Риболов с FilStar Venom Area

Материалът е предоставен от Виктор Димитров.

Зимата настъпваше и времето за риболов на американски пъстърви в затворен водоем дойде. Доста време обмислях замяната на моята въдица за Area риболов (Filstar Express Spin) с въдица от по-висок клас. Понеже последната ми пръчка е Filstar Venom, а аз съм изключително доволен от нея, реших да заложа на тестова въдица Filstar Venom Area с дължина 204 см и тест по примамки от 0.3 до 5 грама.

Въдицата пристигна при мен, а аз бях поръчал няколко нови модела на клатушките Sea Buzz, предназначени за лайт риболов.

На пръв поглед въдицата ми хареса изключително много. Добре изработена дръжка, много лека, изключително фина бланка и добри Fuji водачи, в края къса дръжка, типично за пъстървова въдица. Чаках момента, в който ще отида на водоема и тестовете ще започнат. Имах намерения да я тествам с почти всякакви примамки и с други видове риби, за да мога да споделя с вас повече информация, но беше редно първия риболов да отдам на пъстървите, все пак е създадена за тях.

Тъй като вече в нашия град имахме водоем с американски пъстърви, избрах да отида там. Пристигнах, времето беше доста слънчево, но въпреки това студено.

Подготвих арсенала, няколко бързи снимки и риболовът започна.

Удоволствието въдицата да е в ръката ми беше неописуемо. Наслаждавах се на всяко замятане и с нетърпение очаквах първите удари. Започнах риболова с клатушка FATA Resonator и имах успех.

Пъстърва с нормални размери, която ми достави уникално удоволствие. Ударът се усети много силно, а въдицата се справи доста добре с рибата. Следващата риба отново улових на същата примамка.

Риболовът с клатушки даде резултат и сметнах, че е нужно да тествам новите играчки на Sea Buzz. Имах големи очаквания за тях и не бях сгрешил. Издигнаха се като примамки в очите ми и със сигурност ще продължавам да ловя с тях, дори и на диви водоеми.

Резултатът ме очарова и не мислех скоро да сменям примамката.

След няколко риби вече си бях направил някои изводи за въдицата. Много чувствителна при първи допир на рибата до примамката, мека върхова част която не разкъсва устите на рибите, а с бланката по-надолу работи прекрасно, изморява рибите бързо и позволява контрол над движенията на рибата.

Доста интересно ми беше как ще се представя с презентацията на пъстървови силикони и сега беше моментът за тест. Използвах силикон с волфрамово утежнение 2 мм, което не е никак тежко, и малко въдици се справят с презентацията и чувствителността в такива условия. Заметнах и първото нещо, което ми направи впечатление, бе добрият кастинг. Започнах проводката и експериментирах с доста различни начини на водене. Мекият връх позволяваше да презентирам примамката по много начини. Резултатът не закъсня.

Улових още доста риби, но снимането не ми беше приоритет в такъв момент и повече наблюдавах поведението на примамките и въдицата. А имаше и моменти, в които просто се наслаждавах на риболова, защото наистина удоволствието бе голямо.

Продължих с експериментите и отново сложих клатушка.

Направих последна снимка, а другото време отделих за удоволствието, доставено от въдицата. Полових още няколко риби и стана време за прибиране към дома.

Следващата ми мисъл беше как ще се справя въдицата в риболова на костур и други дребни рибки. Дори все още в главата ми се върти една мисъл специално за риболов на сафрид, но скоро да се надяваме ще споделя представянето с морски лайт рибки, та да се върнем на темата с костурите.

Докато си въртях капото по време на риболов за бяла риба, се сетих че в колата е вълшебната пръчица и бързо отскочих за нея.

Взех я и закачих едно силиконче на Bait Breath-AJ-R, за утежнение използвах 1 гр глава. С първото замятане имах доста удари, но не знаех на какви риби, не успяваха да се закачат и само почукваха. Не след дълго излезе и един от виновниците, а именно попче.

Помятах още няколко минути и успях да излъжа едно дребно костурче.

Нямаше наличие на костури и прекратих риболова, но вътре в мен все още ме глождеше въпроса как ще се справя с по-едри костури.

След известно време се включих в едно състезание и благодарение на тази въдица успях да вляза в челната десятка.

Състезанието се проведе на язовир Батак. Поради липсата на щуки и други по-едри хищници, реших да пробвам костурите от един понтон. Рибите бяха над дъното и вземаха с агресивни поклащания на примамката. Благодарение на мекия връх успявах да презентирам малката примамка и така улових няколко малки разбойника.

Хванах още костурчета, но все с малки размери. Реших да вляза с проходилката в малко по-дълбоки води и да опитам да надхитря някой по-едър костур. Така и се случи. Използвах малко по-тежки глави от порядъка на 3-4-5 грама и не бяха проблем за въдицата.

Улових още няколко риби от проходилката, но ми стана студено и реших да сменя дестинацията с риболов от брега.

Рибите не бяха с големи размери, но удоволствието бе на макс.

Още няколко пъти си правих различни експерименти през свободното време и се занимавах с такива дребни рибки.

Риболовът дори на такива малки риби с подходящ такъм се превръща в прекрасно удоволствие.

Мирните риби също не липсваха от видовете. При първа възможност отивах до водоема, за да се наслаждавам на риболова с тази въдица.

Няма как да ви опиша какво е удоволствието, но щом приятелката ми изкара няколко часа риболов с тази въдица, без дори да улови риба, а само казваше колко хубаво е с такава въдица и че иска и тя такава. В тези моменти си мислех защо и мен нямаше кой да ме учи с такива луксозни въдици.

Та постоянно като отидем за риба ми казва да и дам „нейната въдица”.  Щом тя я хареса, за мен няма да казвам.

Аз продължавах риболовите, докато чаках възможност да ловя по-едри пъстървови риби, за да видя представянето на въдицата с малко по-борбени и силни риби.

Докато чаках този момент, прекарвах времето си така:

Вкарах и нов вид, уловен с тази въдица.

А малко преди това и нов вид за мен, а именно американски големоуст костур (Бас).

Улових го на едно от любимите ми силикончета на Bait Breath .

Така продължавах с още костурчета и мирни рибки, просто се забавлявах.

Лових, лових, но малките започнаха да омръзват и с моя приятел Ангел отидохме да половим малко по-големи риби. Рано сутринта потеглихме към водоема и изкарахме целия ден в незабравими емоции с големи и силни риби. Целта на риболова бяха американските и така наречените сьомгови пъстърви. При удара на първата такава риба усетих колко е мощна и борбена. Ловихме предимно на силиконови примамки, но не пропуснахме да включим и клатушките в арсенала.  Ето и една от рибите:

Много борбена и красива риба с големи размери. Въдицата се представяше чудесно, а аз чаках точно тези риби, за да направя истинкия силов тест. Без проблем изваждахме рибите за сравнително добро време с такава въдица. След 2-3 минути борба рибите се изморяваха и влизаха в кепа. Въдицата се огъваше от дръжката, но силата в бланката се усещаше.

Уловихме немалко риби с прилични риби, също изтървахме няколко, но това е част от риболова.

Ангел също улови няколко риби с въдицата и каза, че се справя доста добре въпреки размера на рибите.

След този риболов бях сигурен в здравината и силата на въдицата, и вече се насочих да търся диви риби в реките. Направих няколко неуспешни риболова, но на последния успях да уловя две диви американски пъстърви, които не затрудниха въдицата въобще.

Направих една малка фото сесия на тази уникална въдица и се получиха доста добри снимки.

Ето и двете рибки, които успях да надхитря.

Накратко за въдицата. През цялото време за цел ми бяха експериментите, лових най-различни видове и размери риби, по най-различни методи с различни примамки. Въдицата е специализирана конкретно за пъстървов риболов, строят е типичен за тези риби и най-добра чувствителност постигнах предимно с пъстървови примамки. Справя се прекрасно с клатушки и пъстървови силикони. Това че е конструирана за Area риболов, не ми попречи да направя някои тестове в съвсем различно направление, които доведоха само до положителни изводи.

Въдицата се справя чудесно с кастинга, презентирането на примамките, засечката и изваждането на рибите.

Въпреки че е модел за риболов на пъстърви в затворен водоем, мисля да си позволя тестове в условия на диви реки със силно течение и по-силни риби. Мисля че ще е интересно за самия мен и за вас читателите да разберем заедно как се справя въдицата с дивите риби в дивите водоеми. При първа възможност ще споделя с вас в част втора на това четиво. Наслука!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *