Страхотен риболов на зимни каракуди с фидер

Материалът е предоставен от Красимир Сабахов.

Здравейте, приятели на фидер риболова! Ето че дойде и поредната неделя – последната за месец февруари и естествено започнах да кроя планове къде пак да “натопя” кошничките. След разбор на информациите от изминалата седмица и няколко разговора с колеги по телефона се спрях на водоема до с. Маноле /Пловдивско/. Информацията бе за каракуди и много редки шарани. Понеже не се очакваше да ловя на големи дистанции, приготвих всичките налични лайфт фидери, два с плетено влакно и два с монофилно влакно. Навързах семпли монтажи – вирбел, нанизан на основото влакно – Filstar F2059 No 10 , силиконов стопер /малък размер/, 25 см пресукано влакно и мотантажът завършваше с мини бърза връзка Filstar F2074 No 14. Знаех, че водоемът е плитък, пълни се с вода от р. Стряма, тоест водата ще е студена, а денят ще е слънчев, което ме наведе на мисълта, че храната ще трябва да е тъмна, фина и обеднена.

Спрях се на следния микс:

Пресях двете захранки през възможно най-финото сито, добавих подсладителя. Овлажних ги добре, изчаках 10-15 мин, пресях глината, за да няма бучки, добавих я към овлажнения микс и разбърках добре. Изчаках отново 10-15 мин, доувлажних микса, но не прекалено, а така че храната да е сипкава, понеже ще ловя на плитко, за да може почти веднага да излиза от кошничката и да се разстила по дъното. И отново пресях всичко през сито, за да може миксът да е с абсолютно равномерна текстура. Останалия 1 кг глина оставих, за да го миксирам със замразен фуил, който предвидливо изкарах вечерта, да се отпусне до другия ден. Забелязъл съм, че с фуил, който не шава, по-добре се събират и контролират по-едри риби.

Вечерта преди риболова седнах и навързах малко поводи с влакно Lazer Fortex 0.128 mm и куки Preston Innovations N-20 No 16.

Пристигнах сутринта към 7 на водоема, мои приятели услужливо ми бяха запазили място и разположих оборудването. Разпънах всичко, нагласих захранката, стръвта и всичко останало. С помощта на маркерното олово опипах дъното и си харесах 2 точки да захраня. Една на 21 м и една на 42 м. Подхраних пестеливо с по 5 кошчники размер медиум и на 2-те точки. За самия риболов използвах кошнички на Matrix – Finned small 15 гр. Отначало риболовът потръгна вяло, като риби имаше само на далечното петно. С напредването на деня риболовът се усили, а като понапече слънцето, рибите се групираха на близкото петно, но въпреки че бяха сравнително гъсти, се наложи употребата на плетено влакно и върхове от 0.5 унции. Перфекният микс беше 1:1 от основния микс и фуилът, разреден с глина, така рибите се контролираха перфектно. Получи се страхотен фидер риболов за края на февруари месец и съм много доволен от предварителната подготовка.

Желая ви сгънати върхове и успешни излети!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *