тия рожден ден на този утвърдил се във времето модел, Rapala са подготвили някои нови и много атрактивни окраски, които могат да се закупят вече и на българския пазар. Увеличете своя набор от риболовни принадлежности, като се сдобиете с ограничените бройки сега!

One thought on “Rapala Shad Rap – в началото и 30 години по-късно…

  1. Pingback: Rapala – историята на една легенда | FilStar Блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *