Salmo Lil’Bug

LilBug_coreНай-новото предложение от Salmo е изкуствената примамка Lil’Bug, която се предлага в два размера – 2cm. и 3cm. Изборът е между 5 цвята, като всички са плуващ тип и са снабдени с 3D холографни очи, изключително остри Salmo куки, специално покритие. Това е едно много добро предложение за любителите на кастинг, които желаят да изпробват своите риболовни умения и да приемат едно ново предизвикателство от Salmo. Lil’Bug e повърхностна примамка, която е с цветове имитиращи някои типични насекоми. За първи път толкова малка примамка е снабдена със специалната система на Salmo – Infinity Cast System. Множество тестове проведени от специалисти на Salmo са доказали невероятната ефективност и кастинг умения на воблера. Lil’Bug ще е достъпен на българския риболовен пазар от септември 2013 година.

Lil’Bug e повърхностен воблер – така нареченият ”tracer”. Както може да се предположи от името му, този воблер изкушава рибата, като оставя следа по водната повърхност и създава ”водна диря” или вълна. По този начин Lil’Bug няма как да остане незабелязан от хищната риба, дори в по-мътни води. Във вътрешната част на воблера (този с размер 3cm) е сложена специална система за кастинг – Salmo Infinity Cast System (SICS). Специалната конструкция позволява кастинга на невероятни разстояния, които дори не сте си мечтали да достигнете. Lil’Bug включва и невероятно остри и силни тройки куки, които са специално създадени в Япония.

LilBug

Как да ловим с Lil’Bug?

Има няколко основни техники за риболов с тази примамка. Първата е да се движите по течението и да подбирате потенциалните места, където предполагате, че ще има кълване, като създавате ”водна диря” срещу или напречно на течението. Първите замятания трябва да се направят буквално на една крачка от брега. Постепенно се продължава с по-далечни замятания и бавно пускане на воблера по повърхността, за да остави диря, като се насочва към потенциалните места, където се крие плячка. Влакното се обира внимателно и бавно, като върха на пръчката се държи нагоре. Целта е воблерът да се задържи на повърхността, така че да наблюдавате характерната ”V-образна” вълна от разстояние. Ако течението е достатъчно силно, за да поддържа движението на примамката, без да е необходимо обиране на влакното, е добре да се задържи около предполагаемите области, където очаквате да има риба. Подобна провокация е много често неустоима за рибата. Воблерът не трябва да губи своята акция, а постоянно да вибрира и да оставя характерни следи по повърхността на водата. Рибите, които се хранят може да се намират близко до брега и на плитко, понякога на дълбочина по-малко от 0.5 метра. Ако има малко по-дълбока област наблизо, по-голям кефал или мъздруга може да дебне там.

Друга техника е свободното носене, при което задачата е само да се навива отпуснатото влакно, така че примамката да може свободно да плува към местата, където се намира рибата. Без съмнение този метод е много сходен на мухарския риболов със суха муха. Много често само наличието на нещо, което имитира насекомо или малка рибка плуваща по повърхността е достатъчно, за да предизвика нападението на хищника. Ако описаното свободно носене не дава резултат е необходимо да закарате примамката директно на мястото, където има най-голяма вероятност да уловите риба. Необходимо е да сте много фокусирани и да затворите бигела на макарата веднага, защото подобно лекомислено ”насекомо” е обикновено нападано непосредствено след като докосне повърхността на водата. В противен случай може да изпуснете улова си.

Всички описани техники дават резултат в различни ситуации и могат да бъдат успешно приложени. Примамката е налична в 5 оригинални цвята – BBG, DBE, GBG, LB, MBG. Предлага се в два модела с различен размер – BG 2 и BG 3. Lil’Bug е подходящ за риболов на кефал, мъздруга, пъстърва.

BG 2 e с размер 2 cm, тегло 2.8 грама, кука №8, препоръчително влакно 0.16/0.08 mm.

BG 3 e с размер 3 cm, тегло 4.3 грама, кука №8, препоръчително влакно 0.18/0.10 mm.

LilBug_colours

 

Вече можете да разгледате Lil’ Bug на официалния сайт на FilStar.

8 thoughts on “Salmo Lil’Bug

 1. FilStar

  Цитат на коментар от Димитър Тодоров по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania:

  Привет,

  Водата пада постоянно и се стопля бързо след хладния юни. Това означава,че трябва да ставаме рано,ако искаме да влезем
  в ранните и кратки заходи на белите рибки. Сутрешно кафе..,закъсняваме лекичко..,редки припуквания, две празни кълванета и..толкова. Повече-при следващият заход. Слънцето изгрява бавно на хоризонта и в картинката се появяват дребните и палави ,,скумрийки,, (дребни расперчета),които гонят весело приплода в течението. Опитвам едно-друго..без резултат,затова слагам новата си
  играчка – MZB (малка злобна бомбърка ) и нещата потръгват резко.
  Въпросната ,,бомбърка,, всъщност е едно от малкото нови неща в каталога на Салмо за 2013 година,
  нарича се Lil`Bug и определено привлече вниманието ми. Позиционирана е като ,,surface lure,, ,но гази съвсем малко под повърхността ,а при висок връх на въдицата чертае отчетлива ,,следа,, отгоре. Има я в няколко разцветки и два грамажа,компактна,тежка, с изразена игра и завиден кастинг,предполагам,че ще счупи каските на много кефали.. Кефалите обаче,не са моя тема,затова тук ги споменавам само като бележка към феновете им, а аз ще търся ситуации с гладни и капризни распери,тлъсти мъздруги и нервни костури. Вярвам,че има хляб доста в тоя лъскав бръмбър!

  Reply
 2. FilStar

  Допълнение: Цитат на коментар от Димитър Тодоров по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania:

  Reply
 3. FilStar

  Допълнение : Цитат на коментар от Димитър Тодоров по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania:

  Reply
 4. FilStar

  Допълнение :Цитат на коментар от Димитър Тодоров по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania.

  Reply
 5. FilStar

  Допълнение :Цитат на коментар от Димитър Тодоров по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania

  Поздрави!

  Reply
 6. FilStar

  Цитат на коментар от veselin_67 по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania:

  Колега Димитров, откъде се снабди с тези бръмбари на Салмо.

  Reply
 7. FilStar

  Цитат на коментар от Димитър Тодоров по темата Lil’Bug от форум Fishing Mania:

  Веско, бръмбърката на Салмо ми е дадена за тест и имам за задача, да хвана с нея възможно най-голям брой видове рибки. Прицелил съм се в трудните летни распери,като съм я сложил в една ,,воблерова ниша,,
  с бръмбъра на Лъки Крафт – Gen Goal. Мисля,че играчката на Салмо трябва да се появи в мрежата от дистрибутори на вносителя в началото на есента. Ако греша,колегата Filstar ще ме поправи .

  Поздрави!

  Reply
 8. Pingback: Salmo Lil’Bug в действие… | FilStar Блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *