Риболов с фидер на платики на яз. 40-те извора

Материалът е предоставен от Владимир Янков – КСР “Олимпик 2002 – Филстар”

Здравейте, приятели на фидер риболова. Отмина и вторият кръг от Републиканското първенство по фидер риболов, в промеждутъка между втория и третия кръг отново е време за тренировки и постоянно мислене на схеми как да уловя повече рибки и как да подобря формата си.

За днешния риболов избрах яз. 40-те Извора в близост до Асеновград, който от няколко години разполага със стабилна популация от все по-наедряващи платики, не малко количество бабушки и каракуди. Информацията ми бе, че язовирът е с пълен обем и има хубав риболов в широката част на устието. Пристигнах рано сутринта към 6:00 ч. като идеята ми беше да ловя до обяд и като слънцето напече доста, да събера багажа и да се прибирам на хладно. Поради високото ниво на язовира си избрах място в заляти треви, като вкарах платформата във водата и разположих багажа. Проверих дъното пред мен с маркерно олово и си харесах дълбочина от 4 м на дистанция от 25 м. Подредих всичко и се заех да разбъркам малко платишки вкусотии от богата гама на Marcel Van Den Eynde.

Реших рецептата за днешния ден да е следната:

1 кг – Gold Pro Bream Black

1 кг – Record Sweet

1/2 течен аромат Liquid Booster Bream

1/2 сух аромат M’s Secret

Обърках двата пакета захранка на сухо, добавих и сухия ароматизатор и разтоворих във вода 1/2 бутилка от течния, овлажних добре храната и след като беше готова, я пресях, за да стане пухкава смес, идеална за платики. Захранката стана тъмно кафява на цвят с прекрасен сладък аромат.

Направих първоначална захранка от 8 кошници – Фидер Filstar Competition Mesh Feeder XL, като в тях добавих малко кълцан бял червей и фуил.

Да си призная, решението ми платформата да е във водата в тези жеги беше много хитро – хем удобно, хем разхлаждащо.

Направих класически елементарен монтаж за кошничка от вирбел, нанизан на основното влакно No 10, стопер, пресукана част от 25 см и бърза връзка No 14.

За около 30-40 мин разбрах, че рибите днес искат фин повод. Спрях се на Lazer Fortex 0.104 mm и кука VMC 7038 No 16. В много добър темп риболовът продъжи и вече по обяд слънцето напече, а аз гледайки живарника, сметнах, че мисията за днес е преизпълнена и е време за почивка.

Поздрави към всички колеги риболовци, бъдете здрави и ходете повече на риболов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *