Zoner – нова технология за по-успешен тролинг

Zoner_1Запознайте се с иновативната технология за водене на примамката на определена дълбочина или в слой с предварително зададена температура. Liquid Zone Zoner T1 Teazer е новаторско устройство, което печели все повече привърженици по целия свят. Електронните устройства, които благоприятстват и увеличават предимствата за успешен риболов са все по-оригинални и атрактивни. Няма как да се отрече революцията, която настъпи в риболова след появата на сонара. На миналогодишното изложение Efftex 2012 наградата ”Best New Terminal Tackle” бе предоставена на продукта Liquid Zone Zoner T1 Teazer. Това е устройство за водене на примамката на определена дълбочина или в слой с подходяща температура. От средата на 2012 година българските риболовци имат възможността да закупият този иновативен продукт и да го включат към своя богат асортимент от риболовни принадлежности.
Продуктът е разработка на финландската компания Liquid Zone. Създателят на устройството Петери Ланкинен е страстен рибар, който преди да създаде своята собствена компания Liquid Zone е работил за Suunto – голяма финландска фирма за производство на спортни часовници и ръчни компютри (часовници) за гмуркане. Тази му длъжност и интереса към риболова са допринесли за натрупания опит в областта на водната температура и налягане, както и нейното влияние върху рибата. Ланкинен споделя, че идеята за Zoner-a се зародила по време на самостоятелно пътешествие с лодка в Атлантическия океан. Преди да представи на пазара своето устройство, компания Liquid Zone e тествала стотици прототипи върху различни видове риба в Средиземноморието, Скандинавските морета и крайбрежието на Флорида.
Устройството е леко, компактно, лесно за настройване и употреба. Неговата разработка е основана на общоизвестната истина, че различните видове риба са активни в една стандартна област с определена температура на водата. Ако си представим водната площ разделена на слоеве с различна температура, потопеният във водата Zoner постоянно измерва водната температура и поддържа една постоянна дълбочина в зависимост от предварително зададената информация.
С тази технология може да настроите Zoner-a да отнесе примамката към нужния воден слой чрез задаване на желаната температура или дълбочина. Риболовът с предварително зададена дълбочина е удобен ако сте наясно на каква дълбочина може да уловите рибата (това разбира се може лесно да бъде установено с помощта на сонар). Чрез постоянно измерване на водното налягане Zoner-ът изчислява дълбочината, като работи в обхвата от 1 до 20 метра. На същия принцип се използва и режима с предварително зададена температура, като обхвата на работа е в границата 0-37°C.
Zoner_2

 

 

 

 

 

 

Друг много атрактивен режим на работа е така нареченият ”Teazer Mode”. Често хищната риба може просто да следва плячката си колебайки се дали да я хване. В режим ”Teazer Mode” Zoner-ът се издига рязко и бързо на всеки 2 минути от предварително зададена дълбочина към друга избрана дълбочина. Това дразнещо движение на примамката ще провокира хищника да атакува преди плячката да е избягала.
Zoner-ът се гмурка докато една от предварително зададените стойности – дълбочина или температура – не бъде достигната. Възможно е да се зададе само желаната дълбочина, която устройството трябва да достигне, като по този начин температурата се настройва на 0°C.
Всички описани настройки са лесно изпълними с помощта на магнитна писалка, с която се задават желаните показания на екрана на устройството.

Ако желаете да добавите тази иновативна технология към своите риболовни принадлежности може да се сдобиете с устройството от дилърите на FilStar в отделните градове на страната. Продуктът се предлага на официалния сайт на FilStar.

Тук можете да разгледате интересни видео материали на английски език:

А тук може да гледате видео материал на руски език:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *