Salmo Minnow 5S – класика за малки хищници и не само (част 2)

Статията е предоставена от Генади Алтънов.

Здравейте отново, приятели на спининговия риболов!

Ето я и втората част от материалa ми за Salmo Minnow 5S (Към част 1). Тук ще ви разкажа за слуката, която имах с воблерчето, успешните техники и места за риболов. Снимките с риби, които направих при излетите си през 2017 година са наистина много и затова ще се спра само на по-интересните от тях. При риболова не липсваха напрегнати или напечени моменти, като всичко това бе благодарение на добрата работа на воблерчето.

Риболов на реки със Salmo Minnow 5S

Salmo Minnow 5S е едно перфектно воблерче за риболов в малки, средни и големи реки. Можете да го използване при различни течения – бавни, умерени и бързи. Подразбира се, че няма проблем да ловите с него и при реки със стоящи води, когато например настъпи лятното маловодие. При равномерна проводка срещу течението той с лекота „пробива“ през него, благодарение на специфичния си профил на тялото и лопатката, които притежават ниско челно съпротивление. Безпроблемно се води също по течението или напречно на него. Играта му при подобни провеждания е ясно изразена около оста и по-скоро не бих я определил като силно агресивна.

Успехите ми със Salmo Minnow 5S на река Марица бяха впечатляващи. Няма как да не подходя скромно, като знам колко много риби улових с него в периода от началото на април до края на октомври. С времето той се превърна в най-предпочитаната ми примамка за риболов по реката, благодарение на отличната си успеваемост. Имах разнообразна слука на различни малки и по-големи хищници – кефал, костур, щука, распер, бяла риба, а мой приятел улови дори и лайтово сомче при съвместен излет (последната снимка от текущата серия). Ето и няколко снимки с уловени риби на разцветки HPH, HBL, WOD и TRO:

Salmo Minnow 5S ми донесе на Марица и нов личен рекорд на кефал – дължина от 55 см, а на тегло със сигурност далеч над два килограма! Изключителен трофей, който много хора си мечтаят да излъжат и преборят на спининг от дълго време, включително и аз. Ето, че това мое желание се сбъдна благодарение на това воблерче, като се надявам в близко бъдеще дори и да го подобря отново с него.

При борбата с тази величествена и прекрасна риба куките не мръднаха и бяха запазили оригинална си форма! В такива моменти се радвам, че те са малко по-груби и твърди от обикновеното. Успешната разцветка при този незабравим пролетен риболов бе HRM, а проводката – замятане на максимална дистанция напречно на течението и равномерно водене. Ударът беше жесток и безкомпромисен, а рибата толкова мощна и борбена, че в началото си помислих, че съм уловил малко по-голямо „лайтово сомче“ 🙂

Наблюденията ми са, че маришките кефали се оказаха луди по Minnow 5S. Имах излети, при които те не предпочитаха въртящи блесни или воблери с тумбест профил, а с издължен и го атакуваха ожесточено. Повечето от слуката ми бе на по-едрички кефали, така че спокойно бих казал, че можем да го използваме за отсяване на дребосъка. Често пъти успешната проводка бе замятане на максимална дистанция и равномерно водене напречно на течението, срещу него или по течението с обръщане на воблера в даден момент срещу него – ударите тогава се случваха в момента на обръщането срещу течението или малко след тази маневра.

Ако трябва да фаворитизирам, то най-успешните ми разцветки за риболов по Марица, които ми донесоха най-много като бройка и разнообразни риби, бяха HPH и TRO. Да, много интересно, но и пъстървовата разцветка лови отлично. С нея успях да уловя кефал, костур, бяла риба, распер и щука. Може би рибите възприемаха визуално примамката за малка мряна поради лекото сходство с окраската й. Определено бяха силно провокирани от този цвят. Ето и примерно няколко снимки на уловени риби:

Освен равномерното провеждане, в малко по-тихите участъци на реките можете да приложите на Minnow 5S и други техники на водене – лек (бавен) или умерен туич и „stop and go“. Тогава обаче бъдете готови да посрещнете раирани и зъбати противници, като изхода от борбата с последните не винаги е ясен 🙂

 

При първите ми по-сериозни набези за пъстърви, които започнах да правя в средата на 2017 година, провокирах със Salmo Minnow 5S няколко балканки за атака на цветове TRO и HRM, но така и не успях да стигна до снимки с някоя от тях. Въпреки това, за мен няма съмнение, че той е успешен и при риболова на пъстърва, защото през годините се е доказал в това поприще при много риболовци от цял свят 🙂 При реките с по-тесни корита бих ви посъветвал да внимавате с каква сила замятате воблерчето, че отсрещните надвиснали клони на дърветата и храстите го „дебнат“.

Риболов в затворени водоеми със Salmo Minnow 5S

В затворени водоеми воблерчето се представи също много добре. Определено оправда очакванията и целта ми, с която първоначално го бях взел. Хищниците, които не устояха на Salmo Minnow 5S при излетите ми бяха основно: костура, кефала и щуката. Няколко броя малки бели риби и блек бас също се изкушиха да налапат Minnow-a. Успешните ми разцветки бяха HRM, WOD и HPH.

Лових основно по плиткажите край брега, като най-често успоредното провеждане в комбинация с туича – лек, умерен или малко по-агресивен с малки паузи, бе печелившата тактика. Наред с костурите и лайтовите щуки, удариха и няколко кефала, като този бе с добри габарити, а кълването се случи при паузата:

Воблерчето, което бе безкомпромисно налапано и се подава едва от устата на кефала е с разцветка HRM.

Както вече споменах, новата атракция сред българските риболовци, също не устоя на провокативните движения на Salmo Minnow 5S. Печелившата тактика бе успоредно провеждане на около два метра от брега, покрай водораслите, с малко по-агресивни придърпвания и почти без паузи. 🙂

При равномерна проводка слуката ми бе основно на малки костури и бели риби. Като почитател на туича в затворени водоеми, прилагах в много малко случаи равномерното водене – само когато ми се налагаше да заметна на навътре и да водя воблерчето от дълбокото към брега.

Когато ти удари „крокодилът“

Завършвайки този материал, не мога да подмина случая, когато ти удари „крокодилът“. Малко хиперболично използвам думата крокодил, но все пак когато ловите с лайт такъмче и воблерчета, подобни на Salmo Minnow 5S на водоеми, в които се среща и щука, то трябва да се има предвид факта, че атаките на по-едри екземпляри от вида не са изключени. Доста често поради малките си размери и апетитна игра, петдесет милиметровия Minnow е на ръба да бъде откъснат от линията ви от пълната с остри като ками зъби на щучата паст. Случва се обаче съвсем „щастливо“ воблерчето да застане напречно на устата й или пък задната тройката да е закачена за някой от ръбовете й. В тези моменти си казваш, че всичко е наред и рибата е твоя – няма къде да избяга, е освен ако не си поел напълно контрола над рибата и тя не направи някоя свещ така, че да се откачи при този пирует 🙂

Както споменах по-горе, никога не е изключено обаче, ползвайки такова малко воблерче, зъблата да го погълне до линията ви и да се случи това, че бързо да се разделите с бияча си 🙂 В този момент остава една горчивина от изтърваната риба въпреки радостта от това, че си излъгал звяра, но това е спининговия риболов – адреналин, емоция и почти никога не знаеш какво преследва примамката ти. На края на този флуорокарбонов повод с дебелина от 0,235 мм бе Minnow 5S в цвят HPH.

Бях наказан за дързостта си, съвсем съзнателно да подам на петдесет сантиметровата щука любимия ми бияч и да не спечеля битката. Ами какво по-хубаво от това след такъв случай да посетим близкия магазин, да си вземем следващия клонинг-бияч от модела и да атакуваме отново леговището на звяра. 😀

Още няколко добри думи за Salmo Minnow 5S на финал

Salmo Minnow 5S ми донесе при излетите разнообразна слука и много положителни емоции. Имаше много интересни случки с него, като някои от тях бяха напечени и напрегнати, но развръзката на края при повечето от тях, бе положителна за мен и той ме направи един щастлив риболовец 🙂 Честно казано не знам защо до този момент съм подминавал и подценявал Minnow-а на Salmo. Може би в известна степен това се дължи на пренасищането на пазара (към наши дни) с много и различни изкуствени примамки – да се чуди човек от кое по-напред да си вземе. Останах безкрайно очарован от семплотата като дизайн, непретенциозността и ефективността при риболов, които Minnow 5S притежава. В ценовия си клас смятам, че две мнения няма и определено е много трудно да се намери конкуренция на пазара на подобни воблерчета, която да се доближи до него. Като ефективност при надлъгването с хищниците без съмнение бих го поставил и до по-скъпите подобни на него воблерчета не само като алтернатива на високата им цена, но и като първа препоръка. Със сигурност това е отличен довод да похвалим примамката и да я препоръчаме на колегите спинингисти, които все още се чудят дали да пробват една класика, която от 1991 година насам не е спирана от серийно производство и все още продължава да носи положителни емоции в риболова както на начинаещи, така и на напреднали или професионални риболовци.

One thought on “Salmo Minnow 5S – класика за малки хищници и не само (част 2)

  1. Pingback: Salmo Minnow 5S – класика за малки хищници и не само (част 1) - FilStar блог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *