Риболов на американски пъстърви в затворен водоем – 2

Материалът е предоставен от Виктор Димитров.

Ето че студените месеци на годината настъпиха, а именно с тях идва и едно необикновено време. Времето, в което водата на затворените водоемчета понижава температурата си, а това ги прави едно страхотно място за зарибяване с пъстърва и провеждане на ,,Area” състезания или просто места за спортен риболов и малко разтоварване в почивните дни. За моя радост в близост имаше перфектно и поддържано място, зарибено с американска пъстърва. Идеята за градски риболов не ме грабва особено, но понякога на всеки му се иска да разнообрази малко.

Риболовът на американки в затворен водоем е силно разпространен почти в целия свят, но най-вече в Япония. Там се провеждат най-мащабните състезания и постоянно се разработват нови примамки за този риболов. В България този риболов се разпространи доста в последните няколко години.

Най-често пъстървите се ловят на малки клатушки с размери до 4-5 сантиметра максимум и тегло до 5-6 грама. Много ефективни са малките и леки клатушки. Рибите доста често предпочитат много бавно движеща се примамка, а малките клатушки са много подходящи.

Другият също така много успешен метод за този риболов е именно риболовът със силиконови примамки, моите любими примамки. Силиконите предимно наподобяват естествената храна на рибите: гъсеници, рачета, рибки, червейчета, мамарци, ларви и други. Целта на риболова със силиконова примамка е точно деликатното и реалистично подаване на примамката и нейните реалистични движения под водата. За целта се използва масивно силиконче с много малка волфрамова глава, монтирана на кука. Леката тежест спомага за много бавно потъване във водата – ефекта който търсим.

Въдиците, използвани най-често в този риболов, са с акция не по-голяма от 6-7 грама и са предимно доста меки – за щадене на рибите и по-голямо удоволствие.  Използват се също така много леки макари със супер тънки влакна и флуорокарбонови поводи за достигане на по-голяма дистанция и максимална чувствителност.

Първият ми риболов за тази зима реших да направя на съоръжението за състезания в близост до езеро Загорка. За целта се сдобих с една подходяща бюджетна въдичка, която бе излязла скоро на пазара. Характеристиките на въдицата съвпадаха с моите желания, а цената е направо „подарък“. Избрах бюджетен вариант именно защото рядко ходя на този риболов и нямаше да я използвам постоянно. Ето я и самата въдица:

FilStar Express Spin 1-7gr 1.80m. Една уникална въдичка, която ще видите в действие по-късно.

Риболовът вече бе плануван, а аз с нетърпение очаквах сутринта и неговото осъществяване. След сутрешното кафе потеглих към водоема с нагласата за един разтоварващ риболов и тест на новата въдица и някои примамки. С пристигането на водоема направих бърз анализ и реших да действам по интуиция. Времето беше мрачно, а рибите – разпръснати в целия водоем.  По навиците на другите риби, които ловя, знаех, че един от подходящите цветове в мрачно време е розовият. Имах точната примамка и просто нямаше как да не започна риболова с нея. Малка, лека, непозната за рибите, розова и с добра игра, а именно клатушката GOSEN FATA Spoon 1,4gr. Още с първите замятания имах много атаки, но рибите побутваха плахо и сякаш нещо в моите действия не беше наред. Започнах да експериментирам с различни проводки и най-после открих правилната. След замятането изчаквах няколко секунди и точно преди клатушката да докосне дъното, започвах да въртя максимално бавно с много леки потрепвания с върха на въдицата. Не след дълго първата риба бе в кепа и позира за снимка. Ето я и самата нея:

След успешната провокация рибите полудяваха и се хвърляха по няколко зад примамката. Нямах време за много снимки, но щракнах някоя-друга.

Същевременно въдицата ме изумяваше със страхотната си работа при борбата с риба.

Едновременно мека, щадяща рибите и жилава, за да ги преборва бързо. Справяше се отлично, аз останах впечатлен, защото честно казано не очаквах толкова бюджетна въдица да работи така добре. Определено добър избор за блесни, клатушки и воблерчета при риболов на кефал и пъстърва. Клатушката упорито си вадеше рибки и не предаваше фронта.

Пробвах други клатушки, но рибите явно си бяха харесали тази и искаха само нея.

Ето и още една хубава снимка с хубава рибка и уникалния дизайн на въдицата в близък план. Ето че малката клатушка можела да улавя и прилични екземпляри.

Улових риба с прилични размери на супер малка клатушка. Въдицата се представи отлично с преборването и не след дълго рибата влезе в кепа. След такава едра риба на човек му се иска всяка следваща да е такава и с по-големи размери. Исках да отбера по-едрите риби и реших да увелича размера на примамката с една моя любима клатушка.

Точно така, една необикновена примамка и точно заради това ми е част от фаворитите. Bait Breath – Clever Trout Warp Fluorescence Orange – уникална по рода си примамка, която успешно лови доста видове риба.

Ето че не бях сгрешил и уцелих десятката с точната примамка. Постигнах желаната цел.

Постигнах желаното, но след няколко по-едри риби започнаха атаките на досадните мъници и трябваше да мисля друг вариант.

След доста уловени дребни риби реших да разнообразя малко с примамките и да опитам нещо непознато за мен. Риболов на пъстърва в затворен водоем със силиконова примамка. За целта имах чисто нови, току що излезли на пазара уникални червейчета.

WESTIN BLOODTEEZ, една напълно непозната за мен примамка, която шях да използвам предимно за костури, но реших да я тествам в риболова на пъстърва. Изключително неподготвен за целта, използвах твърде тежки чебурашки от порядъка на 1-2 грама.

На пръв поглед доста нестандартна примамка с много изтънения на тялото и естествено първата ми мисъл беше ,,това ще се къса много лесно“, да, ама не. Оказа се много жилав силикон, който след допир с вода просто „оживява“. Въпреки недобрата подготовка и напълно грешен подход, успях да излъжа няколко рибки.

Доста добре го атакуваха, но нямаше как да презентирам примамката по подходящ начин. Прекалено голямата тежест приземяваше примамката твърде бързо за тези риби, а те не търсеха този ефект.

Улових няколко риби и ми бяха достатъчни само да разбера дали поне цветът ги привлича. Тъй като не бях подготвен за риболов със силикони, реших отново да се върна към най-използваните примамки в този риболов – клатушките.

Веднага след смяната подходящата примамка си даде думата. Заложих на една отново нестандартна, но много красива и работлива клатушка. Game Laboratorio FOGLIA METALLICA Laura, една уникално красива примамка.

Ето и първата риба, уловена на нея. Пъстърва с прилични размери, която не успя да се сдържи и атакува примамката стръвно близо до брега.

Перфектната комбинация от размер, тегло, форма, цвят, движения и проводка, доведоха до много добри резултати.  Улових много рибки на тази симпатична клатушцица, но нямах време да правя снимка на всички, понеже риболова беше към своя край.

Ето и една от красивите рибки:

Пъстървите във водоема явно обичаха да практикуват канибализъм. От моя гледната точка цветът на примамката ми наподобява точно цвета на американската пъстърва.

С всяка следваща уловена риба се убеждавах, че наистина е така, просто си бяха „канибали”.

Рибите бяха пощурели по тази примамка и не след дълго тя попадна в списъка с моите любими.

Полових още няколко рибки с нея, защото за финал на риболова бях намислил нещо друго.

Нямаше как да не направя още няколко снимки. Цветът на примамката, съвпада с цвета на рибата и се получаваше една много добра комбинация.

Успях да надхитря и няколко по-едри риби, които ми доставиха огромно удоволствие, а една от тях бе уникално красива.

Имаше още няколко красиви рибки, които ви показвам набързо и ще загатна как протече следващият риболов.

За финал реших да експериментирам с една примамка, която очаквах да се отчете и така стана.

Storm Gomoku Flutter Slim TR.  Една уникална примамка, която ще разработя през по-топлите дни на годината. Тестът беше успешен, а аз бях доволен.

Идва края на риболова, а аз случайно намерих една малка кука с много лека волфрамова главичка и трябваше да опитам риболова с моите любими примамки, а именно силиконите. За целта използвах един мой фаворит – Bait Breath MOSYA. Направих само няколко замятания за проба, а то какво стана, рибите го харесаха.

Понеже нямах време и трябваше да приключвам, улових само една риба и си обещах на следващия риболов да настоявам и усвоявам риболова със силикон.

Преди да тръгна си направих няколко снимчици и потеглих.

Бях доволен от улова и риболова, а след такъв ден имах нужда от малко почивка и чаша топъл чай.

След този прекрасен риболов исках отново да половя пъстърви и само чаках подходящ момент. Времето навън няколко дена беше доста дъждовно, реките бяха мътни, другите водоеми също, а аз имах свободно време за риболов. Обадих се на приятел, той се съгласи и решихме да прекараме един приятелски риболов на пъстърви заедно.

Тръгнахме за водоема с големи надежди, но когато пристигнахме, разбрахме, че ще прекараме доста труден риболов. Времето беше много студено, водата мътна, а нивото се покачваше. Очаквах рибите да са доста мудни и трудни за улавяне и бях прав.

Както знаех, тъмните цветове в мътна вода са най-подходящи за използване и се ориентирах към черния цвят. Използвах малка клатушка FATA, защото беше в подходящият цвят и нейната силна вибрация също бе фактор за привличане на рибите в мътната вода. В началото облавях повърхностния слой, но нямах успех. Очаквах кълванета в по-долните слоеве на водата и когато започнах да ги облавям, резултатът беше налице.

Улових една риба и след нея настоявах в средния слой на водата и близо до дъното. Клатушката ми донесе успех с още няколко риби, но бях планувал риболова по друг начин. Исках малко да усъвършенствам уменията си в риболова на пъстърви със силикон. Една от най-подходящите силиконови примамки, които имах, бяха малките Bait Breath MOSYA. Монтирах на кука с минимално волфрамово утежнение, за да постигна желаната цел, а именно много бавното потъване. Когато примамката се движи бавно във водата, тя се доближава максимално до естествената храна на рибата и пъстървата евентуално има много повече време, за да я атакува. Опитвах най-различни проводки, но най-успешна при мен беше следната: замятам, изчаквам силиконът да достигне средния слой на водата,съвсем леко помръдвам върха на въдицата и обирам малко влакно. Така примамката имитира мъчеща се ларва или червей във водата и рибата я атакува.

Не след дълго резултатът беше на лице. В началото ми беше доста трудно да схвана работата с този тип провдки и примамки, но след няколко уловени риби вече знаех на какво са способни силиконите в риболова на пъстърва. Разбира се при правилно използване.

След няколко уловени риби боравенето с тези уникални примамки ми стана по-лесно и имах доста по-голям успех, отколкото с клатушките. Доста успешно започнах да улавям риби от всякакви размери и пробвах най-различни проводки.

Улових доста риби и реших да пробвам и друга примамка, която при предишния риболов ми даде успех.

Рибата се беше заковала зад хрилете или може би аз съм я закачил по време на проводката. Следващата обаче доста стръвно направи две атаки и успях да я засека.

WESTIN BLOODTEEZ, доста атрактивна и ,,жива” примамка, но може би идваше малко големичка за тези риби, защото имах много празни атаки. Мина ми през ума да го монтирам на по-дълга кука, но щях да разваля движенията на примамката. Най-удачното решение беше да сменя примамката.

Отново сложих Bait Breath, защото успехът с тази примамка ме изненада и реших да настоявам повечко с нея.

Риболовът вървеше добре, а това ми даваше възможност още по-добре да тествам новата въдичка. Представяше се повече от добре, а аз бях много доволен от работата на бланката и комфорта в дръжката.

Една от любимите ми примамки в почти всеки риболов започна да ми става любима и в риболова на американска пъстърва в затворен водоем.

С всяка следваща риба удоволствието от риболова растеше, а какво по-хубаво от добър риболов в страхотна компания.

Вече бях загубил бройката на рибите, дори спрях да снимам и се наслаждавах на риболова. Изведнъж имах брутален удар и рибата тръгна с аванса. Не след дълго я преборих и вече беше в кепа. Уникална риба с много добри размери, която ми донесе максимално удоволствие.

Рибата направи силен удар и беше доста борбена в сравнение с останалите. Полових доста риби със силикона и с напредването на деня рибите ставаха по-пасивни и не знаех причината. Времето се промени, слънцето разбиваше облаците и лъчите му стигаха до водата. Температурата се вдигна и нямах друг избор освен да пробвам на други примамки. Реших отново да се върна на сутрешния ,,боец” и веднага реализирах риба.

С Никола разменихме въдиците, за да пробвам как се държи неговата, а и той искаше да улови някоя риба с FilStar EXPRESS SPIN, за да види, че наистина въдицата е много добра за ценовия клас. Аз улових няколко рибки с неговата, а той сам се убеди, че бюджетната ми въдичка се представя отлично.

Смених цвета на примамката и отново имах успех. Може би рибите искаха клатушките повече от силиконите в обедните часове на деня. Не можах да си обясня защо, но беше факт.

Продължих риболова с розовия цвят, но рибите просто спряха да атакуват. Аз нямах друг избор освен да сменям цветове и примамки. Смених няколко примамки и отново черният цвят даде резултати.

Улових няколко риби, а нивото се покачваше доста и започна да мокри краката ни. Аз се бях подготвил добре и с мен носех уникалните ботуши Lemigo Highlander. Бързичко се преобух и краката ми вече бяха на топло и сигурно място, защитени от водата.

Рибите ставаха все по-капризни и постоянно променяха желанията си.

Имах успех на една клатушка, която не е никак за подценяване, Game Laboratorio Foglia Metallica цвят Elena.

Та както казах, риболовът ставаше все по-труден, рибите капризни, но по един или друг начин успявах да изчопля някоя рибка.  Същевременно се наслаждавах на дизайна и работата на FilStar EXPRESS SPIN.

Нивото се покачваше много бързо и може би това беше определящ фактор за активността на рибите. Така си обяснявам аз капризните предпочитания на рибите.

Ето че отново след смяна на примамката в бял цвят имах уловени риби.

Белият цвят допринесе за реализиране на няколко финални риби.

Нивото на водата вече беше доста високо и риболовът ставаше много труден. С Никола бяхме уловили много риби и нямаше какво повече,да искаме от риболова. Решихме да уловим последна риба и казваме край на излета.

Аз заложих на клатушката BB – Clever Trout Warp Fluorescence Orange, която бързо ми донесе успех и приключихме с риболова за деня.

Направихме чудесен риболов, рибите не бяха лесни, въпреки това успяхме да се представим добре. Ето и една обща снимка с моя приятел Никола.

Настроението беше на макс, пихме по кафе и обсъдихме риболова, същевременно планувахме следващ излет много скоро и така приключи деня. Уловихме риби от всякакви размери, имаше едри, имаше дребни, като цяло риболовът беше прекалено добър за условията, в които ловихме.

Според мен се получи един добър риболов, но аз исках малко повече да настоявам на силиконовите примамки и реших да си заприходя едни подходящи рачета за следващия риболов. Прочетох още доста информация за риболова на тези риби със силикон и веднага след пристигането на примамките с Никола се запътихме към водоема.

Нивото отново беше леко високо, но нямаше приток на вода и се задържаше почти еднакво.  Примамките, които бях решил да използвам, бяха строени на първа линия в уникалното класьорче на FilStar.

Естествено започнах риболова с новите силикони BB – RushCraw U30 Cola Color. Резултатът веднага беше на лице и според мен се заформяше един прекрасен излет с доста уловени риби на тази примамка.

Бях изненадан от примамката. Движеше се уникално във водата и потъваше бавно, а когато помръднех леко върха на въдицата, примамката буквално ,,оживяваше”.

Рибите отново бяха доста мудни и почти нямах успех с други примамки. Както предполагах, силиконът щеше да е най-успешната примамка за деня.

Рибите стръвно нападаха примамката, може би малките тънки пипалца привличаха рибите с техните движения, а оребреното тяло допринасяше за по-силни вибрации във водата.

Уникалният цвят на примамката също играеше роля в мътната вода и допринасяше за повече атаки и уловени риби.

Улових още доста рибки и реших малко да разнообразя риболова.

Сложих клатушка и започнах да облавям. Рибите отново се държаха в средния и долния слой на водата, което значеше, че проводката трябва да е максимално бавна. Отново използвах Game Laboratorio Foglia Metallica цвят Elena, която ми донесе сравнително добри резултати.

Улових три-четири риби на нея, но определено силиконът беше по-успешната примамка за момента.

Отново се върнах на рачето и резултатите не закъсняха.

Рибите просто искаха тази примамка, а аз нямаше как да им откажа и просто продължавах да им я поднасям отново и отново.

Докато си ловях със силикончетата, се сетих, че заедно с тях се бях сдобил и с една прекрасна клатушка, FATA Resonator.

Понеже бях зает да ловя риби със силиконови примамки, реших честта с първата риба на примамката да бъде на Никола. Дадох му я с думите ,,я пробвай това бижу”. Докато аз си правех проводка с едно странно силиконче, видях, че той е закачил риба и в същото време на мен ми клъвна. Двамата едновременно извадихме рибите и си направихме снимка за спомен.

Аз упорито продължавах да си ловя риби на силикона и нямах намерение да спирам.

Както всичко вървеше по план, нещата изведнъж се обърнаха с краката нагоре. Почти нямах удари на силикон и трябваше да експериментирам с нещо друго. Улових още една риба на силикон, но риболовът изведнъж стана доста труден.

Реших, че както при предишния риболов, в обедните часове отново ще нападат клатушките. Определено беше така. Заложих на новата клатушка и тя бързо се доказа в моите ръце.

FATA Resonator се оказа една наистина много добра клатушка, която е направена да предизвиква рибите. Улових доволно количество риби с нея и отново разнообразявах с примамки. Пробвах успешните клатушки от изминалите риболови. BB – Clever Trout Warp Fluorescence Orange отново показа какво може, а аз бях сигурен в тази примамка.

Клатушката отново се доказа с класни риби, може би по-масивният вид привличаше по-едрите екземпляри.

Тази примамка е наистина уникална и заслужава място в кутията на всеки риболовец. Достоен ,,боец”, който дори ми е спасявал капото. В днешния риболов тя ми реализира ударите на най-големите риби за деня.

Рибите отново станаха доста капризни и започнах да сменям примамки. Имах удари и реализирани риби на Game Laboratorio Foglia Metallica цвят Elena.

Още една примамка, която се представяше доста добре и бях доволен от нея. Улових още една риба на нея и имах доста празни плахи почуквания.

Риболовът ставаше наистина много труден, а рибите просто спряха да кълват. Успях да уловя една рибка на FATA Resonator, но вече определено се ориентирах към приключване на риболова.

За финал сложих BB – RushCraw U30 Cola Color и улових най-голямата риба за деня, с която успешно сложих край на риболова.

Така приключи и още един риболов на американска пъстърва в затворен водоем. Също така може би беше и последният ми риболов в затворен водоем. След тези студове мисля да си остана вкъщи и да чакам с нетърпение да падне забраната за пъстървовия риболов, за да открия подобаващо сезона.

Накратко ви показах успешните примамки и техники, които са сработили при мен в риболова на американска пъстърва. Надявам се съм бил полезен, а скоро ще напиша нещичко и за риболова на диви пъстърви в реките. Приятно откриване на новия сезон на всички колеги! Пазете се и внимавайте много къде стъпвате в реките, защото хлъзгавите камъни са наистина опасни. Нашето здраве и живот са много по-важни от една успешна проводка. Още нещо, което е важно, пазете и рибките, защото те са основният фактор за успеха на нашето хоби. Пожелавам на всички колеги много слука през новия сезон!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *